Cea de-a două ediție a Școlii de Jurnalism Comunitar StReEt se încheie oficial astăzi, însă porțile comunităților rămân deschise pentru toți tinerii care, pe parcursul proiectului implementat de Asociația Go Free, cu sprijinul programului Corpul European de Solidaritate (mai 2019-aprilie 2020) au fost implicați în activități de formare, documentări pe teren, acțiuni de advocacy, dar și de organizare comunitară, management de proiect, organizare de evenimente etc.
“StReEt a apărut să ofere un context în care tinerii să-și exerseze mușchiul civic și empatia, să-și dezvolte o viziune ancorată în realitate despre comunitățile mai puțin vizibile, în special din mediul rural, și să le (re)prezinte în mod responsabil în media sau pe platformele de socializare unde sunt și prietenii lor. Școala StReEt rămâne o inițiativă ce e modelată de tinerii care ajung în proiect. Depinde de ei cum și dacă vor dori să-l continue, să-l regândească, să-l îmbunătățească, cu sprijinul Go Free. Ce pot să le transmit e că în continuare comunitățile vulnerabile vor avea nevoie de sprijinul jurnaliștilor comunitari, fie că vor face asta în cadrul unei organizații, instituții, companii, ori pe cont propriu.” Andra Camelia Cordoș, președinte Go Free.
I-am provocat pe jurnaliștii comunitari să ne transmită câteva gânduri despre cum au perceput ei activitățile și ce impact au avut asupra lor:
“A doua ediţie a proiectului Școala de Jurnalism Comunitar StReEt a reprezentat pentru mine un nou proces de învăţare despre comunitatea din jurul meu şi despre cum fiecare dintre noi putem găsi metode prin care să dăm vizibilitate acelor situaţii şi poveşti ce de multe ori rămân invizibile într-o lume concentrată pe profit. Mi-a plăcut că în această ediţie am putut să documentăm materiale despre comunităţi şi situaţii foarte diverse. Am fost cu echipa la Tinca (Bihor), apoi la Roşia Montană (Alba) – experienţele acestea m-au ajutat să văd lucrurile din mai multe perspective şi să aloc timp ca să cunosc pe deplin opiniile tuturor părţilor implicate într-o situaţie anume. M-am bucurat să văd că munca noastră a avut un impact pe parcurs şi cititorii au fost interesaţi să afle mai multe despre comunităţile respective şi despre cum ar putea să se implice mai mult când au de a face cu situaţii injuste în comunitatea lor. ” (Adriana Cozanu)
“[…] Am învățat despre ce înseamnă să scrii responsabil în cadrul a două evenimente facilitate de dr. antropolog Diana Cataramă; și personal despre motivație și cum îmi pot depăși propriile constrângeri legate de procesul de scriere. Am luat parte la o documentare realizată la Muzeul Holocaustului din Șimleu Silvaniei (Sălaj), unde am descoperit lucruri noi și am scris ulterior și primul meu articol pe site-ul Go Free. […] Cred că cel mai important lucru, în ceea ce mă privește, e că în acest grup simt cum cresc, pas cu pas, și am șansa de a exprima în fața unui public tot ce vreau să aduc la cunoștința oamenilor care nu au contact cu anumite evenimente și fapte sociale din comunitate.” (Andrei Florin David)
“[…] Prin jurnalismul comunitar mi-am dezvoltat și mai mult empatia și am realizat existența unor probleme pe care, de obicei, oamenii le ignoră. StReEt e despre toți și este o oportunitate minunată pentru dezvoltarea personală dar și pentru cea profesională oferind diferite direcții precum jurnalismul, social media și organizarea de mici evenimente.” (Irina Pelin)
“La activitățile de la Go Free m-am simțit foarte bine și m-am înţeles bine cu toți oamenii indiferent dacă îi cunoșteam sau nu. Activitățile sunt distractive, iar oamenii de acolo sunt deschiși și comunicativi. Toate activitățile de până acum mi-au plăcut şi au fost foarte interesante. (Darius Jucan)
“Recomand tuturor să încerce măcar o dată în viaţa lor să practice jurnalismul comunitar, pentru că acesta te aduce împreună cu comunitatea pe care încerci să o studiezi. Terminând sociologia, voluntariatul m-a ajutat să îmi aplic cunoştinţele învăţate la facultate şi să fac vizibile, prin jurnalismul comunitar, problemele cu care se confruntă unele comunităţi, şi să încerc mai departe să le îmbunătăţesc condiţia sau măcar să schimb imaginea pe care oamenii şi-o fac asupra acestor comunităţi. (Andreea Aștilean)
“Ediția a doua a Școlii de Jurnalism Comunitar StReEt mi-a arătat, printre altele, cât de important este să depui un efort susținut atunci când vrei să faci o schimbare într-o comunitate sau, din contră, atunci când trebuie să te opui unei schimbări. Una dintre activităţile care mi-a ramăs, şi va rămâne mult timp de acum înainte întipărită în minte a fost sesiunea de formare şi documentare de la Roşia Montană unde am descoperit nu doar „tainele” jurnalismului comunitar, ci și oameni și locuri, cu tot cu poveștile lor, care mi-au arătat că activismul poate avea impactul scontat chiar și în contexte foarte dificile, dar că e important ca efortul să fie unul susținut, de lungă durată. Jurnalismul comunitar mi-a arătat cât de necesar este să faci vocile oamenilor auzite și că impactul pe care materialele bine documentate îl au este, de multe ori, mai mare decât te-ai fi așteptat. O simplă postare pe rețelele de socializare poate atrage atenția oamenilor asupra unei probleme care, altfel, ar fi rămas cunoscută doar de cei care se confruntă cu ea. (Ana Maria Simerea)
Mai multe testimonale vor fi publicate pe pagina de Facebook @AsociatiaGoFreeCluj în perioada următoare.
Un instrument util, lansat de zilele acestea este și animația „Short Guide to Community Journalism”, realizată de Miruna Lupaș, elevă în clasa a XII-a și jurnalist comunitar: http://www.gofree.ro/2020/04/30/short-guide-to-community-journalism-animation/ sau direct pe canalul YouTube Go Free: https://youtu.be/qAmhXWYyOPA.
Școala de Jurnalism Comunitar StReEt, ediția a II-a, este un proiect implementat de Go Free-Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile, cu sprijinul programului Corpul European de Solidaritate.