Fundația Alstom, NESsT și Brutaria CONCORDIA demarează parteneriatul pentru sprijinirea incluziunii profesionale a tinerilor din cadrul Brutăriei Concordia

0

În martie 2017, Fundația Alstom, organizație ce se implică activ în îmbunătățirea condițiilor de viață a comunităților unde activează compania multinațională Alstom, a selectat, din rândul mai multor proiecte pentru dezvoltare economică, propunerea NESsT de sprijinire a întreprinderilor sociale din România aflate intr-un stadiu de crestere. În acest sens, Fundația NESsT România, Fundatia Alstom si Organizatia Umanitara Concordia, membra a portofoliului NESsT din anul 2014, au incheiat un parteneriat de un an de zile pentru a sprijini Brutăria CONCORDIA, întreprindere sociala care angajeaza tineri din medii vulnerabile.

Untitled design (2)

În cadrul acestui parteneriat, NESsT și Alstom vor investi în dezvoltarea infrastructurii Brutăriei Concordia și vor oferi consultanță de business pentru consolidarea competentelor strategice a echipei de management.

Lansarea oficială a parteneriatului a avut loc marți, pe 16 mai, la sediul Brutăriei CONCODIA în cadrul unui eveniment inedit, și anume o lecție de făcut prăjituri. Printre participanți s-au numărat Barry Howe, Secretar General al Fundației Alstom, echipa locala de management a Alstom și Sonia Oprean, Senior Manager NESsT Romania. Echipa CONCORDIA a fost reprezentată de Alice Stavride, Director CONCORDIA DEVELOPMENT, de Mădălina Constantinescu, Management Accounting, de Nicu Petrache, Maistru Brutar și de 34 elevi ai scolii vocaționale de brutărie.

În timp ce oaspeții se luptau cu tăiatul aluatului și realizarea ochilor și a zâmbetului biscuiților Smiley, Ana, o tânără viitoare brutar, a explicat cum se desfășoară procesul de învățare în cadrul școlii:

“Am învățat o nouă metodă: trecem pe flipchart rețeta, metoda de lucru și procesele care trebuie realizate, iar apoi lipim numele fiecăruia dintre elevi la fiecare proces. Dupa ce am terminat și produsul iese din cuptor, ne adunam în jurul colii împreună cu profesorul și fiecare prezintă partea de care s-a ocupat. Urmează apoi evaluarea – ce ne-a placut, ce nu ne-a placut – și puncte de reflecție despre ce am învățat și cum le vom aplica în viitor. Noua ne place că avem libertatea de a crea: cum ne organizăm, cum scriem pe flipchart, putem și desena. Profesorii ne-au învătat că putem face produse utile într-un mod frumos, care să ne bucure și pe noi.”

Domnul Nicu Petrache, Maistru Brutar de peste 6 ani, a împărtășit din experiența sa despre cum se transformă un tânăr elev într-un bun brutar:

“Un sculptor când se uită la o piatră nu vede doar o piatră. În minte are deja o viziune despre cum va arata piatra sculptată. Când tinerii vin la noi, noi vedem potențialul lor, dar încercăm să valorificăm talentul fiecăruia. Încercăm să îi învățăm o meserie, dar îi ajutăm și să aibă o viziune asupra propriului viitor. Când vor lucra în altă parte, sperăm că își vor aminti că ei fac un produs care este util și necesar atât de multor oameni, că îl vor face cu plăcere și dedicare.”

Organizația Umanitară Concordia găzduieste o școală vocațională cu cinci meserii: brutar / patiser, tâmplar, bucătar, ospătar și lucrător în cultura plantelor. Brutăria CONCORDIA este prima afacere socială care capitalizează pe experiența școlii vocaționale pentru a realiza produse de calitate, fiind înființată cu scopul de a oferi tinerilor absolvenți de la școala vocațională de brutărie un loc de muncă tranzitoriu, care să îi pregătească pentru piața muncii. Tinerii provin din medii vulnerabile și sunt sprijiniți personal și profesional de către organizație pentru a se reintegra în comunitate.

IMGP9784

Plecând de la experiența pozitivă în derularea afacerii și impactul extraordinar pe care îl are brutăria asupra tinerilor, managementul CONCORDIA exploreaza replicarea acestui model pentru fiecare dintre celelalte patru școli vocationale. Astfel, impactul organizației ar putea crește semnificativ, prin oferirea de mult mai multe locuri de muncă pentru zecile de tineri absolvenți ai scolilor vocaționale.

Deoarece provocarile unei întreprinderi sociale în crestere sunt multe și variate, NESsT și Alstom iși propun prin acest parteneriat să ajute organizația să-și depășească aceste provocări. De cealalta parte, echipa de management a CONCORDIA se remarca prin perseverență, profesionalism și un interes deosebit pentru îmbunătățire continuă. Chiar și cu aceste premise foarte favorabile, există dificultăți în a gasi talentul potrivit pentru cresterea echipei, trebuie analizată și optimizată în permanență gama de produse, și mai există nevoia de a identifica noi segmente de clienti. Toate aceste probleme operaționale pun presiune pe echipa de management, iar ajutorul NESsT și Alstom este crucial în această etapă, când organizația va trebui să-și redefinească strategia de business.

”Fundația Alstom este încântată să sprijine activitatea excelentă și foarte utilă a Fundației NESsT și a Brutăriei Concordia în cadrul celui de-al doilea proiect sprijinit de Fundație în România. Entuziasmul tinerilor pentru formarea pe care o primesc a fost foarte evident și, care, sperăm, va fi un bună rampă de lansare pentru viitorul lor loc de muncă” a declarat D-nul Barry Howe, Secretar General al Fundației Alstom.

IMGP9771

Pentru cei care sunt interesati să afle mai multe, Organizația Umanitară Concordia găzduiește în fiecare an Ziua Porților Deschise. Mai multe detalii sunt disponibile pe site-ul organizației.

Despre autor

avatar

NESsT este un catalizator pentru întreprinderile sociale din țările cu piețe în dezvoltare și din întreaga lume. NESsT își îndeplinește misiunea prin furnizarea de capital financiar, training-uri, mentorat și acces la piețe de desfacere unui portofoliu de întreprinderi sociale cu impact ridicat din țările cu piețe emergente. NESsT combină instrumentele și strategiile specifice sectorului de afaceri și al investițiilor de capital cu misiunea și valorile sectorului social, pentru a permite portofoliului său să planifice mai bine, să își îmbunătățească capacitatea de management, să se dezvolte și să își crească impactul social. www.nesst.org

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.