Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Calatorie in orasul interbelic

0

O călătorie în oraşul interbelic – 3 iulie 2010
Din piaţa Victoriei în piaţa Dorobanţi

lector Adrian Majuru

Data: 3 iulie, 10:00
Taxa: 30 ron – adulti /25 ron – elevi, studenti
loc de intilnire: Piata Victoriei – in fata Muzeului de Geologie

Inscriere la – contact@victoriei.ro

Oraşul care ne bucură cel mai mult se află la marginea celui vechi. Este partea de oraş proiectat pentru tihnă, linişte cotidiană şi a fost de la bun început integrat civilizaţiei locuirii moderne. Piaţa Victoriei a fost bariera de intrare în oraş undeva între 1870 şi 1900. Dincolo de barieră erau grădinile boierilor cu reşedinţe de oraş, câteva instituţii publice şi întinse parcuri cu artere de promenadă dar şi întinse maidane.

Segmentul de oraş dintre Şoseaua Jianu (azi Aviatorilor) şi Calea Dorobanţilor este lotizat şi ocupat în întregime de noi cartiere de locuinţe după 1920. Răzleţite de-a lungul Şoselei Kiseleff se aflau câteva reşedinţe şi înainte de 1914. Însă dincolo de rondul al II-lea se întidea satul risipit al Herăstrăului, care tinea de comuna Băneasa.

Acest Bucureşti rezidenţial respiră către nord încă de la începutul secolului XX odată cu ridicarea reşedinţelor de pe bulevardul colţei de atunci, azi Lascăr Catargiu dar şi a cartierelor Negustorii Noi şi Clopotarii Vechi din dreapta bulevardului. Interbelicul explodează urbanistic dincolo de Piata Victoriei şi vechea şosea de centură a oraşului de secol al XIX+lea, şoselele de azi Iancu de Hunedoara şi Ştefan cel Mare.

Între 1920 şi 1940 oraşul modern, cu particularităţi de arhitectură care uimesc şi azi, apare treptat, ocupând goluri şi eliminând mici vetre de sate care au fost în zona străzii Popa Savu sau în zona Primăverii.

Călătoria în oraşul interbelic începe în piaţa Victoriei cu şoseaua Kiseleff până la primul rond, apoi va continuată cu zona parcului Kiseleff şi strada arh.Ion Mincu până la Piaţa Aviatorilor. De aici vom intra pe străzile Gheorghe Demetriade şi Andrei Mureşanu pentru a ieşi în Piaţa Dorobanţi. De acolo ne vom întoarce în Piata Victoriei prin strada Paris.

(foto Florin Ghinda, 2008)

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.