Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Aeroport intre Arad si Timisoara? Reactie la Timisoara

0

Consiliul Consultativ pentru Strategia Timisoarei reactioneaza la initiativa unilaterala a  Ministerul Transporturilor si Infrastructurii cu privire la constituirea Companiei Aeroportul Banatean prin fuzionarea Aeroporturilor din Timisoara si Arad.
Comunicat de presa
Timisoara, 31 august 2009

Consiliul Consultativ pentru Strategia Timisoarei, grup de lucru independent, constituit la initiativa Primariei Timisoara, din reprezentanti ai mediului de afaceri, academic, cultural si social si care consiliaza factorii de raspundere din administratia locala in vederea alinierii strategiei de dezvoltare a orasului la nevoile sale de perspectiva, a luat la cunostinta cu ingrijorare de initiativa unilaterala a  Ministerul Transporturilor si Infrastructurii cu privire la constituirea Companiei Aeroportul Banatean prin fuzionarea Aeroporturilor din Timisoara si Arad.

Timisoara, unul dintre cele 8 orase din Romania care au fost identificate ca poli de dezvoltare economica, se afla intr-un proces amplu de elaborare a unei strategii de dezvoltare, pe baza noii legislatii specifice si a principiilor moderne de urbanism. In acest sens orasul de pe Bega a fost inclus intr-un program ce beneficiaza de asistenta din partea Guvernului Olandez, prin care se urmareste elaborarea unui Masterplan care sa stea la baza Planurilor de Urbanism ale orasului pentru perioada urmatoare.

In cadrul acestei strategii, Aeroportul Timisoara are un loc esential, de legatura vitala de comunicatie cu restul lumii, dezvoltarea acestuia fiind inextricabil legata de dezvoltarea orasului. Impactul economic si social al unor sincope in functionarea acestei institutii a orasului ar putea avea consecinte negative profunde si cu efect pe termen lung.

Consiliul Consultativ constata cu stupoare din declaratiile oficiale ale factorilor de raspundere din MTI lipsa de profesionalism, tratarea politicianista si „de clan” a unei probleme vitale pentru dezvoltarea oraselor Timisoara si Arad. Lipsa unor studii de oportunitate, a unor dezbateri publice, discrepanta dintre motivatiile oferite si situatia reala, indica fie o incompetenta incalificabila, fie o intentie flagranta de abuz. O asemenea propunere, facuta cu incalcarea tuturor principiilor descentralizarii, si fara a se tine seama de diferentele majore dintre cele doua entitati care ar urma sa fuzioneze, nu poate decat sa ridice mari semne de intrebare in mintea cetatenilor orasului Timisoara.

Consiliul Consultativ incurajeaza colaborarea in planificarea strategica intre Timisoara si Arad
, colaborare care poate aduce beneficii ambelor parti. Totusi, o astfel de colaborare presupune intai si intai un dialog direct intre parti si o abordare corecta, nepartinica si profesionista si cu consultarea reala a celor implicati sau afectati de astfel de decizii. Daca o fuziune precum cea propusa nu aduce decat beneficii tuturor, asa cum sustine Ministerul, nu vedem de ce intreaga negociere si pregatire a acestui demers s-a facut pe ascuns, fara un contact direct cu autoritatile locale si judetene de pe Bega si de ce lipsesc in continuare cu desavarsire orice informatii oficiale, complete si pertinente cu privire la modul in care se doreste realizarea acestei fuziuni.

Se pare ca printr-o interpretare “mioritica”, Guvernul doreste sa aplice principiul descentralizarii, cedand controlul aeroportului Timisoara catre autoritatile locale din… Arad. Consideram ca intreaga clasa politica locala trebuie sa se opuna unei astfel de “descentralizari” si indemnam societatea civila sa isi exprime punctul de vedere cu privire la aceasta initiativa guvernamentala.

Consiliu Consultativ, din aceste considerente, nu poate decat recomanda Primariei Timisoara si Consiliului Local adoptarea unei pozitii de refuz al unei astfel de fuziuni, cel putin pana la prezentarea de catre cei care au initiat acest demers a documentelor care sa detalieze conditiile fuziunii si mai ales studiile din care sa rezulte beneficiile invocate ale unei astfel de asocieri.

Dan Bedros, Ovidiu Sandor, Marius Popa, Silviu Cernea, Gheorghe Ciocan, Emil Cristescu, Radu Dimeca, Peter Hochmuth, Gianluca Testa, Nicolae Robu, Ioan Talpos, Stefan Dragulescu, Alexandru Moisuc, Vlad Gaivoronschi, Laila Onu, Ioan Garboni, Marcel Tolcea, Victor Neuman, Petru Iliesu.

comunicat

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.