Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Fermierii își pot reduce costurile cu combustibilul la jumătate, dacă aleg să cultive camelină

0

Un proiect experimental de cultivare a camelinei în scopul obținerii de ulei care poate fi folosit ca și carburant pentru utilajele agricole a calculat că cheltuielile cu combustibilul ale unui fermier pot scădea la aproximativ 2,5 lei per litru, dacă înființează o astfel de cultură.

Proiectul „Soluții Eco-Inovatoare pentru Dezvoltare Rurală Durabilă” implementat de către Asociația Centrul de Biotehnologii Microbiene-BIOTEHGEN în parteneriat cu Fundația Terra Mileniul III şi finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România, se apropie de finalul perioadei de implementare. Sub motto-ul “Biocarburant pentru ferma ta” proiectul a testat posibilitatea valorificării potențialului terenurilor neexploatate, degradate sau nepotrivite culturilor agricole, prin cultivarea camelinei, o plantă „energetică” rezistentă și cu impact economic pozitiv. Uleiul produs din semințele acestei plante poate fi folosit ca biocarburant care contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
LogoBiocarburant

În cadrul proiectului a fost înființată o cultură demonstrativă de camelină, pe un teren de două hectare. Din materialul recoltat s-a produs biocarburant, iar întregul proces a fost urmărit de către fermieri şi reprezentanții a cinci comunități rurale din regiunea Sud Muntenia.

În urma calculelor efectuate în modelul experimental s-a obținut un preț de cost al unui litru de ulei pur (obținut prin presare la rece fără modificări chimice) de circa 2,5 lei/l, dacă extracția se realizează în unitatea proprie, cu mijloace proprii (presă de ulei) și din sămânță proprie. La stabilirea prețului de cost s-a luat în calcul producția medie de 1400 kg/ha semințe de camelină. Șroturile rezultate în urma presării semințelor 994 kg/ha (aproximativ două treimi din cantitatea de semințe) se pot valorifica foarte ușor la un preț mediu de 1 leu – 1,3 lei/kg, reprezentând un furaj proteic foarte bun pentru creșterea animalelor, cu un conținut ridicat de acizi grași esențiali (omega 3 si 6), recuperând astfel o parte însemnată din cheltuielile de producție. De menționat ca un motor adaptat funcționării pe ulei de camelină nu are un consum diferit de cel ce funcționează pe motorină, iar utilajul funcționează la aceiași parametri. Modficarea necesară este minimă constând intr-o instalație care asigura pornirea pe motorină si comutarea consumului pe ulei de camelină

Etapele cultivării camelinei, descrierea plantei şi beneficiile acesteia sunt prezentate în filmul „Camelina – Biocarburant pentru ferma ta” realizat în cadrul proiectului. Documentarul a fost lansat în cadrul conferinței „Biocarburantul şi dezvoltarea comunitară” desfășurată vineri, 4 martie 2016 la Hotel Ramada Park din București.

De asemenea, a fost publicată și broșura „Biocarburant din camelină – soluție inovatoare pentru fermieri” ce prezintă rezultatele proiectului, broșură pe care o găsiți aici: http://issuu.com/terramiii/docs/brosura_biocarburant_din_camelina_w/1

Proiectul Soluții Eco-Inovatoare pentru dezvoltare rurală durabilă își propune creșterea gradului de informare și conștientizare a comunităților rurale în legătură cu posibilitatea de a asigura o cantitate cât mai mare de biocarburant din resurse proprii pentru efectuarea lucrărilor agricole proprii, prin utilizarea biocarburanţilor din plante energetice și valorificarea biomasei rămase pentru hrana animalelor.

Proiectul beneficiază de o finanțare prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România, în valoare de 98 300 de euro din care 10 572 de euro reprezintă contribuția partenerilor.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.