Interviu cu Ramona Hărătău, Mixes Business lead, Nestlé România
Am aflat că la aniversarea de 85 de ani NESCAFÉ a fost atins pragul de 6000 de cești de cafea pe secundă consumate la nivel mondial. Felicitări! Ce face Nestle pentru sustenabilitate la nivel global? Dar în România?
NESCAFÉ Plan 2030 face parte din angajamentul Nestlé pentru agricultura regenerativă, accelerând tranziția către un sistem alimentar regenerativ, dar și realizarea ambiției grupului de a atinge zero emisii nete de gaze cu efect de seră. Recent, am anunțat cu această inițiativă noi obiective ambițioase pentru anul 2030, susținute de o investiție de peste 1 miliard de franci elvețieni la nivel global. În România, Portofoliul NESCAFÉ® include o varietate de produse, de la bine-cunoscutul NESCAFÉ® Brasero®, NESCAFÉ® 3in1 și NESCAFÉ® Dolce Gusto.
Toate produsele noastre sunt obținute din boabe de cafea cultivate și procesate în mod sustenabil sub umbrela NESCAFÉ® Plan, iar ambalajele cafelei solubile sunt din materiale ce pot fi reciclate (borcan de sticlă și capac din plastic reciclabil).
Pentru NESCAFÉ® Dolce Gusto am lansat anul trecut un program pentru colectarea și reciclarea capsulelor NESCAFÉ® Dolce Gusto® utilizate, valorificându-le astfel pentru reutilizare. Avem deja 18 puncte accesibile de colectare, harta lor urmând să fie extinsă.
Anul acesta ne dorim să extindem proiectele de sustenabilitate susținând Pădurea de Miere, proiect Nestlé în România lansat anul trecut, prin care susținem comunitatea locală plantând puieți de salcâm.
Care sunt inițiativele de implicare în comunitate desfășurate cu brandul Nescafe? Dar planuri pentru dezvoltarea sustenabilă a rețelei de parteneri (distribuitori, clienți business etc).
În ultimii trei ani, brandul NESCAFÉ a participat la diverse evenimente sociale și caritabile, a donat mai multe tone de cafea pentru diverse asociații studențești, asociații non-guvernamentale, către spitale în pandemie, către refugiați de la începutul războiului și către Banca pentru Alimente. În 2022 s-au donat 9 tone de cafea către diverse ong-uri prin intermediul Băncii pentru Alimente, iar în primele nouă luni ale anului 2023, 273 de kilograme de cafea.
Ce face Nescafe pentru dezvoltarea producției și a consumul etic de cafea?
Pentru realizarea acestor obiective, NESCAFÉ va oferi fermierilor programe de training, asistență tehnică și plante de cafea de calitate pentru a favoriza tranziția la practicile regenerative de cultivare a cafelei. De asemenea, brandul își ia angajamentul să sprijine fermierii care își asumă riscurile și costurile asociate trecerii la agricultura regenerativă – NESCAFÉ va urmări progresul și va evalua rezultatele programelor sale de teren cu fermierii de cafea prin parteneriatul de monitorizare și evaluare cu Rainforest Alliance.
Care sunt proiectele pentru educarea consumatorului pentru un consum responsabil și sănătos de cafea?
Nestlé România este parte a Asociației Române a Cafelei, prin intermediul căreia se derulează campanii de informare, educare și conștientizare a consumului responsabil de cafea.
Agricultura are un impact semnificativ în mediu. Care sunt inițiativele “verzi” ale organizației? (poate câteva idei din planul Nescafe 2030?)
NESCAFÉ va colabora cu fermieri, furnizori și parteneri pentru a ajuta la protejarea terenurilor agricole, la creșterea biodiversității și la prevenirea defrișărilor. Brandul intenționează să ajute fermierii să planteze peste 20 de milioane de copaci în cadrul sau în apropierea fermelor lor de cafea.
Planuri de viitor în sustenabilitatea Nescafe?
NESCAFÉ este un brand iubit și puternic în România, cu o bază puternică de consumatori loiali. Pe viitor, ne dorim să creștem alături de partenerii de business și consumatorii noștri brandul, dar mai ales impactul pe care îl putem avea împreună în comunitatea locală, prin proiecte dedicate sustenabilității, donații de produse și inovații de produs sau ambalaj care susțin această promisiune.
Ce tip de cafea îți place?
Eu prefer cafeaua neagră, simplă, espresso sau double espresso pentru dimineți în forță și un cappuccino savuros, a doua cafea pentru dupa-amiază.
Ce recomandări ai pentru tineri interesați de carieră în industria cafelei?
Îi așteptăm cu drag să ni se alăture. Lumea cafelei este fascinantă, atât de partea consumatorului, cât și de partea industriei. Sunt mult de descoperit și este un domeniu dinamic, care se potrivește tinerilor. Le-aș recomanda același lucru pe care îl spun și colegilor mei de la birou – să fie proactivi, să fie implicați și dornici să învețe și să se dezvolte în acest domeniu.
Care este o carte care îți place și “merge” bine la cafea?
Eu am avut în ultimii ani un interes deosebit pentru dezvoltarea personală și dezvoltarea echipelor, așa că, în ultimii ani, am citit mult despre leadership, coaching, inteligența emoțională, am participat la traininguri specializate, dar mai ales am avut noroc de mentori la locul de muncă. Aș recomanda, ca și lecturi la cafea și nu numai, cărtile lui Daniel Goleman, printre care Emotional intelligence și cartea lui Stephen Covey – The 7 Habits of Highly Effective People.
Dar un desert potrivit cu o cafea?
Îmi savurez cafeaua ca pe o plăcere completă în sine, ca gust și aromă, fără a o însoți de un desert.