Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Gala „Actionam Responsabil!”

0

Joi, 5 decembrie, a avut loc Gala ”Actionam Responsabil!”, eveniment cu rolul de a marca incheierea finantarii europene si lansarea programului de continuare a proiectului pe perioada 2013-2016.

Evenimentul a marcat rezultatele obtinute in cei trei ani ai proiectului, acordand recunoasterile binemeritate celor implicati in  proiecte de responsabilitate sociala si a prezentat totodata solutiile de sustenabilitate si programul de activitati dedicat membrilor Retelei „Actionam responsabil!” dincolo de momentul incheierii finantarii europene, incepand cu luna decembrie 2013.

Odata cu incetarea finantarii europene, sustenabilitatea proiectului va fi asigurata de Centrul de Resurse pentru Cetatenie Activa (CRCA).

 „Multe dintre proiectele finantate din fonduri europene se termina odata cu finantarea. Suntem hotarati sa nu permitem ca ceea ce am construit alaturi de cei peste 200 de membri ai retelei „Actionam responsabil!” in 3 ani sa dispara din cauza resurselor. Credem suficient de mult in importanta misiunii noastre comune pentru a gasi solutia corecta si resursele necesare atingerii obiectivelor finale. In cadrul conferintei ne-am propus sa impartasim cu participantii solutia partiala pe care am identificat-o deja si care credem ca va duce reteaua „Actionam responsabil!” la un nivel superior de eficacitate, a  declarat  Rodica Lupu, manager Reteaua „Actionam Responsabil”.

La eveniment au participat peste 300 despecialisti, experti si reprezentati ai corporatiilor, organizatiilor neguvernamentale, asociatiilor de IMM-uri, patronatelor, sindicatelor, comitetelor sectoriale, camerelor de comert si industrie si ai administratiei publice, avand astfel o anvergura fara precedent in domeniu.

Gala a fost moderata de Mihai Constantin si in deschidere au vorbit Dna. Anca Laura IONESCU – Secretar de Stat, Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Dl. Gabriel ISPAS – Secretar General Adjunct, Ministerul Educatiei Nationale si Dl. Codrin SCUTARU -Secretar de Stat, Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice.

Daca in prima parte a evenimentului au fost premiate 104 organizatii pentru realizarile lor in cadrul proiectului, in a doua parte a fost lansat conceptul marcii de responsabilitate sociala „Actionam Responsabil!”.

Prezentarea conceptului, propus de CRCA, a fost urmata de un workshop pentru identificarea celei mai bune abordari in demersul de dezvoltare a marcii „Actionam Responsabil!”.

Marca se adreseaza intreprinderilor mici si mijlocii din Romania care au o preocupare reala si consecventa pentru impactul economic, social si asupra mediului, pe care il au prin toate activitatile pe care le desfasoara, si care includ in strategiile lor obiective de responsabilitate sociala si instrumente care sa asigure cresterea impactului pozitiv si diminuarea impactului negativ asupra tuturor stakeholder-ilor.

Workshop-ul a generat o dezbatere cu substanta pe tema marcii „Actionam Responsabil!” si a responsabilitatii sociale a IMM-urilor romanesti, in general, la care Dl. Prof. Univ. Dr. Dumitru Iacob (Facultatea de Comunicare si Relatii Publice/SNSPA) si jurnalistul Mircea Toma, presedintele organizatiei ActiveWatch au punctat starea de fapt si perspectivele responsabilitatii sociale pentru Romania, accentuand dimensiunile efortului necesar si faptul ca demersul trebuie sustinut pe termen lung.

Pentru cei peste 300 participanti, Gala a fost un eveniment–premium cum rareori se organizeaza in domeniul initiativelor sociale. Participantii, obisnuiti sa-si desfasoare activitatea cu pasiune, dar in relativ anonimat si cu bugete intotdeauna modeste si restrictionate, au avut surpriza placuta de a se afla in lumina reflectoarelor, intr-o atmosfera de adevarata sarbatoare, unde eforturile si ideile lor au fost recunoscute, apreciate si recompensate la nivel national.

Marcand cum se cuvine cei trei ani de activitate ai acestui proiect de anvergura nationala, au fost premiate:

  • 52 organizatii pentru bune practici in responsabilitatea sociala (din 550 de proiecte studiate);
  • 40 organizatii membre din toate regiunile de dezvoltare ale tarii (din 227 organizatii membre in total) pentru activitatea sustinuta si generarea de schimbari pozitive in comunitate,
  • 12 organizatii castigatoare ale concursului national „Actionam responsabil! – competitia initiativelor de responsabilitate sociala” (din 203 proiecte inscrise la concurs).

Premiile au fostdecernate  de specialisti si manageri de  responsabilitate sociala si de expertii proiectului din cele opt regiuni de dezvoltare.

Evenimentul a avut loc la hotelul JW Marriott, Sala Grand Ballroom.

foto_gala

Proiectul a fost  implementat de JCI Romania in parteneriat cu Ministerul Educatiei Nationale si Asociatia „Institutul pentru Politici Sociale”, fiind co-finantat prin Fondul Social European – Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.