O premieră în mediul ONG românesc: prima pădure la stadiul de masiv

1

ViitorPlus – asociația pentru dezvoltare durabilă a inaugurat, sâmbătă, 14 iunie, pădurea de la Dragoș-Vodă, din județul Călărași, prima pădure înființată de un ONG din România. Aceasta a fost plantată în 2010 prin programul de împăduriri al organizației, „Pădurea Copiilor – Adoptă un copac!” și apoi îngrijită până când a atins stadiul de masiv. Evenimentul de inaugurare, în premieră în țara noastră, a avut loc în comuna Dragoș-Vodă, în vecinătatea proaspetei păduri. Partenerul principal al evenimentului a fost Kompact Grid.

Pădurea de la Dragoș-Vodă este prima pădure înființată de un ONG din România, nu doar atât, dar este realizată exclusiv din fonduri private. Asociația ViitorPlus, alături de partenerii săi, a plantat 7 specii diferite de puieți în anul 2010 în locația din județul Călărași, astfel acoperind 8 hectare de terenuri degradate aflate în domeniul public. Acum, pe această suprafață se află o pădure care a atins stadiul de masiv, conform constatării făcute de ingineri silvici. Acest lucru înseamnă că pădurea nu mai are nevoie de îngrijiri (prașile, completări) pentru a crește, urmând însă să fie monitorizată pentru încă 10 ani.

Inaugurare padure Dragos-Voda

„Mereu am spus că noi, la ViitorPlus, nu doar plantăm, ci împădurim. Și ne-am ținut de cuvânt! Cu ajutorul sponsorilor, voluntarilor și a comunității locale, la Dragoș-Vodă am plantat și îngrijit niște puieți care astăzi formează o adevărată pădure!” a spus Teodora Pălărie, managerul programului de împăduriri al asociației ViitorPlus.

Evenimentul de inaugurare a pădurii a avut loc sâmbătă, 14 iunie 2014, de Ziua Silvicultorului, în comuna Dragoș-Vodă din județul Călărași, în apropierea kilometrului 86 de pe Autostrada Soarelui, chiar lângă noua pădure. Au fost prezenți reprezentanți ai autorităților publice centrale, locale și regionale, voluntarii ce au contribuit la plantarea și îngrijirea pădurii și membrii comunității locale, mai ales copiii de la școala și centrul de zi din Dragoș-Vodă. Sărbătoarea a fost una pentru oameni, pentru voluntari, pentru toți cei care au contribuit pentru ca această pădure și programul de împăduriri al ViitorPlus să ajungă unde este astăzi.

Pentru că toate pădurile realizate de ViitorPlus și susținătorii săi sunt păduri ale copiilor, copiii din comuna Dragoș-Vodă au fost oaspeții cei mai de seamă. Ei au susținut recitaluri de dans tradițional și modern și, alături de ceilalți invitați, au participat la activități informative și interactive (ateliere educaționale pe teme de mediu – pictură pe sacoșe de bumbac, pe pietre, activități sportive, muzeul pădurii, laughter yoga etc.).

Parteneri ai evenimentului de inaugurare a pădurii au fost Kompact Grid, Societatea Română de Radiodifuziune, Coca-Cola România, People for Sport, Ecoxtrem și Consiliul Local Dragoș-Vodă, Călărași.

Pădurea Copiilor este programul ViitorPlus care are ca scop împădurirea terenurilor degradate din sudul României și care și-a propus plantarea și îngrijirea unui puiet pentru fiecare nou născut din ţară. În cadrul acestui program, ViitorPlus a plantat și îngrijit 37 de hectare de pădure, dintre care 8 au ajuns la stadiul de masiv. Pădurea Copiilor a fost susţinută la 13 evenimente de alergare caritabile în care peste 5.500 de alergători au luat startul pe distanţe diferite, de la cros de 3 km, până la distanţe de ultramaraton (peste 150km). Programul de împăduriri al ViitorPlus va fi cauza de mediu și la alte evenimente sportive, dintre care amintim Unicredit Leasing Transmaraton 2014 și Raiffeisen Bank Bucharest International Marathon 2014.

Despre autor

avatar

ViitorPlus a fost înfiinţată în România ca organizaţie neguvernamentală, nonprofit, independentă, pentru a stimula şi contribui la transpunerea în practică a conceptului de dezvoltare durabilă la nivel de individ, comunitate şi organizaţii. În viziunea noastră, dezvoltarea durabilă integrează în viaţa cotidiană abordarea sistemică a realităţii şi valorifică interconexiunile dintre planurile de mediu, uman, economic şi social, care fundamentează civilizaţia umană, în aşa fel încât generaţiile actuale şi cele viitoare să-şi poată satisface nevoile şi să-şi poată păstra oportunităţile.

Un comentariu

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.