Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Patru localități din Delta Dunării vor beneficia de infrastructură verde și servicii pentru ecoturism și pescaturism

0

Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 a prezentat trei dintre cele mai ample proiecte inițiate în Delta Dunării, care pot demonstra că ecoturismul și infrastructura verde pot oferi acestei zone un viitor sustenabil. Principala caracteristică a acestor proiecte este că, la finalizare, ele vor aparține comunităților locale și integrate în activitatea curentă a locuitorilor.

„M-aș bucura să pot spune, peste câțiva ani, că am pus semințele unor proiecte frumoase, care merg bine, și care după ce au fost sădite și îngrijite după puterile mele, au trecut în mâinile celor pe care i-am avut în gând atunci când am pornit la treabă: oamenii din Deltă, cei cărora le sunt dator cu copilăria mea, cu omul care sunt acum și felul de a privi lumea” – a spus Ivan Patzaichin

foto dezvoltare durabila si infrastructura verde

Proiectul Crișan + Caraorman + Mila 23 – Ecoturism pentru viitor își propune să definească o identitate comună a zonei din perimetrul acestor localități, care să se poată transforma într-o destinație ecoturistică cu marcă proprie. Instrumentele cu care operează acest proiect sunt

  • educaționale (specializări de ecoturism pentru operatorii de pensiuni din zonă, material didactic privind valorile ecoturismului pentru profesorii și elevii școlilor din cele trei comunități, un centru de promovare și educație interactivă despre Delta Dunării la Muzeul Satului din București),
  • infrastructură verde (construirea de facilități pentru birdwatching la Sanctuarul păsărilor de la Caraorman) și
  • operaționale (realizarea unui traseu-pilot culinaro-turistic). Însă cel mai important efect pe care îl urmărim este întărirea coeziunii de grup dintre comunități și încrederea că lucrul în comun poate pune triunghiul Crișan + Caraorman + Mila 23 pe harta destinațiilor premium din Deltă.

Proiectul Lotca Habitat va introduce în vorbirea curentă un termen încă necunoscut: pescaturismul. Acest tip de activitate turistică (invitarea turiștilor să încerce, alături de pescari, o zi din viața acestora) are un mare potențial de atractivitate în Deltă, unde turiștii caută experiențe noi, care să îi apropie de natură și de cultura locului. Proiectul are trei componente:

  • infrastructură verde (prin construirea unor lotci tradiționale, ce urmează a fi folosite în proiect),
  • operațională (realizarea traseelor de pescaturism),
  • educațională (de formalizare și transfer ulterior către alte familii din Mila 23 a modalității de a oferi un serviciu turistic unic în România).

Proiectul Stabilirea unui mecanism ecologic de reintegrare socială a deținuților urmărește să acorde deținuților abilități de reinserție socială, prin instruirea lor în meserii de nișă, care să le ofere un avantaj competitiv, dar mai ales să sensibilizeze opinia publică cu privire la opțiunile de reintegrare în societate. Deținuții vor fi instruiți în meserii ecologice, inclusiv în cea de constructor de case eco, și vor participa la construirea a 5 case, pe grindul Tătaru al penitenciarului de la Chilia. Proiectul combină trei elemente principale:

  • educație (prin organizarea de cursuri pentru meserii pentru deținuți din mediul defavorizat și cu nivel scăzut de școlarizare),
  • realizare de infrastructură durabilă (prin realizarea unor case tradiționale, cu materiale și metode specifice Deltă, care vor fi utilizate apoi ca ateliere de învățare pentru alte meserii eco, cum ar fi tâmplarie, marangozerie (constructor de bărci din lemn), împletituri de răchită și olărit) și
  • conștientizarea publicului cu privire la soarta deținuților (în principal prin realizarea, în cele 5 case eco construite, de evenimente publice).

Astăzi se lansează concursul de idei pentru arhitectură, în urma căruia vor fi realizate proiectele celor 5 case ce se vor construi pe grindul Tătaru, la Chilia.

Proiectele sunt finanțate din fonduri externe (Mecanismul Financiar Norvegian, Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European și fonduri ale Agenției Germane de Cooperare Internațională), și deși sunt localizate în principal în triunghiul Crișan – Caraorman – Mila 23 și în localitatea Chilia, activitățile pe care le propun pot reprezenta soluții pentru întreaga Deltă. Rețeaua de parteneri cu care sunt derulate proiectele a fost construită de Asociație cu răbdare, în speranța că valoarea adăugată pe care o poate aduce cooperarea autentică (mai ales într-un spațiu unde mobilitatea reprezintă un handicap), poate restaura încrederea comunităților din Deltă de a prelua inițiativa în stabilirea drumului propriu către dezvoltare durabilă.

Proiectul Crișan+Caraorman+Mila 23 – Ecoturism pentru viitor este derulat în parteneriat cu Administrația Rezervației Biosfera Delta Dunării, Primăria Crișan și Societatea Ornitologică Româna, și este finanțat prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014 – componenta 3 – Dezvoltare durabilă. Proiectul a demarat în iunie și se va finaliza în aprilie 2016. Bugetul administrat de toți partenerii este de 158.788 EUR, dintre care 10% cofinanțare din surse proprii.

Proiectul Lotca Habitat este derulat în parteneriat cu ARBDD, Asociația pentru Ecoturism din România (AER) și este finanțat de Agenția Germană de Cooperare Internațională prin Danube Competence Center (platforma de cooperare în domeniul turismului din regiunea Dunării). Proiectul va dura din iulie 2014 până în iunie 2015, iar bugetul total este de 29.000 EUR, din care 25% din contribuții proprii.

Proiectul Stabilirea unui mecanism ecologic de reintegrare socială a deținuților este un proiect pre-definit, finanțat în cadrul Mecanismnului Financiar Norvegian 2009 – 2014 și derulat în parteneriat cu Administrația Națională a Penitenciarelor, South Regional Office – Bastoy Prison, Norvegia și RomanoButiQ. Se derulează în perioada iunie 2014 – aprilie 2016. Bugetul administrat de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 și RomanoButiQ pentru proiectarea și construcția caselor, cursurile de formare, și pentru activitățile de conștientizare cu privire la posibilitățile de reintegrare ale deținuților este 414.250 EUR.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.