Educație civică prin documentari la foste închisori comuniste, muzee și memoriale

0

În timp ce în perioada comunistă libertatea de exprimare era adesea percepută ca nesupunere sau amenințare față de regim și pedepsită cu închisoarea, astăzi tinerii din România au drepturi și libertăți de care nu fac întotdeauna uz (în mod responsabil).

De asemenea, în școlile din România, educația civică nu este recunoscută ca fiind un domeniu de studiu important, ceea ce influențează și modul în care tinerii se formează ca cetățeni și percepția lor asupra rolului pe care și-l asumă în societate și în sprijinirea valorilor democratice. Prin proiectul Jurnalism Creativ pentru Democrație, Asociația Go Free din Cluj-Napoca și propus să dezvolte un nou model de educație pentru democrație, care are la bază cunoașterea trecutului și activarea tinerilor prin vizite de documentare la memorialuri, foste închisori comuniste și alte puncte de interes, cât și activități de formare prin metode participative, nonformale, prin care tinerii își conștientizează mai bine rolul de cetățean implicat și sunt echipați cu noi instrumente de implicare în decizia publică.

Prima activitate de documentare din cadrul proiectului Jurnalism Creativ pentru Democrație a avut loc în perioada 18-19 iulie la Sighetu Marmației. 15 tineri au fost implicați în activități de documentare la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, la Cimitirul Săracilor, discuții cu reprezentanți ai comunității evreiești, vizită la Casa Memorială Elie Wiesel și sesiuni nonformale. Prin interacțiunea cu istoria prezentată prin vizite de documentare la muzee și memoriale, devin mai conștienți de drepturile și libertățile lor, de importanța rolului lor ca cetățeni care sprijină valorile și principiile democrației în România și în Europa.

“În această vizită de documentare am realizat cât de puține știm în general despre oamenii din spatele cifrelor de la ora de istorie și despre diversele comunități etnice din România. Mi-a plăcut mult că am avut oportunitatea prin acest proiect să ajung în Sighetul Marmației și să îi cunosc poveștile despre comunitatea de evrei și despre momentele mai puțin plăcute din trecut. Vizita la Cimitirul Săracilor mi-a amintit cât de ușor anumite fapte din istorie pot dispărea și pot fi date uitării dacă nu creăm un cadru în care să vorbim despre ele, să le conștientizăm, să le păstrăm memoria și să-i tragem la răspundere pe cei responsabili.” Adriana COZANU

Jurnalism Creativ pentru Democrație (JCD) este o invitație pentru tineri cu vârste între 14 și 30 de ani la participare și implicare în viața comunității lor și în decizia publică. Tinerii au avut ocazia să reflecteze asupra unor valori și principii fundamentale ale democrației, precum libertatea de exprimare, dreptul la viață, drepturile omului, egalitatea șanselor și egalitatea în fața legii, toleranța etc.

“Mă bucur că am avut privilegiul de a participa în acest proiect. Cred că am reușit să văd Sighetu Marmației cu tot frumosul pe care ni-l poate oferi azi, dincolo de suferințele îndurate în trecut, nu doar de către oamenii de aici. Toți avem câteva cunoștințe de la orele de istorie despre închisorile comuniste, lagăre de muncă și condițiile de trai dinainte de ’89. Acele ore la care probabil cu toții ne pierdeam repede interesul și atenția. Însă această experiență educă îmbinând utilul cu plăcutul, făcându-ne pe noi să ne dorim să căutăm în continuare, să descoperim mai mult. Mi-au fost utile informațiile colectate de la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței și am rămas surprinsă de modalitățile de tortură aplicate prizonierilor. Cât de inumane au fost aceste acțiuni! Cât de departe poate gândi o minte diabolică! Apoi, întâlnirea de la Sinagogă m-a făcut să înțeleg că noi toți ca popor avem un istoric cu greutăți, dar asta face parte din noi, cei de azi. E important să ne acceptăm așa cum suntem și să unim diversitatea. În final, vizita la Cimitirul Săracilor mă duce cu gândul la faptul că toți avem cam același drum în viață, însă contează cum o trăim și care sunt lucrurile memorabile de care suntem capabili azi, ca peste ani să rămânem în memoria omenirii ca exemple de urmat.” Andreea LASLĂU

“Când am intrat în Memorial am simțit o apăsare care devenea mai puternică cu fiecare pas în care tălpile mele se lipeau de pământul în care s-au scurs atâtea suferințe ale unor oameni nedreptățiți. Am văzut paturile sărăcăcioase în care au fost ținuți ani la rând intelectuali români. Fierul ruginit și pătura găurită m-au făcut să văd imaginea unui om care bate cu disperare la o ușă după care nu e nimeni să-i redea libertatea. Mi-am adus aminte de poezia „Flori de mucigai“ a lui Arghezi, scrisă în timp ce a fost închis împreună cu alți scriitori și ziariști într-un penitenciar asemănător, la Văcărești, acuzat de trădare. În celula neagră, fără ferestre, atmosfera a devenit și mai apăsătoare, cu lanțurile grele fixate în mijlocul camerei și căzute pe ciment. Cu fiecare cameră parcursă prin memorial, îmi rămân în minte abuzuri pentru care nu găsesc explicații. Știu însă că nu putem da uitării victimele ale căror nume sunt scrise pe pereți, că e important să vorbim despre ce s-a întâmplat și să nu uităm că libertatea de azi ne-am câștigat-o și prin luptele celor peste 800.000 de români care și-au pierdut viața în penitenciarele și lagărele de muncă din comunism.” Andrei DAVID

“Pentru mine, vizita de documentare în Sighetu Marmației a fost nu doar o aducere aminte a informațiilor despre comunism şi holocaust pe care le-am aflat de-a lungul timpului, ci mai degrabă o conştientizare a faptului că acele poveşti despre oamenii care au suferit în timpul regimului comunist chiar s-au întâmplat, că numărul oamenilor exterminați sau închişi pe nedrept nu reprezintă o simplă cifră, ci vieți omeneşti, că este destul de uşor ca drepturile şi libertățile de care mă bucur azi să-mi fie luate mâine. Scria pe una dintre plăcuţele informative din cadrul Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei că “cine uită trecutul e condamnat să-l repete” [George Santayana]. Într-adevăr, este foarte important ca oamenii să îşi ştie trecutul, dar cred că acesta este doar un prim pas, acţiunea, implicarea atunci când valorile şi principiile democratice sunt atacate fiind la fel de importante pentru a nu repeta greşelile din trecut.” Ana Maria SIMEREA

Proiectul Jurnalism Creativ pentru Democrație va fi implementat în perioada 1 mai 2020-30 aprilie 2021 de către Asociația Go Free prin programul Corpul European de Solidaritate. Parteneri în implementarea activității din Sighetu Marmației: Fundația Academia Civică (Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței) și Casa Memorială Elie Wiesel.

Despre autor

avatar

Go Free este o redacție independentă de tineri, din Cluj-Napoca, care promovează jurnalismul cetățenesc ca metodă de implicare în comunitate. Revista Go Free este o publicație online în care sunt abordate subiecte precum activism civic, democrație participativă, multiculturalism, educație nonformală, drepturile omului, bună guvernare.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.