Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Bucuresti 1940 – Primul film color despre Capitala

1

„Ore de veselie, clipe de multumire, lumina, culori, fast…toate se gasesc in Bucuresti”

Fundatia Calea Victoriei va invita sambata, 21 mai, de la ora 17.00, la proiectia primului film color despre Bucuresti, o calatorie prin cotidianul bunicilor nostri, locuitori ai unui oras „asezat la nivelul Occidentului”. Proiectia este gazduita de Cercul Militar National, in Sala de cinema.  Filmul va fi prezentat de actorul Eusebiu Stefanescu.

Desi surprinsa in anii tulburi ai celui de-al doilea Razboi Mondial, capitala, cu bulevarde moderne, strazi si parcuri ingrijite, oameni cu priviri relaxate, spectacole si distractii de tot felul, pastreaza un aer de normalitate greu de regasit astazi.

Revedem, in film, cladiri emblematice pentru viata culturala a Bucurestiului: Palatul Regal, Universitatea, Cercul Militar, Teatrul National, Palatul Justitiei, Palatul Bancii Nationale Romane, Carul cu Bere, Palatul Sutu, cinematografele Capitol, Scala, Restaurantul La Sosea si descoperim statui, biserici, muzee care ar fi putut completa frumos imaginea orasului, daca nu ar fi disparut din variate motive: Muzeul Simu, statuia Regelul Ferdinand, hipodromul etc.

Actori, targoveti, domni si doamne imbracati dupa moda timpului, cu palarii elegante, anima strazile si parcurile orasului. Tiganci florarese ofera trecatorilor buchete imense de lalele, liliac, maci si trandafiri. Timpul liber se petrece la promenada, pe Calea Victoriei, la cinematograf, la teatru, cu barca pe lac, la patinoar: ca spectator sau ca sportiv, la cursele de cai sau, pentru locuitorii cartierelor, la balciul cu o mie de atractii si culori: calusei, lanturi, „Cercarea puterii”, „Dansul Maritei” etc.

 

Fotografia, regia, montajul si comentariul filmului au fost facute de inginerul N. Bratu. Durata film: 51’.

Proiectia filmului „Capitala Romaniei, Bucuresti, in anul 1940” face parte din programul „Luna Bucurestilor”. Intrarea la acest eveniment este gratuita.

Evenimentele Lunii Bucurestilor sunt sustinute de Barbieritdelux.ro (distribuitor unic Truefitt&Hill), Go Travel, Smart Experience, Domeniile Simburesti si Coca Cola Hellenic.

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Un comentariu

  1. avatar

    Bravo!! ctotinuani sa va miscati! Aveti nume mari care va sprijina, chiar e o performanta. Poate asa Ministerul Sanatatii ne va auzi!

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.