Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Expozitia „Romania-Spania. 130 de ani de relatii diplomatice”

0

UPDATE: Vineri, 24 iunie 2011, muzeul va avea un program special dedicat Sărbătorii Sânzienelor şi va fi deschis de la ora 16.00 la ora 24.00. Copiii şi studenţii vor beneficia de acces gratuit iar pentru adulţi, biletul general de intrare va fi redus de la 8 lei, la 2 lei. Publicul va fi întâmpinat cu ghidaje gratuite în expoziţiile permanente şi temporare şi spectacole de muzică şi dans.

VERNISAJUL EXPOZIŢIEI „ROMÂNIA – SPANIA. 130 DE ANI DE RELAŢII DIPLOMATICE”

Muzeul Naţional de Istorie a României anunţă că joi, 23 iunie 2011, ora 11.00, la sediul său din Calea Victoriei nr. 12, va avea loc vernisajul expoziţiei „România – Spania. 130 de ani de relaţii diplomatice”. Expoziţia este realizată în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe şi Ambasada Spaniei la Bucureşti. Expoziţia va fi vernisată în prezenţa oficialilor Ambasadei Spaniei la Bucureşti, ai conducerii Ministerului Afacerilor Externe şi ai Muzeului Naţional de Istorie a României. Vor participa: Excelenţa Sa Teodor Baconschi – ministrul afacerilor externe, Excelenţa Sa Estanislao de Grandes Pascual – ambasadorul Regatului Spaniei la Bucureşti, dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu – directorul general al MNIR, membri ai corpului diplomatic, personalităţi ale comunităţii academice şi reprezentanţi ai mass-media.

În cadrul expoziţiei vor putea fi regăsite numeroase mărturii (documente, imagini, obiecte) privind relaţiile diplomatice româno-spaniole, dar şi palierul legăturilor culturale, economice şi sociale dintre cele două state. Deosebit de interesante sunt exponatele ce provin de la arhivele diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe, dintre care amintim: Scrisoarea regelui Alfonso al XII-lea al Spaniei, ca răspuns la notificarea independenţei României (31 martie/12 aprilie 1880); Scrisoarea marchizului De la Vega de Armijo, ministrul spaniol al Afacerilor Străine, adresată omologului său român Eugeniu Stătescu, referitoare la acreditarea lui Juan Pedro de Aladro ca Însărcinat cu Afaceri al Spaniei la Bucureşti (23 iunie 1881); Scrisoarea Legaţiei României la Viena adresată lui Ion I.C. Brătianu, preşedintele Consiliului de Miniştri, prin care anunţă decizia guvernului spaniol de a deschide o Legaţie la Bucureşti (19 martie/1 aprilie 1909); Decretul Regal nr. 500 prin care Anton Bibescu este numit trimis extraordinar şi ministru plenipotenţiar al României la Madrid (23 februarie 1927) etc.

În expoziţie sunt prezentate o serie de reprezentări ale ţărilor Române pe hărţi catalane din secolele XIV–XV, dar şi tipărituri şi gravuri din secolele XVII–XVIII, opere de artă decorativă.

Din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României vor fi expuse o serie de documente şi obiecte, care atestă dinamica relaţiilor româno-spaniole pe multiple planuri. În acest context se remarcă, de asemenea, exponate precum: Caietul cu însemnări („Note ştiinţifice”) realizate de savantul Emil Racoviţă în Spania (1901); Brevetul de decorare cu Medalia Militară a generalului Jienescu (Madrid, 1931); Ordinul Carol al III-lea (La Real I Distinguida Orden Espagñola de Carlos III); Ordinul Sfântului Iacob al Spadei (Orden de Santiago); Ordinul Isabella Catolica (Orden de Isabel la Católica); Titlul de membru corespondent al Academiei Spaniole, acordat lui Iorgu Iordan (1978); Frac ce a aparţinut lui Al. G. Florescu (1867–1925), om politic şi diplomat român, primul reprezentant (numit) al României la Legaţia de la Madrid; Brevet pentru Medalia Păcii din Maroc acordată sergentului român Mihailovici Mihail din compania 5 regimentul 3 Legiunea Străină (1930), dar şi medalii şi monede spaniole, cărţi poştale trimise din Spania etc. Desigur, vizitatorii vor avea ocazia să descopere şi alte momente şi personalităţi ce şi-au pus amprenta asupra relaţiilor româno-spaniole de-a lungul timpului.

Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 23 iunie – 31 iulie 2011, de miercuri până duminică, între orele 10.00 – 18.00.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.