Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Turismul poate imbunatati viata localnicilor din Delta, programul „Delta Antreprenor”

0

Delta Antreprenor – turismul poate imbunatati viata localnicilor

Proiectul Delta Antreprenor isi propune sa dezvolte comunitati rurale din Delta Dunarii in care exista un grad mic de ocupare pe piata muncii, predominand activitatile casnice si agricultura de „supravietuire” care cu greu asigura  minimul necesar, iar accesul la informare si formare este aproape inexistent.

Am ales Delta Dunarii pentru ca este o atractie deosebita pentru turistii de pretutindeni, fiind cea de-a treia zona a planetei in ceea ce priveşte biodiversitatea, dupa Marea Bariera de Corali şi Arhipelagul Galapagos. Delta Dunarii cuprinde 30 de tipuri de ecosisteme care adapostesc peste 5.400 de specii de animale si plante si multe peisaje unice. Cu toate acestea, doar 2,1% din populatia activa din Delta Dunarii este angajata in turism. Desi potentialul este urias, oferta de servicii de calitate este extrem de redusa, in primul rand din cauza lipsei unei infrastructuri functionale, dar si datorita lipsei de personal calificat in unitatile existente. La acoperirea acestei nevoi va contribui si proiectul Delta Antreprenor, oferind o sansa la angajare in primul rand populatiei locale.

Prin intermediul unui Centru pentru Incluziune Profesionala localizat in Crisan, proiectul ii va consilia pe localnicii din majoritatea localitatilor din Delta Dunarii in legatura cu oportunitatile oferite de piata locala a muncii. De asemenea, proiectul va contribui la dezvoltarea antreprenoriatului, prin incurajarea si consilierea initiativelor individuale si colective care se vor concretiza in cel putin 3 structuri de economie sociala, generatoare de noi locuri de munca. In plus, vor fi formate si certificate 100 de persoane in domeniul turismului, raspunzand astfel si nevoii acute de personal calificat.

Astfel, consideram ca stimularea si sustinerea populatiei locale pentru a porni activitati autosustenabile in turism si calificarea in vederea angajarii locale reprezinta cele mai eficiente si la indemana solutii pentru cresterea gradului de ocupare si, prin urmare, la scaderea ratei de saracie in comunitatile din Delta Dunarii.

Delta Antreprenor este un proiect desfasurat in perioada februarie 2012-august 2013, implementat de K Consulting Managament and Coordination in parteneriat cu Asociatia Vox Deltae si cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, „Investeste in oameni !”.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.