Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Lansarea volumul „Jurnal filosofic 1994-2007”, 12 septembrie 2012

0

Miercuri, 12 septembrie 2012, de la ora 19.00, la Galeria Galateea (Calea Victoriei 132, sector 1, Bucureşti), va avea loc lansarea volumul „Jurnal filosofic 1994-2007” de George Nicolaie Năstasie, despre care va vorbi criticul literar Daniel Cristea-Enache. Cartea a fost editată anul acesta de Forumul Filosofic din Melilla (Forum Filosófico de Melilla), Spania, editorul fiind Juan Carlos Cavero López. Lansarea va avea loc în cadrul expoziţiei „Carte, jurnal”, semnată de artistele Daniela Frumuşeanu şi Aniela Ovadiuc, expoziţie ce poate fi vizitată în perioada 6-24 septembrie 2012, la Galeria Galateea.

 

George Nicolaie Năstasie s-a născut în Balş, Olt, în 1968. Este licenţiat în filosofie la Facultatea de Filosofie a UNED din Madrid. A studiat teologie, timp de trei ani, la Facultatea de Teologie didactică a Institutului romano-catolic „Sf. Tereza” din Bucureşti. De asemenea, a urmat, ca audient, timp de cinci ani, cursurile de bază ale Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti.

Juan Carlos Cavero López s-a născut în Madrid, în 1961; este Doctor în Filosofie al UNED, preşedinte al Forumului filosofic din Melilla, fondator şi director al revistelor de filosofie Volúbilis şi Atlantis, profesor-tutor al UNED din Melilla, autor al cărţilor El Laberinto de Zarathustra, ed. Alclama, Melilla 2004 şi El Jardin de la ira, Melilla 2007.

“Jurnalul Filosofic al lui George Nicolaie Năstasie

Dacă plec de la ideea de a defini drept filosof pe acela care face din propria existenţă lectură şi interpretare şi care, prin gândirea sa, adaugă noi rânduri de interpretare lumii, mă întâlnesc cu spaţiul personal şi universal al gânditorului şi prietenului George Nicolaie Năstasie. Această recunoaştere nu este întâmplătoare, ci, dimpotrivă, trebuia să se producă în mod necesar, din moment ce, timp de cinci ani, am ajuns să-l cunosc, fraternizând cu el şi cu familia sa. 

 

Este de remarcat, prin urmare, că scriitura lui se produce în legătură şi în paralel cu existenţa şi convieţuirea sa alături de două fiinţe, de asemenea excepţionale: soţia sa Maria Alina şi, cum să nu, impunătorul cîine Bruckner: fiinţe unificate şi codificate în viaţa acestui autor singular care a schimbat —şi încă fără să ştie asta nici el, nici soţia sa—, înfăţişarea oraşului Melilla, cu toţii lăsând, în acelaşi timp, prin prezenţa lor, o urmă de neşters în inimile prietenilor. 

 

Această carte, în măsura în care este un Jurnal, tratează despre propria viaţă, însă, deopotrivă, conţine reflecţii despre morală şi politică, ştiinţă şi metafizică, filosofia limbajului şi logică, într-o neobosită căutare şi descoperire de adevăr pe care îl defineşte în orizontul său ca prezenţă şi realitate teologică, însă, pentru care, a fost nevoit să aplice discursului ceva în plus, altceva decît ascuţitul brici al „bărbierului” Ockham, adică, ceea ce, în unele din conversaţiile noastre informale, am definit ca travaliu al unui Zatoichi care utilizează katana sa de „samurai logic”, ca artă a sabiei care se ajustează corpului şi care se uneşte gândirii, în căutarea adevărului, în dispută, în dialectica mentală, şi fără teama obscurităţii, fiindcă autenticul căutător de cunoştinţă se înfăţişează lumii, de asemenea, precum un orb. Filosofia —să nu uităm—, se reprezenta în antichitate sub chipul unei păsări, uneia de agil şi silenţios zbor nocturn, acela al bufniţei care îşi căută hrana şi adăpostul sigur în obscuritate.  

Forumul Filosofic din Melilla, forum de gîndire şi de educaţie, instituţie pe care cu multă dragoste şi respect o reprezint, nu a avut nici cea mai mică ezitare să sprijine şi să participe la publicarea unei cărţi scrise nu în spaniolă, ci în limba maternă a lui George Nicolaie Năstasie, deoarece înţelegem că toată dificultatea de traducere în limba spaniolă sau în altele va fi rezolvată cu timpul, timp în care va trebui să se realizeze o traducere, cel puţin ca simplă transpunere de adevăruri filosofice universale şi necesare umanităţii, a căror cunoaştere şi sens sunt anterioare şi independente de limbajul în care au fost scrise; într-un discurs care, printre altele, se justifică prin el însuşi şi care nu admite o altă cenzură decât cea a propriei lui logici, fiind ea însăşi baza legitimităţii acestuia

În fine, consider că au fost intenţiile şi vicisitudinile existenţei —viaţa eratică a acestui original gânditor—, cele care au ştiut să atragă, din adâncul cel mai profund al inimii patriei lui natale, acest aer proaspăt, carpatin, până la tărmurile acestea mediteraneene, aşa cum mi se întîmplă mie să fiu atras acum —întorcându-mă la Melilla, cu vaporul, după o vară întreagă—, acum, în momentul în care termin de scris această placută reflecţie, tocmai când văd, în obscuritatea orizontului, primele lumini ale oraşului.

Traversînd Mediterana de la Motril la Melilla”

26 august 2012, Juan Carlos Cavero

Pentru detalii despre achiziţionarea cărţii, vizitaţi: jurnal-filosofic.blogspot.com.es

Program galerie:

Luni: 11.00 – 19.00

Marţi-vineri: 12.00 – 20.00

Sâmbată si Duminică: închis

Manager galerie: Raluca Băloiu

(Calea Victoriei 132, sector 1, Bucureşti)

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.