Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Maidanez de ajutor, caut stăpân!

0

Protagonistul campaniei, Cătălin Cornea, a recrutat „Maidanezul de ajutor” și a intrat deja în sesiuni intensive de dresaj.

Campania atrage atenția asupra potențialului câinilor maidanezi de a deveni „câini de asistență”, prieteni de nădejde pentru om la bine dar și la nevoie.

În următoarele două luni Karma, maidaneza norocoasă, își caută viitorul stăpân, o persoană cu dizabilități motorii.

 Hingherul cel Bun_Karma

În luna decembrie a anului trecut, a fost lansată campania „Maidanez de ajutor”, în cadrul căreia specialistul în comportament canin Cătălin Cornea împreună cu Fundația VIER PFOTEN” au pornit în căutarea unui maidanez pe care să îl pregătească pentru a deveni câine de asistență a unei persoane cu dizabilități. Cătălin, numit în această campanie “Hingherul cel bun” a vizitat străzile și adăposturile Bucureștiului și întâmplarea a făcut să o întâlnească pe Karma, o femelă frumoasă care stătea cuminte în una din cuștile adăpostului Glina.

Hingherul cel bun_Maidanez de ajutorKarma era în adăpost de mai bine de un an și între ea și Cătălin a fost iubire de la prima întâlnire: ascultătoare, atentă și docilă, Karma a trecut prin toate probele care au dovedit că are calitățile unui cățel de ajutor. În ultima lună a intrat într-un program intensiv de dresaj și a învățat deja să deschidă sertare, să aducă papucii și să iubească.

Karma este acum în căutare de un stăpân pe care să îl poată ajuta. Ea este dresată special pentru a fi câine de ajutor pentru  o persoană cu handicap locomotor, Cătălin ținând toate ședințele de dresaj dintr-un scaun cu rotile. În aprilie, după ce termină etapa de dresaj unu-la-unu, va trebui să continue programul împreună cu noul stăpân pentru o perioadă de câteva luni astfe încât cei doi să se obișnuiască unul cu altul, noul stăpân să învețe să dea comenzile corect, iar Karma să asculte numai de vocea acestuia.

Cei care își doresc să o adopte acest maidanez de ajutor sunt rugați să trimită un mail la adresa hingherulcelbun@gmail.com cu o fotografie cu ei și o scrisoare pe care Cătălin o va citi Karmei. Transformarea Karmei într-o „Lady” poate fi urmărită online pe pagina de Facebook a campaniei –  www.facebook.com/HingherulCelBun.

„Motivul pentru care am ales acest nume este foarte simplu: chiar cred că este destin faptul că ne-am întâlnit, că ne-am plăcut din prima și că seamănă cu cățelul ilustrat în logo-ul campaniei. I s-a spus în multe feluri de către prieteni și fanii de pe Facebook: Pupi, Alba, Karma, Bella, Sunshine, Lady, Aleasa, dar cum Karma dă din coadă la Karma nu puteam să-i spun decât Karma. Este o cățelusă foarte inteligentă, care învață foarte repede și sunt sigur că va fi o mică minune pentru viitorul ei stăpân”, a declarant Cătălin Cornea, dresorul și protagonistul campaniei.

De aproape jumătate de an, Cătălin luptă să convingă bucureștenii să adopte căței maidanezi, oferindu-le în acest sens consultanță pentru  a găsi cățelul cu personalitatea compatibilă cu noul stăpân și oferă în plus și lecții de dresaj gratuite.

Organizația VIER PFOTEN desfășoară încă din 2004 programul „Câini pentru oameni”, prin care recrutează și antrenează câini maidanezi din adăposturi pentru a deveni câini de terapie pentru persoanele cu nevoi speciale sau dizabilități. Copii cu diverse dizabilități sau afecțiuni ca sindromul Down, autism, retard sau probleme locomotorii au reușit să se conecteze la lumea exterioară, să devină mai sociabili și să acorde mai multă atenție lumii exterioare datorită terapiei cu animale.

Persoana care o va adopta pe Karma trebuie să fie sigură că are disponibilitatea să construiască o relație pe termen lung, să fie dispus să lucreze cu ea, să o iubească și să îi confere încredere. Karma este foarte afectuoasă și dornică să fie iubită, după o perioadă petrecută în adăpost. Se vede că este recunoscătoare și are nevoie de o persoană la fel de dedicată cum va fi și ea”, a declarat Victor Chitic, psiholog în cadrul proiectului Câini pentru Oameni al VIER PFOTEN România.

logo hingher

Despre VIER PFOTEN

Fundația VIER PFOTEN este o organizație non-guvernamentală cu sediul central la Viena, al cărei scop este de a îmbunătăți legislația și condițiile de viață ale animalelor de fermă, ale celor sălbatice, de companie sau fără stăpân. În România, fundația desfășoară campanii de sterilizare a animalelor fără stăpân, proiecte de terapie asistată de animale, proiecte dedicate animalelor sălbatice din grădinile zoologice și circuri, salvarea urșilor ținuți în captivitate sau protejarea cailor sălbatici din Grindul Letea.

Despre Cătălin Cornea

Cătălin Cornea este Membru Fondator al Clubului de Dresaj Canin din România și deține o experiență în dresaj de peste 17 ani, în special în cazuri de reabilitare a câinilor cu probleme: frică, lipsă de socializare, sau agresivitate. A coordonat mai multe proiecte de terapie cu câini maidanezi la casa de bătrâni ”Max” din București susținând ideea că dresajul canin poate fi folosit într-un scop nobil și că animalele fără stăpân pot deveni un sprijin psihologic și de încurajare pentru oameni care au diferite afecțiuni sau nevoi speciale.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.