Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

2600 de beneficiari în 22 de luni

0

Închiderea proiectului N.O.R.D – Nevoia de Orientare, Reorientare și Dezvoltare: 2600 de beneficiari în 22 de luni

Ieri, 30 Octombrie 2012,la Bastionul Croitorilordin Cluj Napoca, a avut loc conferinţa de inchidere a proiectului N.O.R.D – Nevoia de Orientare Reorientare și Dezvoltare și de prezentare a rezultatelor acestuia.

Implementat în perioada ianuarie 2011 – octombrie 2012 proiectul N.O.R.D a pus la dispoziția șomerilor din regiunea Nord-Vest servicii gratuite de mediere și consiliere pe piața muncii în cadrul Centrului de Incluziune Profesională din Cluj și direct în comunitățile din care aceștia proveneau.

Obiectivul  proiectului a fost cresterea gradului de ocupare a forței de muncă și, implicit, scăderea șomajului în rândul persoanelor inactive, șomere sau aflate în căutarea unui loc de muncă. Grupul țintă al proiectului a fost format din categorii variate de persoane în căutarea unui loc de muncă, din regiunea de dezvoltare Nord-Vest, dar în special din cele din Cluj-Napoca și din șase regiuni rurale – Mihai Viteazu, Iara, Călățele, Ciucea, Poieni și Negreni.

Inițiatorii proiectului  au pus  la dispoziția beneficiarilor un program bazat pe o metodologie în 4 pași: informare, consiliere, formare si sprijin pentru angajare, în cadrul Centrului de Incluziune Profesionala (CIP) dși a Târgului de Locuri de Muncă, ale cărui rezultate au fost:

–       2600 de persoane informate asupra oportunităților pe piața muncii și a modalităților de a le accesa, dintre care 2000 în cadrul Târgului de Locuri de Muncă

–       345 de beneficiari care au luat parte la procesul de consiliere, prin care au identificat propriile bariere în accesarea unui loc de muncă precum și soluțiile posibile

–       30% dintre cele 345 de persoane consiliate au obținut un loc de muncă

–       152 de persoane au învățat cum să folosească internetul și calculatorul pentru a-şi face un CV și a aplica online la joburi, precum și cum să folosească platformele de recrutare.

–       26 dintre beneficiarii programului cursurilor TIC, odată depășită bariera tehnologiei, au urmat apoi și o altă formă de învățământ

–       700 de locuri de muncă disponibile în cadrul Târgului prin peste 45 de firme, cum ar fi Allianz Tiriac, Asirom, Arabesque, ING, Romtelecom, Billa, Subway, RDS&RCS, Office Depot, Emerson, Arabesque, și companii de recrutare precum Manpower, Adecco, Luger&Makler.

Pentru a asigura accesul transparent la oportunități, precum și diseminarea practicilor, metodologiei și a poveștilor de succes din cadrul proiectului a fost derulată timp de un an campania de comunicare „Nu renunț. Merit un loc de muncă”, conținând platforma online de resurse www.nurenunt.ro care va rămâne activă și după incheierea proiectului, distribuirea materialelor informative direct în comunități precum și diseminarea trimestrială a newsletter-ului proiectului. Campania a fost susținută și de trei evenimente care au reunit angajatorii, instituțiile și beneficiarii la aceeași masă de discuții pentru a ajunge la un dialog comun care să diminueze discrepanța între nevoile angajatorilor și competențele și așteptările beneficiarilor.

Nevoia de Orientare, Reorientare si Dezvoltare (N.O.R.D) este un proiect cofinantat din Fondul Social European prin programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa Prioritara ”Promovarea măsurilor active de ocupare” ”Investește în oameni”, implementat de KCMC (K Consulting Management and Coordination) în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare Comunitară Împreună. Bugetul total eligibil al proiectului este de 2.125.966 RON dintre care 2.019.668 co-finantare FSE și contribuție națională, iar contribuția solicitantului este de 106.298 RON.

KCMC- K Consulting, Management and Coordination –  reunește expertiza din mediul non profit cu cea a mediului de afaceri pentru a genera soluții sustenabile pentru comunitățile vulnerabile. Indiferent de instrumentele prin care facem asta – proiecte sociale, formare, consiliere, antreprenoriat social sau campanii de comunicare – abordarea noastră este bazată pe convingerea că evoluția socială pornește de la un parteneriat real cu beneficiarii, împletind viziunea unei schimbari cu forța și curajul de a acționa.

Agenția Comunitară Împreună – în cei peste 13 ani de existență Agenția și-a urmarit misiunea orientate

în vederea păstrării și afirmării personalitătii romilor, prin activități de cercetare, documentare și difuzare, elaborare și implementare a politicilor sociale în folosul romilor.

Website: www.nurenunt.ro ; www.kcmc.ro

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.