Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

OvidiuRo lansează Bursele de Jurnalism Civic!

0

În memoria colegei noastre Oana Livadariu, un om care credea în puterea cuvântului și a educației.

Asociația OvidiuRo lansează Bursele de Jurnalism Civic, program finanțat de The Alex Fund, investitor major în programul Fiecare Copil în Grădiniță. OvidiuRo organizează prima ediție a programului în memoria Oanei Livadariu, colega noastră care credea cu tărie în puterea cuvântului și a educației de a schimba lumea.

foto_Bursele de Jurnalism OvidiuRo

Anul acesta acordăm 2 burse jurnalistice în valoare de 1200 de Euro fiecare, pentru 2 echipe formate dintr-un reporter și un fotoreporter care sunt interesați să documenteze și să scrie materiale jurnalistice complexe, care să prezinte o problemă socială reală și care să aibă o abordare constructivă, pentru găsirea unor soluții fezabile, pornind de la cinci cuvinte-cheie: educație, grădiniță, copii, sărăcie și oportunitate. Organizatorii lasă la latitudinea membrilor fiecărei echipe modalitatea de împărțire a sumei de bani, pe parcursul desfășurării proiectului.

Tema:

Necesitatea accesului la educație, cu focus pe educația preșcolară (grădiniță), ca prima și cea mai importantă șansă pentru copiii foarte săraci din România de a avea o viață mai bună. Materialele jurnalistice vor fi realizate în comunități defavorizate din mediul rural, preferabil într-una din cele 43 de comunități din programul Fiecare Copil în Grădiniță* și vor surprinde viața din mijlocul lor, prin ochii lor. Realitatea, așa cum o trăiesc familiile foarte sărace zi de zi, lupta ‘surdă’ a părinților de a le da șansa copiilor lor să iasă din cercul vicios al sărăciei.

*OvidiuRo va pune la dispoziția jurnaliștilor informațiile necesare despre comunitățile rurale în care își desfășoară activitatea, cu scopul de a susține procesul de pre-documentare cu privire la alegerea comunității investigate.

Membrii juriului:

 • Andrei Crăciun (jurnalist și voluntar OvidiuRo din anul 2014)
 • Maria Gheorghiu (Cofondator OvidiuRo)
 • Viorel Ilișoi (jurnalist)
 • Leslie Hawke (Cofondator OvidiuRo)
 • Daniel Vrăbioiu (fotograf și voluntar OvidiuRo din anul 2008)

Cine va beneficia de Bursele de Jurnalism Civic?

Jurnaliștii beneficiari ai burselor OvidiuRo sunt cei care cred în rolul cuvântului bine spus și în puterea imaginii, care doresc să contribuie la evoluţia în bine a societăţii în care trăiesc și să reușească, prin arta cuvântului și a imaginii, să schimbe percepții, mentalități, comportamente.

Portret de bursier

Crede în puterea jurnalismului de a schimba.
Crede că educația poate face diferența și poate schimba destine, mai ales în mediile foarte sărace.
Este preocupat să cunoască, în toată complexitatea lor, problemele sociale abordate, este pasionat de documentarea în profunzime şi convins de valoarea vizitelor în comunități şi a interviurilor faţă în faţă cu oamenii despre care scriu.
Știe ce înseamnă un material jurnalistic care face diferența, iar în acest sens, are o deschidere spre a aborda unghiuri noi ale aceleiași probleme.
Poate face o echipă sudată cu un reporter/fotoreporter cu care împărtăşeşte preocuparea pentru subiect cât şi o compatibilitate în felul în care povestea poate fi spusă – viziune şi stil.

Ce trebuie să faci pentru a beneficia de bursă?

Descarcă de aici și completează formularul de înscriere și trimite-l până la 20 mai 2015 pe adresa larisa.dumitru@ovid.ro.

Ce vor face câștigătorii Burselor de Jurnalism Civic OvidiuRo?

Vor scrie unul/mai multe reportaje, articole, interviuri, anchete, sau orice material/e bine documentat/e, bine scris/e și bine simțit/e ce au la bază subiecte reale – pornind de la cele cinci cuvinte-cheie și având tot suportul echipei OvidiuRo și al membrilor juriului.

În procesul jurizării, se va ține cont de următoarele aspecte:

Profunzimea și seriozitatea procesului de pre-documentare.
Alegerea unui subiect care să corespundă cât mai bine cu tema Burselor de Jurnalism Civic (detalii mai sus) și care să fie exemplificat cu unul/mai multe cazuri reale, din comunități.
Demonstrarea, prin calitatea planului de documentare, a înțelegerii realităților din teren și a problematicii ridicate de OvidiuRo.
Alegerea acelui unghi de abordare a subiectelor care să transmită mesaje constructive publicului larg – de responsabilizare, implicare și luare de atitudine în scopul găsirii unor soluții reale la problema educării categoriilor defavorizate, cu focus pe copii.

NU sunt încurajate:

Materialele care nu sunt documentate în teren.
Materialele care, prin mesajele lor, discriminează în orice fel (etnic, religios etc).

Unde poate fi documentat/realizat proiectul?

În orice comunitate săracă* din România, cu focus pe comunitățile care beneficiază de programul Fiecare Copil în Grădiniță (pentru care OvidiuRo va pune la dispoziție informații ce pot fi utile în procesul de alegere).
* identificăm ca sărace acele comunități din mediul rural, de obicei izolate, cu locuințe improprii, cu acces limitat la apă potabilă, electricitate sau servicii medicale de bază. Membrii acestor comunități trăiesc aproape exclusiv din ajutorul social, fără nicio altă sursă de venit (din cauza nivelului scăzut de educație a adulților, șansele de angajare sunt aproape inexistente).

De ce despre sarăcie, grădiniță, educație?

Intră pe www.ovid.ro și află care este misiunea noastră, de ce credem în educația timpurie și de ce avem convingerea că, pentru copiii săraci, grădinița este prima și cea mai importantă șansă pentru a reuși să iasă din cercul vicios al sărăciei. Și mai ales, ce am realizat până acum și ce ne propunem să facem de acum încolo.

Îți recomandăm să descarci de aici ultimul nostru raport, cel pe 4 ani, unde vei găsi multe informații interesante și relevante. Dacă însă ai întrebări, echipa OvidiuRo te ajută cu drag! Tot ce trebuie să faci este să îi scrii colegei noastre Larisa, pe adresa larisa.dumitru@ovid.ro și ți se va răspunde în cel mai scurt timp posibil.

Calendarul proiectului:

 • 25 aprilie – 20 mai: înscriere proiecte*
 • 21 mai – 14 iunie: jurizare
 • 15 iunie – anunțare echipe câștigătoare
 • 15 iunie – 15 septembrie 2015: implementare proiect*
 • 15 iulie – întâlnire de status cu membrii juriului
 • 1 septembrie – întâlnire de final de proiect cu membrii juriului
 • 15 septembrie – predare material
 • 15 septembrie – 15 octombrie: publicare material

* membrii juriului și echipa OvidiuRo vor susține cu informații legate de proiect/de Asociație/de programul Fiecare Copil în Grădiniță orice solicitare în acest sens primită din partea câștigătorilor.

logo OvR

Alte detalii:

 • Fiecare echipă poate să înscrie maximum un proiect.
 • Materialele publicate trebuie să conțină mențiunea că au fost realizate în cadrul Burselor de Jurnalism Civic OvidiuRo (cu link către pagină).
 • Echipele vor putea publica materialele în orice publicație doresc, dar drepturile asupra materialelor vor reveni organizatorilor, respectiv Asociației OvidiuRo.
 • Jumătate din valoarea bursei va fi virată imediat după anunțarea câștigătorilor, iar a doua parte, la jumătatea proiectului, dacă echipa face dovada că a lucrat conform planului de documentare propus. În caz contrar, organizatorul își rezervă dreptul de a suspenda cea de-a doua tranșă a bursei.
 • Echipele se angajează să pună la dispoziţia juriului materialele de documentare (înregistrări video, audio, fotografii de documentare, contactele persoanelor intervievate) pentru a putea fi realizat procesul de fact-checking înainte de publicarea materialului.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat social, ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.