Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

În parcul IOR în 29/30 septembrie 2012 Viitor Plus relansează Harta Reciclării în București

0

Hai in Parc IOR in 29/30 septembrie pentru a invata cum sa Colectezi Selectiv!!!

Se relansează Harta Reciclării București – un instrument inovator şi util tuturor 

ViitorPlus – asociaţia pentru dezvoltare durabilă, cu sprijinul companiei GDF SUEZ Energy România, relansează oficial Harta Reciclării București, pe 29 şi 30 septembrie 2012,  în Parcul Alexandru Ioan Cuza.

Sâmbătă şi duminică, 29 şi 30 septembrie 2012, între orele 9:00 şi 19:00, bucureștenii sunt invitaţi să viziteze cortul dedicat promovării Hărţii Reciclării, amplasat în Parcul Alexandru Ioan Cuza, zona foișor, intrarea dinspre statuie. Participanţii la eveniment vor primi Harta Reciclării pentru Municipiul București tipărită pe hârtie reciclată, vor lua parte la diferite ateliere de transformare a reciclabilelor în obiecte utile sau de artă, se vor putea înscrie la tombola cu premii în valoare de 1.000 de lei, una din conditiile de participare la tombolă fiind aducerea a cel puțin unui deșeu reciclabil.

Un moment important în agenda evenimentului va fi duminică, începând cu ora 11:00, când va avea loc o paradă de modă inedită, materialul pentru realizarea vestimentației fiind reprezentat de diferite tipuri de deșeuri reciclabile, iar designerii fiind elevi la școala generală  îndrumați de casa de mosă Dona Kyros. De asemenea, persoane publice din lumea show-biz-ului (Melania Medeleanu, Zoli Toth, Nicusor Dan), reprezentanți ai unor instituții publice, ai asociației ViitorPlus și ai companiei GDF SUEZ Energy România vor vorbi cu publicul despre proiectul Harta Reciclării, importanța reciclării în România și modul în care se face o colectarea selectivă corectă.

România colectează anual doar 1%[1] din deşeurile municipale în vederea reciclării acestora, în condiţiile în care ţinta ţărilor membre ale Uniunii Europene este de a recicla 50% din deşeurile municipale (care să includă cel puțin hârtia, metalul, plasticul și sticla) până în 2020[2]. Există și țări europene aflate foarte aproape de atingerea acestei ținte:  Germania colectează selectiv și reciclează 45% dintre deșeurile municipale, Belgia 40% și Slovenia 39%.[3]

Harta Reciclării este un instrument util pentru toţi cei care doresc să colecteze selectiv deşeurile reciclabile generate în activităţile casnice, activitatea de la birou sau de recreere. Această hartă reuneşte toate punctele de colectare selectivă din București, Ploiești, Brașov fie că sunt puncte stradale, magazine prevazute cu coşuri speciale de colectare sau centre mari, specializate în colectarea selectivă. Harta Reciclării poate fi consultată în varianta sa tipărită sau în varianta online la adresa www.hartareciclarii.ro. Online, harta cuprinde și Calculatorul de carbon, cu ajutorul căruia se poate calcula cantitatea de CO2 care nu va fi emisă în atmosferă datorită reciclării unei anumite cantităţi de hârtie, aluminiu sau PET.

“Dacă în 2011 am lansat prima versiune a Hărții Reciclării Bucureşti și Ploiești, anul acesta am actualizat-o si am extins functionalitatilevariantei on-line. Am reluat procesul de identificare a tuturor punctelor de colectare selectivă, de cartare cu GPS a acestora şi de a obţine acordurile necesare apariţiei pe această hartă. Astfel, am identificat la nivelul Bucureștiului un număr total de aproape 400 de puncte de colectare (pubele, magazine, centre specializate) pentru  diverse tipuri de deșeuri. De asemenea, am aflat de la autoritățile locale, că în 2012, în București s-au colectat selectiv din pubelele stradale aproximativ 7.200 de tone de deșeuri (hârtie și carton, plastic și PET, sticlă și metal), dar până în 2020 locuitorii Bucureștiului ar trebui să ajungă să recicleze aproximativ 365.000[4] tone deșeuri municipale. De aceea, ne dorim ca prin intermediul Hărții Reciclării să le facem cunoscută infrastructura pe care o pot folosi și regulile reciclării corecte.” a declarat Lia Bolte, Coordonatorul proiectului Harta Reciclării.

“GDF SUEZ Energy România susţine şi anul acesta proiectul Harta Reciclării, , protectia mediului inconjurator fiind  o axa importanta de actiune a companiei. Există o nevoie reală de educare şi sensibilizare a publicului român privind colectarea selectivă dacă luăm în calcul statisticile din domeniu. Harta Reciclării este un instrument util, la îndemâna tuturor celor care doresc să recicleze diverse materiale şi nu cunosc punctele de colectare din proximitatea lor, un proiect unic de acest tip în România, a declarat Eric Stab, Preşedinte Director General GDF SUEZ Energy România.

Harta Reciclării este un proiect recomandat de Realitatea.net.

 

Despre ViitorPlus – asociaţia pentru dezvoltare durabilă

ViitorPlus este o organizaţie nonprofit care derulează din 2006 proiecte de împădurire, reciclare, educaţie şi conştientizare, producţie de confectii textile naturale, construcţie de colectoare solare şi dotare a unor obiective sociale cu sisteme de încălzire a apei menajare ce utilizează energia soarelui, proiecte ce contribuie la soluţionarea unor probleme sociale şi de mediu în diferite judeţe ale ţării precum, Constanţa, Călăraşi, Prahova, Ilfov, Salaj şi Teleorman sau în Bucureşti.

Printre cele mai cunoscute proiecte ale organizaţiei, care au primit premii în cadrul mai multor ediţii ale „Galei Societăţii Civile”, sunt „Adoptă un copac!”, „Atelierul de pânză”, „Recicleta” şi „Valea Teleajenului Ecomunitatea ta!”.

GDF SUEZ Energy Romania este filiala primei companii de utilităţi din lume după cifra de afaceri şi unul dintre cei mai mari furnizori de gaze naturale din România având 1,3 milioane de clienţi. În 2009, GDF SUEZ Energy România a intrat pe piaţa furnizării de energie electrică pentru clienţii business. Distrigaz Sud Reţele, filiala de distribuţie a GDF SUEZ Energy România, a fost înfiinţată în martie 2008 ca urmare a separării activităţii de comercializare de cea de distribuţie.

Printre proiectele de responsabilitate socială derulate de către companie în domeniul protecţiei mediului înconjurător amintim: programul educaţional privind sursele de energie şi utilizarea lor ,,Întalnire cu energia’’, programul educaţional ,,Educaţie prin turism’’, parteneriatul încheiat cu Asociaţia Română pentru Reciclare RoRec privind acţiunea de colectare a bateriilor şi acumulatorilor portabili în 42 de locaţii din zona de activitate a companiei şi proiectul ,,ECOmunitatea Ta-Valea Teleajenului’’ derulat în parteneriat cu Viitor Plus.

Pentru mai multe detalii puteţi accesa secţiunea de responsabilitate socială la link-ul www.gdfsuez.ro /corporate/corporate/responsabilitate-sociala.[2] Conform “Waste Framework Directive”, mentionat in pagina 6 pe  http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2011:0013:FIN:EN:PDF

[3] Idem 1.

[4] Calculul a ținut cont de faptul că București are aproximativ  2.000.000 de locuitori, până în 2020 românii ar trebui să recicleze 50% din deșeurile municipale pe care le produc, iar în prezent sunt generate 365 kg deșeuri municipale per locuitor în România (Sursa Idem 1).

Despre autor

avatar

ViitorPlus a fost înfiinţată în România ca organizaţie neguvernamentală, nonprofit, independentă, pentru a stimula şi contribui la transpunerea în practică a conceptului de dezvoltare durabilă la nivel de individ, comunitate şi organizaţii. În viziunea noastră, dezvoltarea durabilă integrează în viaţa cotidiană abordarea sistemică a realităţii şi valorifică interconexiunile dintre planurile de mediu, uman, economic şi social, care fundamentează civilizaţia umană, în aşa fel încât generaţiile actuale şi cele viitoare să-şi poată satisface nevoile şi să-şi poată păstra oportunităţile.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.