Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Dreptul la cuvant. Supravietuim sau construim?

9

(CU)DREPTUL LA CUVANT este un „serial” de articole scrise cu şi despre România. Simplu, direct şi cinstit. Dacă pe parcurs apare şi puţin umor nu ne supărăm deloc:)

Dorim ca prin aceste scurte articole să oferim spaţiu pentru scris unor invitaţi care să transmită mesaje cu şi despre România. Nu e chiar un interviu. Este mai degrabă un spaţiu alb pe ecranul calculatoarelor. Un spaţiu ce aşteaptă să fie populat cu opinii, păreri, mesaje „la liber” despre ţara în care trăim.

Pentru acest serial o să invităm persoane ce doresc să scrie simplu, direct şi cinstit. Dacă doreşti să participi la acest serial din postura de actor principal, te rugăm să ne transmiţi un mesaj la romaniapozitiva@gmail.com Dacă ne place ce citim te publicăm şi ne vedem şi la o cafea. Poate că în timp o să transformăm serialul în film de cinema:) Până atunci, însă, spor la citire!

Pentru prima ediţie a acestui serial de articole am invitat un prieten al RomaniaPozitiva, Mihai Musat. Mulţumim Mihai!

La citire plăcută!
RomaniaPozitiva

Supravieţuim sau Construim?
Articol scris de Mihail Musat, iniţiatorul LumeBuna.ro şi autor al cărţii „Eu cine sunt?”, 13 august 2009

Ne întrebăm zi de zi cum se face că orice sistem politic sau orice partid este la guvernare, lucrurile nu par să meargă bine…de aproape 20 de ani. Ne minunăm cum, pe zi ce trece, educaţia oferită de şcoli şi facultăţi, nu mai reprezintă o formă de pregătire care să asigure un loc de muncă tinerilor absolvenţi.
Auzim despre criză (TV, Radio, Presa scrisă şi toţi cei din jur) şi cum totul merge din ce în ce mai prost, însă pe zi ce trece mai apare câte un restaurant sau bar a cărui terasă este plină de oameni. Ne uităm în jur şi vedem că, deşi oamenii au salarii din ce în ce mai mari, din ce în ce mai mulţi au maşini, se îmbracă din ce în ce mai bine, totuşi fericirea de pe chipurile lor lipseşte aproape cu desăvârşire.
Simţim, în mare majoritate a locurilor în care mergem şi oamenii cu care interacţionăm, că deşi putem să comunicăm din ce în ce mai uşor în ziua de azi (telefoane mobile, internet, video conferinţe), că lumea se înţelege din ce în ce mai greu şi că parcă mai totul este dominat de lipsa de încredere.

dreptul-la-cuvantOare este pentru că în România are loc, din ce în ce mai intens, o distanţare a păturilor sociale, în loc de o apropiere? O apropiere care de fapt este, în societăţile dezvoltate, un barometru al fericirii.
Oare este pentru că în România, sunt cultivate din ce în ce mai mult valori sociale şi materiale în detrimentul valorilor umane? Valori umane care asigură un grad ridicat de încredere şi bunăstare la nivelul comunităţii.

Şi oare sunt doar eu care văd aceste lucruri sau fiecare dintre noi, într-o măsură mai mică sau mai mare, percepe aceste realităţi? Iar dacă le vedem, ce alegem să facem?

Da, ce alegem să facem, mai ales având în vedere frumuseţea acestei ţări şi a oamenilor ei?
În România încă este uşor, comparativ cu multe ţări vest Europene, să faci autostopul şi chiar să te ia cineva şi pentru sute de kilometri, fie că este zi sau noapte. România, după ani şi ani, îşi păstrează tradiţia de a avea medaliaţi la Olimpiadele Internaţionale pentru liceeni, şi asta la un număr respectabil de discipline. Deşi poate nu este aşa uşor de sesizat, în România se întorc oameni valoroşi care au studiat în străinătate sau chiar au lucrat acolo pentru o perioadă bună de timp în companii cu renume sau au şi predat în Universităţi prestigioase.

Şi ne întreb aşadar, unde se rupe firul? De ce cumva ne limităm doar la a supravieţui. Dan Puric spunea despre români la conferinţa „Omul frumos” că noi tot timpul am ştiut să supravieţuim, şi o spunea într-un sens bun.
Eu vin şi ne întreb: Oare mai trăim vremurile în care trebuie să ne apărăm, vremurile în care să ne facem griji pentru supravieţuire sau acum este vremea să CONSTRUIM?


me8Mihail Musat – După 8 ani de experienţe în ONG şi multinaţionale pe domeniul trainingului şi al managementului în IT s-a decis să se dedice întru totul viselor sale de a îi ajuta pe cei din jur. Face asta în prezent prin site-ul LumeBuna.ro, un proiect de coaching colectiv WhichWay.ro, cartea “Eu cine sunt?”, blogul personal şi activităţi de life-coaching cu tineri studenţi sau liceeni. Mai multe detalii despre el puteţi să aflaţi de aici.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

9 comentarii

 1. avatar

  Foarte fain cum ai incheiat articolul Mihail. E cu adevarat o intrebare foarte buna pentru noi toti. Cu atat mai mult cu cat noi nu stim sau nu am fost niciodata invatati sa construim.
  Noi intotdeauna am stiut sa supravietuim, acest lucru nu solicita intelectul prea mult.
  Da, stim sa supravietuim, dar acest lucru nu MAI este de ajuns, nu in vremurile de acum. Nu mai merge atitudinea „ne facem ca muncim”.
  Articolul tau inspira la: „SA FIM INVINAGATORI” 🙂

 2. Pingback: Supravietuim sau Construim? | Mihail Musat

 3. Pingback: Dreptul la cuvant. Despre cum sa-mi fac datoria. - RomaniaPozitiva

 4. Pingback: Sa ADUCA cineva SCHIMBAREA. | Mihail Musat

 5. avatar

  FRUMOS ARTICOL AI SCRIS SI MA BUCUR CA MAI EXISTA TINERI ROMANI CARE NU DORESC SA PRIVEASCA ROMANIA DOAR DIN AFARA EI.MULT SUCCES IN CONTINUARE..

 6. avatar
  Florin Ghinda on

  Multumim Aura pentru feedback!
  Mihail (autorul articolului) o sa fie incantat!

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.