Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

A fost gasit Bucurestiul pierdut?

0

„În căutarea Bucureştiului pierdut”: 80 de bucureşteni au ieşit în weekendul acesta pe străzi să-şi caute patrimoniul arhitectural.

Concursul de explorare urbană „În căutarea Bucureştiului pierdut” a scos pe străzi 66 de concurenţi şi 14 activişti, arhitecţi şi urbanişti, pentru a redescoperi împreună valoarea patrimoniului arhitectural al Capitalei şi ameninţările la care este supus.

În echipe de câte doi, participanţii au explorat traseele  Magheru, Labirint, Calea Călăraşi şi Căderea Bastiliei, Lascăr Catargiu şi Filipescu, ce reprezintă 4 din cele 12 zone protejate cartate de Primărie. Cu clădiri datând încă din secolul XIX, aceste zone au un regim special care permite numai anumite tipuri de construcţii în zonă şi lucrări asupra clădirilor care sunt considerate de interes naţional sau local.

Rezultatele: două echipe pe locul I premiate cu câte două biciclete, 30 de echipe care au terminat traseul premiate cu cărţi despre Bucureşti, şi un oraş premiat cu locuitorii care l-au descoperit  şi în versiunea lui de valoare patrimonială“De mult nu am  mai mers cu ochii aşa căscaţi prin oraş. E frumos dom’le dacă ştii unde să te uiţi. Am descoperit case vechi şi străzi de care uitasem că există”

Identificarea stilurilor art deco sau neoromanesc, culegerea legendelor urbane, consultarea localnicilor asupra soluţiilor de reabilitare a caselor, fotografii , sugerarea unor idei de reconversie a clădirilor abandonate sau găsirea celei mai vechi case din zonă, au fost o parte din cele 25 de sarcini  evaluate de juriul format din Doina Vella (distrugeri.ro), arhitectul Adrian Balţeanu  şi Romulus Bena ( Prietenii Şcolii Centrale), juriu care împreună cu ceilalţi experţi prezenţi au subliniat că avem atât dreptul de a ne bucura de oraş, cât şi responsabilitatea de a –l proteja.

Continuăm explorarea pe www.bucurestiulpierdut.ro, unde până pe 1 iulie puteţi vota propunerile de viitor pentru aceste zone, realizate de concurenţi pe baza experienţei lor de pe teren. Tot pe website se colectează de la bucureşteni semnale de alarmă pentru casele monument în pericol, exemple pozitive de restaurare, opinii şi propuneri de soluţii. Alături de materialele din concurs, ele se vor transforma în planuri de valorificare a acestor zone care vor ajunge la Primăria Municipiului Bucureşti şi la celelalte instituţii responsabile.

„În căutarea Bucureştiului pierdut” este derulat de Centrul de Resurse pentru Participare Publică în parteneriat cu Asociaţia Bucureşti şi Asociaţia Salvaţi Bucureştiul, şi este finanţat de Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein si Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European şi Central and Eastern European Trust for Civil Society.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.