Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Atelier de Genealogie cu Fundatia Calea Victoriei: Cum sa descoperi povestea familiei tale

1

Fundatia Calea Victoriei va invita luni, 14 ianuarie, ora 19.00, la un atelier teoretic si practic de genealogie: Cum sa descoperi povestea familiei tale, sustinut de Filip Iorga.

Atelier de Genealogie: Cum sa descoperi povestea familiei tale

Fundatia Calea Victoriei va invita, luni 14 ianuarie, ora 19.00, la un atelier teoretic si practic de genealogie: Cum sa descoperi povestea familiei tale, care ne poate ajuta sa intelegem mai bine importanta trecutului si a marturiilor parintilor, bunicilor si rudelor noastre, a valorii istorice a obiectelor pastrate de generatii .

Filip Iorga, Doctor în istorie al Universităţii din Bucureşti, cu o teză despre mitologiile genealogice ale familiilor boiereşti, ne va arata ca arborele genealogic al fiecaruia dintre noi poate fi la fel de interesant ca arborele unei vechi familii boieresti.

arbore-320x250

1. Introducere în genealogie. Fiecare dintre noi avem un trecut, fiecare familie are rădăcinile ei. Nu există familie fără trecut. Importanţa cunoaşterii propriei familii, pentru fiecare individ în parte şi pentru societate. Definirea genealogiei şi scurt istoric al ştiinţei genealogice, din Evul Mediu până azi.

2. Arbori feluriţi. O scurtă istorie a arborelui genealogic, cu exemplificări ale diverselor tipuri de figurare a filiaţiei şi a înrudirii.

3. Evoluţia ştiinţei genealogice la români: pionierii – Dimitrie Cantemir, Banul Cantacuzino; memorialistica genealogică sau genealogia polemică – paharnicul Costandin Sion; genealogia romantică – Octav-George Lecca; genealogia ştiinţifică – Ştefan D. Grecianu etc.; genealogia persecutată; genealogia renăscută.

4. Un arbore genealogic pentru fiecare. Cum ne construim un arbore genealogic, ce tipuri de genealogii există, cum ne construim un tabel de ascendenţi (sistemul Sosa-Stradonitz).

5. Curs practic, în care vom lucra cu “materialul clientului”, corectând/completând arborii genealogici sau tabelele de ascendenţi ale participanţilor la curs, pe baza informaţiilor furnizate de aceştia. Vom inventaria instrumentele şi metodele care ne pot ajuta să ne reconstituim o istorie familială: de la istoria orală (amintirile bunicilor, unchilor şi mătuşilor, prietenilor de familie etc.), la documente, fotografii, jurnale şi memorii, până la arhivele publice.

Lector: Filip Iorga

Data incepere: 14 Ianuarie 2013; Ora curs: 19:00

Cost: 225 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 200 ron

Locul desfasurarii: Fundatia Calea Victoriei, str. Caimatei 20, et. 3.

Inscriere la CONTACT@VICTORIEI.RO

 

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.