Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Se reiau lecțiile la Școala siguranței Tedi pentru al treilea an la rând!

0

„Protecția și securitatea nu se întâmplă din senin, ele sunt rezultatul unui consens colectiv și al implicării civice. Le datorăm copiilor noștri, cei mai vulnerabili cetățeni ai societății, o viață fără violență și fără frică.” – Nelson Mandela

Elevii de clasa I s-au aşezat în băncile „Școlii siguranței Tedi” pentru al treilea an consecutiv. Și în anul școlar 2017-1018, zeci de mii de copii din toată țara vor învăța, în mod creativ, cum să conștientizeze pericolele care îi înconjoară, cum să le evite și cum să le gestioneze în cazul apariției lor. Astfel, celor 62.287 de elevi absolvenți ai primilor doi ani de școală Tedi li se va adăuga o nouă promoție de 38.065 de copii din clasa I. Campania din anul școlar curent se dovedește a fi un real succes, numărul de elevi de anul acesta depășind numărul de înscriși în anii precedenți.

Proiectul Școala Siguranței Tedi se desfășoară în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale și cu Poliția Română și se adresează elevilor de clasa I. Programul se derulează pe tot parcursul anului școlar 2017-2018. Scopul campaniei este informarea copiilor privind potenţialele pericole şi furnizarea de soluţii, prin metode educative specifice vârstei lor, pentru gestionarea acestora.

„Am fost încă din primul an plăcut impresionați de numărul mare de școli înscrise în proiect și de feedback-ul pozitiv pe care l-am primit atât de la cadrele didactice, cât și de la elevii cu care am interacționat. Educarea copiilor în ceea ce privește domeniul siguranței este un efort colectiv, de durată. Pe lângă implicarea profesorilor și a părinților ne-a bucurat participarea Poliției Române în această campanie. În anii trecuți, reprezentanţi ai Poliției Române au desfășurat mai multe activități, în școli, cu elevi de clasa I din toată țara și beneficiem de sprijinul lor și în acest an. Ne aflăm  la a treia ediţie a Școlii siguranței, program desfăşurat împreună cu partenerii noştri Ministerul Educaţiei Naţionale şi Poliţia Română şi avem  certitudinea că prin acest program se fac pași concreți în vederea creșterii siguranței copiilor noștri. Faptul că reușim să facem acest lucru în mod creativ, prin joc, adaptat vârstei copiilor ne aduce o mare satisfacție”- Ioana VIȘEAN, Director de comunicare Maspex România.

Tedi asigură gratuit suportul didactic, care constă în materiale educative complexe şi atractive pentru elevi, astfel încât, la finalul anului școlar, copiii să fie capabili să identifice situaţiile de risc la care pot fi expuşi şi să adopte măsuri de prevenire adecvate. Materialele și activitățile pregătite sunt adaptate la noile pericole pe care le-a adus secolul XXI, astfel încât elevii vor învăța alături de reguli de siguranţă rutieră, siguranţă la joacă și cum să navigheze în siguranță pe internet pentru a evita situaţiile periculoase.

Activitățile concepute pentru predarea informațiilor despre siguranță respectă nevoia copilului de a învăța prin joc. La vârsta de 6-7 ani, copilul se dezvoltă din punct de vedere cognitiv, fizic, social și emoțional prin joacă. Proiectul Tedi nu are drept scop învățarea pe de rost a unor informații, ci asimilarea unor cunoștințe și dezvoltarea unui set de abilități la care copilul să apeleze în diverse situații. Parteneriatul cu Ministerul Educației Naționale şi Poliţia Română a asigurat adaptarea tuturor materialelor elaborate de Tedi la vârsta copiilor și respectarea dreptului acestora la o educație de calitate.

„Am ales să vorbim copiilor despre siguranță într-o manieră mai puțin formală, prin joc și metode interactive, tocmai datorită gradului ridicat de „seriozitate” al problematicii abordate. Atitudinile pe care copiii le exersează prin joc și aplicații practice se internalizează mai ușor și ajung mai repede comportamente în viața de zi cu zi. Împreună, elevul, cadrul didactic, polițitstul și Tedi fac echipa care se va asigura că toate măsurile de siguranță sunt îndeplinite și că pericolele sunt cunoscute și evitate. Copilul învață că viața este o sumă de provocări și că pericolele sunt inerente, dar pot fi evitate cu atenție și un comportament adecvat. Ne dorim copii atenți, activi, responsabili pentru siguranța lor și, de ce nu, a colegilor și familiilor lor. Iar realizarea acestui proiect într-un parteneriat public-privat care și-a demonstrat deja eficiența în cele două ediții anterioare îl face încă și mai valoros. Ne declarăm în continuare întreaga disponibilitate către astfel de inițiative, derulate spre beneficiul copiilor, al cadrelor didactice și al părinților”, – Mihaela Tania IRIMIA, director general MEN.

Au elevii nevoie de aceste lecții? Specialiștii sunt de părere că da.

„Grupul țintă spre care sunt orientate activitățile acestui program, elevii claselor a I-a, se caracterizează printr-o curiozitate deosebită față de tot ce este în jur și dorința de a dovedi adulților că se pot descurca singuri. Inocența cu care abordează situațiile cotidiene îi pun însă în dificultate. Ei nu știu, încă, ceea ce este permis sau periculos și trebuie să învețe cum să reacționeze prompt și corect în situații dificile. Poliția Română este implicată în acest program pentru a forma un comportament adecvat în rândul minorilor, pentru a le oferi siguranță și cunoștințele necesare depășirii oricăror provocări ale vârstei”,-Ramona DABIJA Comisar șef de poliție – Director al Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalități, Inspectoratul General al Poliției Române.

Una dintre activitățile avute în vedere de programul „Școala siguranței Tedi” este reprezentată de instruirea elevilor cu privire la pericolele cu care se pot confrunta atunci când navighează pe internet. Astfel, la Școala Gimnazială nr. 174 Constantin Brâncuși din București, a avut loc astăzi predarea unei astfel de lecții de către reprezentanți ai Poliției Române și Cristian China Birta, cunoscut blogger și specialist în social media. Aproximativ 60 de elevi din clasa I au luat parte la lecția deschisă și au aflat informații utile pentru siguranța lor.

În Polonia, programul „Puchatek Safety Academy” (Academia Siguranţei Puckatek) este organizat anual încă din 2009 de către Grupul Maspex (din care face parte compania Maspex România) prin brandul Puckatek. La cele 8 ediţii organizate până acum au participat 1.750.000 de elevi, iar la cea mai recentă campanie (în anul şcolar 2017-2018) s-au înscris un număr de 200.000 de elevi de clasa I din Polonia

Detalii privind desfășurarea proiectului pot fi urmărite pe  www.scoalatedi.ro

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.