Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Istoria benzii desenate romanesti, 1891-2010

0

La Editura Vellant a aparut „Istoria benzii desenate româneşti, 1891-2010”, autori: Dodo Niţă şi Alexandru Ciubotariu.

Volumul are 270 de pagini de „planşe originale, pagini din reviste, decupaje din almanahuri, alcătuind un album impresionant vizual, care ilustrează trecerea de la alb-ngru la color, rafinarea scenariilor, a detaliilor, complicarea sau simplificarea bulelor de dialog. Peste 150 de artişti sunt analizaţi şi urmăriţi în evoluţia lor în perimetrul BD-ului românesc.“

„Impărţită în trei capitole – Vârsta de Aur (1891-1947), Socialism şi BD (1948-1989) şi Banda Desenată Contemporană (1990-2010) – cartea prezintă nu numai evoluţia fenomenului şi a tehnicii BD în România, ci şi paradoxurile acestei evoluţii: spre exemplu, banda desenată a ajuns în România pe filieră austriacă, şi nu franceză, iar supereroii din prima perioadă a BD-ului românesc nu seamănă deloc cu cei din Franţa sau SUA, fiind mai degrabă continuările în cerneală a unor personaje populare precum Păcală.“ (sursa si foto: vellant.ro)

Dodo Nita s-a nascut la 16 iunie 1964 la Bucuresti. S-a remarcat printr-o activitate complexa care include povestiri, articole, editare de reviste si carti. Este cel mai important critic si istoric roman din domeniul benzilor desenate. A colaborat cu publicatii din tara si strainatate. Este fondator al Asociatiei Bedefililor din Romania (1990) si, impreuna cu Pierre Pascal si Paul Laffont, al Salonului International al Benzii Desenate din Romania (1991). Autor al capitolului despre BD din Romania din BD GUIDE 2005 – Encyclopedie de la Bande Dessinée Internationale (ed. Omnibus, Paris, 2004). Pentru contributia sa la promovarea limbii si culturii franceze in Romania, Dodo Nita a primit in 2001 titlul de Cavaler al Ordinului Les Palmes Academiques (Franta), iar in 2006 pe cel de Cavaler al Ordinului Leopold al II-lea (Belgia). Bibliografie: Istoria benzii desenate romanesti (1992); Dictionarul benzii desenate din Romania (1996, 2005), Tintin in Romania (2003, in limba franceza), Virsta de aur a benzii desenate romanesti (2004).
(sursa: observatorcultural.ro)

Alexandru Ciubotariu (Ciubi) s-a născut în 1979 la Călăraşi, a absolvit Facultatea de Artă „George Enescu” din Iaşi, secţia grafică, în 2004, este Iniţiatorul singurului portal dedicat benzii desenate din România – salonbd.ro, are lucrari publicate in nenumarate ziare si reviste, romanesti si straine, ilustratii pentru carti, participari in albume de benzi desenate, participari la peste 40 de expozitii, a pictat panouri şi pereţi în cadrul unor proiecte street-art, a desenat timbre şi afişe, a realizat un mozaic bizantin pentru Biserica Eroii Revoluţiei din Bucureşti, dar şi pictură, gravură şi animaţie pentru emisiunea TV „Planeta Moldova”, CD design, jucării – primele „urban toys” din România, si, in anul 2010, a apărut volumul sau „Pisica patrata”, primul album de street-art din România (Ed. Vellant).

In aceasta perioada este implicat (personal sau doar cu lucrari) in doua evenimente speciale: Salonul european de banda desenata de la Bucuresti, si, un al doilea, avand loc la Bruxelles, la Muzeul Benzii Desenate, expozitia Comorile benzii desenate europene (Trésors de la BD européenne) – unde 50 de autori sunt expusi cu planse originale – Hergé, Jijé, Marc Sleen, Uderzo, Franquin, Hugo Pratt, David Lloyd, Ruben Pellejero, François Schuiten, Sfar sau Grzegorz Rosinski,  si 2 nume romanesti: Puiu Manu si Alexandru Ciubotariu.
(sursa: undergroundbd.blogspot.com)

(E. Mavrodin)

Despre autor

avatar

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.