Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Irlandezi şi americani învaţă cot la cot pe şantierul Habitat for Humanity Cluj din Chinteni

0
 În Chinteni, pe șantierul unde Habitat for Humanity Cluj construiește a șasea comunitate Habitat, două echipe de voluntari internaționali lucrează cot la cot din 23 până pe 27 iunie pentru a ajuta la construcția celor patru case. E vorba de 7 tineri și cei doi profesori coordonatori sosiți de la Royal Academy din Belfast, Irlanda de Nord și de 10  studenți de la University Honors College, Oregon State University din SUA. 
 

Când au aflat că vor lucra în același timp pe șantierul din Chinteni, cele două echipe au fost entuziasmate de ocazia de a lucra împreună. „Mi s-a părut foarte ușor să lucrăm cu echipa americană, toți sunt prietenoși. Am învățat o mulţime de lucruri despre sistemul educațional din America și despre ce diferențe sunt între școlile de acolo și cele de acasă”, a spus Jack Armstrong, un membru al echipei irlandeze. În același timp, echipa americană e încântată să descopere locuri noi prin călătoria lor în România, dar în același timp să afle lucruri noi despre Irlanda de Nord. Zoe Johnson a explicat: „Nu m-am așteptat să aflu așa de multe despre sistemul politic din Irlanda de Nord și relațiile țării cu Marea Britanie. Știam foarte puțin înainte, doar că la un moment dat cele două țări avuseseră relații tensionate, dar acum înțeleg mai bine autonomia Irlandei și ce face Marea Britanie. Habar n-aveam că irlandezii pot să aibă două pașapoarte: unul irlandez și unul britanic”. 

Pe lângă timpul petrecut pe șantierul Habitat, cele două echipe sunt aici și din motive educaționale. Echipa din Belfast vizitează vineri o școală din Câmpia Turzii cu care sunt parteneri într-un program de studii europene. David Nash, profesorul de geografie care coordonează programul la școala din Belfast, a explicat că „va fi o ocazie pentru elevi să interacționeze mai de-aproape cu oameni și locuri despre care doar le-am povestit în clasă. E foarte probabil să nu-și mai amintească în viitor ce au învățat în sala de clasă despre România, dar o să-și aducă aminte de excursia aceasta. Și la un moment dat, ceea ce au văzut și au trăit aici le va influența felul în care vor lua anumite decizii”. 
 

Echipa americană a inclus experiența călătoriei în România și munca pe șantierul Habitat ca și partea practică a cursului susținut de Dave Kovac. „În cadrul cursului, discutăm mult despre felul în care marile organizații nonguvernamentale au un impact asupra comunităților în care se decid să se implice. Fie că e vorba de organizațiile care răspund în caz de dezastre, sau că e vorba de Habitat for Humanity, e important să lași cultura locală să aibă un cuvânt de spus asupra felului în care organizația se implică în comunitate și să te gândești cum să ajuți în mod sustenabil, pentru că nu-ți dorești să creezi o relație dependentă care să necesite tot timpul acordarea de ajutor. După experiența șantierului din Chinteni, eu și studenții mei vom discuta despre toate aceste lucruri și cred că îi va ajuta foarte mult faptul că au văzut de-aproape ce poate face o organizație internațională într-o comunitate locală”, a mai explicat Dave Kovac. 

Patru familii în nevoie urgentă de locuință se vor putea bucura de un nou cămin în cea de-a șasea comunitate locală Habitat, construită în comuna Chinteni de Habitat for Humanity Cluj. Cele patru case vor fi construite în regim înşiruit şi vor fi construite din cărămidă Porotherm, datorită donaţiei primite de Habitat for Humanity Romania de la compania Wienerberger Sisteme de Cărămizi. Organizația plănuiește să finalizeze lucrările de construcție din Chinteni până la sfârșitul anului, cu ajutorul echipelor de voluntari locali și internaționali.

Habitat for Humanity este o organizaţie non-profit, a cărei misiune este să elimine lipsa de adăpost şi locuirea sărăcaciosă a persoanelor din întreaga lume. La nivel global, Habitat for Humanity a construit şi reabilitat peste 600.000 de locuinţe pentru 3 milioane de persoane din 80 de ţări de pe întreg globul. Habitat for Humanity România a ajutat, până în acest moment, peste 4.000 de familii, prin intermediul celor 7 filiale active ale sale din judeţele: Bihor, Cluj, Bacău, Dolj, Argeş, Prahova şi Suceava. La nivel local, în cei 14 ani de activitate Habitat for Humanity Cluj a ajutat 563 de familii, respectiv 1.123 de persoane prin programele de construcții, renovări și reabilitări, prin construirea a 78 de locuințe în 5 comunități și prin renovarea, reabilitarea și izolarea termică a 360 de locuințe. Mai mult, peste 3.500 de voluntari locali și internaționali au lucrat pe șantierele Habitat Cluj.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.