Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Inaugurari care “iti dau impresia ca esti in alta tara”

0

InaugRO: Episodul 13

Oradea: spatiu nou de promenada pe  malul stâng al Crişului Repede

Mulţumit de calitatea pietonalei, Csaba a spus că lucrarea va servi ca exemplu şi altor Administraţii de Apă din ţară. „Acum o săptămână am demarat o investiţie similară la Târgul Mureş şi am adus proiectantul şi şeful de lucrări să vadă ce s-a făcut la Oradea. În urma vizitei au şi făcut modificări în proiect pe baza a ceea ce au văzut”, a spus directorul. Lucrările de amenajare a malului stâng al Crişului Repede au fost realizate de firma Repcon şi au costat 4,1 milioane lei. Acestea au cuprins inclusiv realizarea subtraversării pe sub podul Dacia, orădenii având de acum posibilitatea să ajungă din zona Dragoş Vodă până la podul Ferdinand pe malul Crişului Repede.

Sursa (Foto): eBihoreanul

Oradea: Centrul Social Maria Rosa

Asociația Caritas Eparhial Oradea și-a îmbogățit paleta de servicii sociale. Asociația Caritas Eparhial Oradea a inaugurat, ieri, Centrul Social Maria Rosa. Centrul își are sediul pe strada Theodor Aman, nr. 1 C. În noul centru va funcționa de luni, 5 septembrie, o cantină socială care va deservi, zilnic, 50 de persoane nevoiașe, dușuri pentru oamenii străzii, centru de zi pentru copii, centru de cazare temporară, centru de consiliere psihologică şi centru de asistenţă socială. Prin acest centru ACEO și-a propus să contribuie la creşterea calităţii vieţii persoanelor şi familiilor aflate în dificultate.

Sursa: Bihon

Cluj-Napoca: Complexul Camelot al Facultăţii de Psihologie a Universităţii „Babeş-Bolyai”

Complexul include un cub holografic pentru tratarea fobiilor, dar şi cabinete şi o cameră de relaxare, ce cuprinde şi un muzeu cu instrumente vechi folosite de psihologi sau terapeuţi, dar şi un amfiteatru, în faţa clădirii, unde a avut loc şi deschiderea oficială prin discursurile rectorului UBB Andrei Marga şi al profesorului de la Facultatea de Psihologie Daniel David. Clădirea a fost gândită într-un design futurist, iar firma care a proiectat-o, Quad Studio, a fost premiată în 2009 de Ordinul Arhitecţilor din România pentru acest concept. Lucrările au fost executate de o companie clujeană, Antrepriza de Construcţii şi Instalaţii Cluj. Clădirea include platforma Matrix, cu şase laboratoare de vârf, la subsol a fost amenajată o sală „Nautilus”, cu o bibliotecă şi o zonă de relaxare.

Sursa: Ziua de Cluj

Rasnov (Brasov) : cel mai modern centru de sărituri cu schiurile din ţară

Primele trei trambuline de la Centrul de sărituri cu schiurile, singurul din ţară şi unul dintre cele mai moderne din estul Europei, au fost inaugurate marţi pe Valea Cărbunării din Râşnov. Centrul de sărituri cu schiurile este realizat de Primăria Râşnov împreună cu Federaţia Română de Schi şi Biatlon, iar pentru trambulina de K 90, aflată în construcţie, finanţarea este asigurată de Ministerul Turismului şi Dezvoltării Regionale. Inaugurarea celor trei trambuline – K 15, K 35 şi K 64 – a fost marcată de o demonstraţie a loturilor naţionale de sărituri cu schiurile, juniori şi seniori, din grupele A, B şi C. Construcţia celor trei trambuline a început în iulie 2010, valoarea investiţiei fiind de 3 milioane de euro.

Sursa: Eurourbanism

Bucuresti: inaugurarea de facto a Arenei Nationale

Ce mi-a plăcut la inaugurarea Arenei Naționale:

  • Intrarea pe stadion s-a făcut foarte repede;
  • Imediat cum am intrat pe stadion am avut impresia că sunt în altă țară (nu exagerez);
  • Spectatorii și-au respectat locurile de pe bilete;
  • Am văzut o singură persoana care mânca semințe și fuma (aceiași persoană). Din păcate nu l-au văzut și oamenii care se ocupau cu ordinea pe stadion;
  • Wc-urile erau curate;
  • Erau foarte multe ”magazine” care comercializau băuturi răcoritoare și bere NA;
  • Oamenii de ordine știau să ofere informații pe un ton respectuos;
  • Spectatorii au aplaudat după intonarea imnului național al Franței;
  • Foarte multe fete și  mulți copii la stadion;
  • Am părăsit stadionul în câteva minute, frumos, în mod organizat.

Am scris numai părerile pozitive pentru că românului îi stă în caracter să observe doar ceea ce este rău. În cazul inaugurării Arenei Naționale a ieșit în evidență gazonul catastrofal, iar stadionul superb a fost lăsat în umbră… tipic românește. Să nu zic că am văzut la tv pe unii care spuneau că stadionul nu arată așa bine. No comment!

Sursa: tycryt

Arad: noul model de tramvai romanesc este testat in oras

Aer condiţionat, scaune comode, afişare electronică a traseului. De toate aceste dotări se bucură cel mai luxos tramvai construit în România. Imperio, este cel mai nou model de tramvai produs pe piaţa mondială şi totodată cel mai economic din lume. Noul tramvai numit Imperio a ieşit pentru prima dată, ieri, pe şinele din Arad. Pentru ca el să poată fi scos pe şinele din oraş au trebuit modificate şinele care erau mult prea înguste. Imperio, care este produs la Arad, de către Astra Vagoane Călători, are o capacitate de 200 de călători şi este prevăzut cu camere de supraveghere video şi controloare electronice de bilete.

Sursa: Click

Judetul Arad: nouă kilometri din drumul care leagă Cermeiul de Şicula

Nu mai puţin de nouă kilometri de drum judeţean, care leagă Cermei de Şicula, au fost reabilitaţi cu sprijinul Consiliului Judeţean Arad (CJA). Valoarea investiţiei este de 5.600.000 lei. Inaugurarea cu fast a avut loc duminică, pe un soare arzător, în prezenţa a zeci de persoane, a oficialilor din partea CJA, Nicolae Ioţcu (preşedinte) şi Cristian Drăgan (vicepreşedinte), dar şi a primarilor Ioan Vesa (Cermei) şi Aurel Radiţa (Şicula).

Sursa: Aradon

Arad: locomotiva « Veteranul Sinelor »

Noul obiectiv turistic din Arad, prima locomotivă construită de către Uzinele Mecanice Reşiţa, a scris istoria căilor ferate din România. Iniţiativa de a amplasa „Veteranul Şinelor” pe platoul din faţa gării mari din Arad i-a aparţinut prefectului Călin Bibarţ, prefectura din Arad devenind prima care deţine în custodie o locomotivă cu semnificaţie istorică. „Ne bucurăm foarte tare că am reuşit să aducem această locomotivă, cu importante semnificaţii istorice la Arad. Nu putem decât să fim mândri de acest lucru” – a spus subprefectul Levente Horvath.

Sursa: Aradon

Craiova : Sofronic a finalizat laboratorul de  cercetare-dezvoltare în domeniul modernizării şi construcţiei de locomotive electrice

Compania Softronic a finalizat ieri implementarea proiectului „Dezvoltare laborator cercetare-dezvoltare în domeniul modernizării şi construcţiei de locomotive electrice“, finanţat parţial din Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR), prin Programul Operaţional Sectorial (POS) Creşterea Competitivităţii Economice, Axa prioritară 2 – Cercetare, dezvoltare tehnologică şi inovare pentru competitivitate.  Valoarea totală a proiectului a fost de circa patru milioane de lei, din care contribuţia UE a fost de 1,76 milioane de lei. Softronic şi-a mărit capacitatea de cercetare înfiinţând şase noi laboratoare şi cinci standuri pentru încercări ale echipamentelor mecanice. S-au făcut dotări cu peste 120 de aparate şi echipamente de ultimă generaţie.

Sursa: Gazeta de Sud

Bucuresti: a fost finalizat Planul Integrat de Dezvoltare Urbană a Capitalei (PIDU)

Septembrie se dă startul pentru transformarea Bucureștiului. Un consorțiu de 14 companii a pus la cale o nouă strategie de dezvoltare a centrului Capitalei, ce urmează a fi lansată luna viitoare de municipalitate. Vor fi construite noi poduri peste Dâmbovița, sute de locuri de parcare și kilometri întregi de trasee pietonale. Arhitecții spun că odată pusă în aplicare, noua strategie va schimba complet centrul orașului. Planul Integrat de Dezvoltare Urbană a Capitalei (PIDU) cuprinde 39 de proiecte cu 43 de subproiecte subconexe cu o valoare estimată la peste 100 milioane euro. Principalul obiectiv al strategiei este acela de a recupera centrul Bucureștiului ca zonă de interes pentru bucureșteni și pentru investitori. În acest scop se propune reducerea traficului rutier prin mutarea tranzitului către inelul median și către centură, realizarea unui sistem integrat de parcări mici și medii, cu mai puțin de 500 de locuri, crearea de noi spații publice și de loisir și construirea mai multor trasee pietonale.

Sursa: DirectProprietar

Judetul Bistrita-Nasaud: Padure Pedagogica

Tasuleasa Social a construit in parteneriat cu Coca-Cola HBC Romania o Padure Pedagogica care va fi folosita in cadrul proiectelor educationale desfasurate de asociatie cu tineri voluntari din toata tara. Proiectul a fost lansat pe 30 iulie, la sediul asociatiei din judetul Bistrita Nasaud, in apropiere de Pasul Tihuta, iar la eveniment au participat peste 100 de tineri voluntari ai asociatiei. Padurea Pedagogica se intinde pe o suprafata de trei hectare si contine 29 de elemente practice care ii ajuta pe tineri sa inteleaga rolul apei curate in natura, relatia apei cu oamenii si padurea, dar si felul in care aceste trei elemente coexista.

Sursa: CityNews

Busteni: suprafata artificiala pentru schiat in fun-park

Turistii care merg pe Valea Prahovei vor putea schia, inclusiv pe timp de vara in fun park-ul din statiunea Busteni, unde a fost pusa in functiune o suprafata artificiala, cu o lungime de 120 de metri si lata de 20 de metri, pe care se va putea cobori pe schiuri. “Iubitorii sporturilor de iarna vor putea schia inclusiv pe timp de vara, in incinta fun park-ului din statiunea prahoveana Busteni, care are pusa in functiune o suprafata artificiala pentru schi”, a declarat administratorul partiei Kalinderu din Busteni, Ion Vasilescu, potrivit Mediafax. Conform acestuia, suprafata artificiala pe care se poate schia are o lungime de 120 de metri, o latime de 20 de metri si nu este facuta din zapada artificiala, ci este construita din materiale speciale.

Sursa: YourMoney

Turda (Cluj): centru de dializa

Centrul de dializă de la Turda a fost inaugurat în weekend, cu ocazia Zilelor oraşului, în prezenţa oficialităţilor locale. Investiţia privată se doreşte a fi un centru medical regional de tratament care va deservi bolnavi din Câmpeni, Abrud, Turda şi nu numai. Capacitatea centrului de dializă este de 120 de locuri, personalul medical fiind format din doi medici şi 12 asistente, majoritatea din zona Turda – Câmpia Turzii. Tratamentul pe pacient se ridică la 472 lei şi este suportat în întregime de Ministerul Sănătăţii.

Sursa: Monitorul de Cluj

Suceava: aşezământul de copii „Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuţi” de la Mănăstirea Bogdana

În prezent, aşezământul de copii „Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuţi” are peste 100 de beneficiari, cazaţi în 10 vile. Instituţia are însă o capacitate de găzduire pentru mai mult de 200 de copii, în cadrul a 14 imobile. Aici, cei mici primesc, pe lângă cazare şi hrană, educaţie, asistenţă medicală, socială, dar şi religioasă. Copiii au vârste cuprinse între 5 şi 17 ani, dar vor primi sprijin şi după împlinirea vârstei de 18 ani. Aşezământul de copii „Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuţi” al Mănăstirii Bogdana din judeţul Suceava funcţionează sub patronajul Fundaţiei „Sfinţii Ierarhi Leontie şi Teodosie” a aşezământului monahal. Lucrările de construcţie au început în anul 2001, în urma unui parteneriat dintre Biserica Ortodoxă Română şi Stat.

Sursa: Basilica

Timisoara: Clinica moderna de oftalmologie

Cel mai mare centru de chirurgie refractivă şi microchirurgie oculară din regiunea de vest a României a fost inaugurat la Timişoara. Acesta continuă activitatea de cinci ani a clinicii oftalmologice Vista Vision. Noul centru de chirurgie refractivă şi microchirurgie oculară este echipat la cele mai înalte standarde din lumea oftalmologiei. „Clinica de oftalmologie din Timişoara există încă din 2006. În urmă cu un an s-a decis dublarea suprafeţei acesteia şi instalarea unei infrastructuri mai performante, pentru a spori confortul şi siguranţa pacienţilor”, spune dr. Viorica Franţescu, directorul medical Vista Vision.

Sursa: DeBanat

Hunedoara: prima tabara de arheologie medievala de la Castelul Corvinilor

A doua ediţie a festivalului Dac Fest începe vineri seara la Deva. Până duminică, organizatorii speră să le ofere celor 3000 de spectatori momente memorabile. În acelaşi week-end, la Castelul Corvinilor se desfăşoară prima tabără de arheologie medievală.

Sursa: EVZ

Hotelul Plutitor Camelia Potec

Se numeste „Camelia Potec”. E al campioanei olimpice, care dupa jocurile de la Londra, se va ocupa de afacerea familiei. Elena Udrea a fost prima care i-a calcat pragul Cameliei Potec.  Camelia Potec a facut hotelul cu fonduri europene. A costat 370 de mii de Euro. A asteptat-o pe Elena Udrea cu flori, paine si sare. Hotelul e pentru amatorii de vacante pe Dunare. Are 10 camere. Turistii vor plati 120 de lei pe noapte. Hotelul poate face curse pe Dunare.

Sursa: Sport.ro

Ministerul Eucatiei « inaugureaza » campania de informare publica in legatura cu scoaterea la concurs a posturilor din universitatile din Romania

Informatii online: Euraxes, Naturejobs si http://jobs.edu.ro/. (Puteti accesa si site-ul Alianta pentru o Romanie Curata pentru a comenta « functionarea » acestei initiative a ministerului.)

Alte inaugurari: cinematograful  modernizat « Patria » din Ploiesti, Casino-ul din Arad gazduieste din nou evenimente, hala de productie noua la Pecica (Arad), pod nou la Berveni (Satu Mare), pod din beton armat la Tetoiu (Valcea), harta panoramica pentru centrul istoric din Oradea, dispeceratul integrat de urgenta ISU-SAJ-SMURD din judetul Vrancea, podul Elisabeta din Cluj, Centrul Regional Giurgiu de cazare pentru solicitanţii de azil, gradinita noua la Poarta Alba (Constanta), gradinita noua la Vicovu de Jos (Suceava), o noua aripa la Lotus Center din Oradea, pod nou la Schitu Duca (Iasi), Centru Cultural nou la Bucecea (Botosani), centre noi de inchiriere biciclete Cicloteque in Bucuresti, parcul Corneliu Coposu din Iasi, si heliport nou la SCJU Constanta.

Initiativa noastra incepe sa devina “contagioasa”: si alti «scriitori» ai mediului online incep sa vada o “Romanie pozitiva”:

La o privire  in prezent si   pana la orizontul a patru ani anteriori  au inceput sa apara semne. Semne bune.Ele sunt disparate nu au inca o legatura vizibila intre ele, dar exista.Sa incercam sa vedem  aceste lucruri bune in speranta ca ritmul se va mentine ridicat. Enumerarea nu este exhaustiva si poate fi completata.Dupa atatea critici si strambaturi din nas sa  subliniem cand se face ceva. Fara alt motiv decat  de a incuraja normalul.Romania trebuie sa ajunga sa traisca normal, nu din varfuri,hei-rup-uri sau evenimente!

Sursa: Ioanavram’s Blog

Si jurnalistii de la ziarul « Adevarul » au realizat, in ultimul timp, cateva sinteze reusite pe subiecte menite sa arate si partea buna a lucrurilor :

Pe lângă zecile de castele, palate, clădiri monument sau foste domenii boereşti lăsate în paragină, în România există şi cazuri fericite ale unor clădiri de patrimoniu. Acolo unde a existat interes şi iniţiativă, şi mai ales bani şi pricepere, unele clădiri adevărate moşteniri istorice au devenit atracţii turistice.

Sursa: Adevarul

 

Despre autor

avatar

Serie de articole de tip "revista presei" cu principalele știri despre inaugurări în România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.