Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Campania Omul dărâmă locul / Requiem pentru o casă

0

sigla-2Azi, 18 iunie are loc o manifestare interesantă organizată de Ministerul Culturii cu scopul de atenţionare a opiniei publice cu privire la degradarea caselor de patrimoniu din Bucureşti şi din împrejurimi. Se va organiza un marş pe lângă casele de patrimoniu din Bucureşti ameninţate de demolare sau nepăsare. Marşul va culmina cu oprirea în faţa unei case deja distrusă, unde participanţii vor asculta un recital la vioară. Evenimentul de azi face parte dintr-o campanie mai amplă derulată de Ministerul Culturii. „Omul dărâmă locul” este numele campaniei, iar mai jos este un fragment din textul campaniei de pe site-ul ministerului.

„Bucureştiul este singura capitală din Europa care a demolat pe vreme de pace un număr echivalent de clădiri pierdute de alte capitale pe vreme de război. Cartierul Uranus este doar unul dintre cartierele demolate de monstruosul elan urbanistic din perioada regimului comunist. Pe termen lung, distrugerea unor case precum cea de pe strada Maria Rosetti 38, cea de pe strada Visarion nr. 8 sau cea de pe Aviatorilor nr. 8 nu poate fi oprită decât prin vindecarea deprinderii maligne de a pierde sub demolări identitatea culturală a oraşelor în care trăim. „Omul dărâmă locul” este o campanie iniţiată de Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional în vederea schimbării percepţiei publice asupra patrimoniului construit.Scopul campaniei este de a sublinia faptul că promovarea şi conservarea patrimoniului construit depinde, în primul rând, de crearea deprinderii de a sancţiona public orice proiect de demolare sau de mutilare a caselor şi a zonelor construite. Cele trei săptămâni de campanie sunt dedicate înţelegerii faptului că memoria culturală şi chipul frumos al oraşelor sunt distruse nu doar de proiectele investitorilor imobiliari, ci şi de indiferenţa şi pasivitatea cotidiană a celor care locuiesc în spaţiul urban”.

Programul campaniei  „Omul dărâmă locul” este descris mai jos. Textul complet este pe site-ul cultura.ro

Joi, 18 iunie

Dezbatere: Cartea Neagră a Patrimoniului.
Ora: 13.00.
Librăria Cărtureşti, Arthur Verona, nr. 13.
Participă Theodor Paleologu, Ministrul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Bogdan Tătaru Cazaban, consilier de stat, Departamentul Cultură Culte, Administraţia Prezidenţială, Hanna Derer, consilier al Ministrului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Irina Iamandescu, consilier al Ministrului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Şerban Sturdza, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România.

Recital: Requiem pentru o casă.
Ora: 21.30
Alexandru Tomescu susţine un recital extraordinar la vioara Stradivarius – Elder, în faţa casei de pe strada Visarion nr. 8 (strada Visarion, colţ cu bulevardul Lascăr Catargiu).
În program: Bach – Allemanda şi Giga, Fritz Kreisler – Recitativ şi Scherzo Capriccio, Ciprian Porumbescu – Balada.

Marţi, 23 iunie

Workshop: Bucureştiul şi împrejurimile sale – cum le promovăm?
Ora: 13.00.
Librăria Cărtureşti, str. Arthur Verona, nr. 13. Participă reprezentanţi ai Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, ai Administraţiei Prezidenţiale, ai Ministerului Turismului, ai Institutului Cultural Român, ai Primăriei Municipiului Bucureşti, ai Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism şi ai mai multor ONG-uri.

Miercuri, 24 iunie

Workshop: Bucureştiul şi împrejurimile sale – cum le promovăm?
Ora: 13.00.
Librăria Cărtureşti, str. Arthur Verona, nr. 13. Participă reprezentanţi ai Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, ai Administraţiei Prezidenţiale, ai Ministerului Turismului, ai Institutului Cultural Român, ai Primăriei Municipiului Bucureşti, ai Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism şi ai mai multor ONG-uri.

Joi, 25 iunie

Workshop: Bucureştiul şi împrejurimile sale – cum le promovăm?
Ora: 13.00.
Librăria Cărtureşti, str. Arthur Verona, nr. 13.
Participă reprezentanţi ai Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, ai Administraţiei Prezidenţiale, ai Ministerului Turismului, ai Institutului Cultural Român, ai Primăriei Municipiului Bucureşti, ai Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism şi ai mai multor ONG-uri.

Marţi, 30 iunie

Dezbatere: “Bucureştiul într-o zi”: Harta Verde Bucureşti propune punerea în valoare a monumentelor de patrimoniu din Bucureşti prin semnalizarea unor trasee cultural-turistice pietonale. Asociaţia Good Art of Noon.
Ora: 18.00.
Clubul Ţăranului, Muzeul Ţăranului Român.

Joi, 2 iulie

Dezbatere, expoziţie: “Fabricat în România”, Asociaţia pentru Arheologie Industrială.
Ora: 18.00.
Librăria Cărtureşti, str. Arthur Verona, nr. 13.

Vineri, 3 iulie

Dezbatere: „Patrimoniu = High Class?”, Asociaţia Rhabillage („Case care plâng”)
Ora: 18.00.
Club Macondo, B-dul Mircea Eliade, nr. 18.
Participă Theodor Paleologu, Ministrul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Şerban Sturdza, Preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, Loredana Stasisin, Asociaţia Rhabillage.pagina-1

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.