Ceramica a devenit un mijloc de exprimare multi-disciplinară, cuprinzând şi celelalte compartimente ale artei, precum şi pe cele non-artistice.
Lansând proiectul “Invitaţi în atelier”, am dorit să arătăm potenţialul pe care îl oferă ceramica prin cromatică, plasticitate şi construcţie în relaţia cu pictura, sculptura şi arhitectura. Pentru pictorii care au fost la prima interacţiune cu materialul ceramic a fost, într-adevăr, o provocare. Ca în orice altă artă, o lucrare în ceramică este rezultatul unei gândiri conceptuale, dar cu totul diferită în acelaşi timp. Aici întâlnim aspecte aparent contradictorii, dar care nu duc la ideea de antagonism ci, mai degrabă, la aceea de continuitate: interior şi exterior, formă şi suprafaţă, imagine şi obiect.
Un alt element extrem de important în ceramică este timpul, care creează şi impune chiar o anumită dependenţă. Materialul ceramic cere să fie experimentat în mod lent, în momente diferite, de la modelare până la arderea finală, care îl transformă într-o piesă rezistentă în timp. Prin specificul ei, ceramica nu comportă exclusiv proprietăţi fizice sau culturale ci a fost, este şi va rămâne totdeauna un element mărturisitor al unei spiritualităţi peste veacuri.
Artiştii invitaţi în atelierele de ceramică – pictori, sculptori şi un architect – sunt nume consacrate ale artei şi arhitecturii contemporane, cu o sensibilitate autentică. În acest demers şi într-un timp relativ scurt, aceştia au reusit să folosească gresia, lutul sau porţelanul ca suport în exersarea propriilor mijloace de expresie, evidenţiind versatilitatea lor şi re-imaginând posibilităţile multiple ale acestora.
Sambata: 11-19