Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Comunitatedurabila.ro i-a premiat pe cei mai “durabili” manageri de proiecte europene

0

 6 manageri şi beneficiari de proiecte finaţate prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane au fost premiaţi în weekendul 6-9 septembrie cu o excursie în Delta Dunării, ca urmare a câștigării concursului lansat de Comunitatedurabila.ro pe tema dezvoltare durabilă în proiecte europene.

Câştigătorii concursului au avut ocazia să cunoască pe viu realităţile din Rezervația Biosferei Delta Dunării, să analizeze ce înseamnă concret dezvoltarea haotică în contrast cu cea sustenabilă şi ce oportuniţăţi aduce zonei modelul economiei sociale sau statutul de sit UNESCO.

Drumul prin Delta Dunării a fost un traseu grăitor atât pentru cum ar trebui să arate un proiect sustenabil în şi pentru zonă, cât și în ce priveşte exemplele negative. Excursia cu barca pe braţul Sfântu Gheorghe, înspre Atelierul de papură dela Mahmudia, a însemnat, de pildă, şi “admirarea” unor construcţii turistice paraşutate parcă de pe păşunile alpine elveţiene direct în inima de stuf a Deltei. În Mahmudia, localitate tipică “de uscat” a zonei, specificul local deltaic pare vizitatorilor mult alterat de blocurile sovietice ce delimitează strada principală. În capătul Mahmudiei, în clădirea vechiului CAP, se află Atelierul de Împletituri din Papură care reunește câteva talentate muncitoare. Așadar, un motiv de optimism pentru zona Deltei Dunării pentru că exploatarea durabila şi artistică a stufului în Mahmudia înseamnă un pas către un antreprenoriat real. În scurta lor vizită, câştigătorii au încercat să deprindă meşteşugul împletiturilor din papură şi au înţeles ce înseamnă economia socială pentru o zonă ca Delta Dunării.

“Cu siguranţă poate fi un boost pentru dezvoltarea durabilă locală, tocmai pentru că materia prima e locală şi regenerabilă, apoi pentru că mâna de lucru e locală. Adică faci bani din ce ai tu acasă la tine. Şi fără să strici ceva”, spune Ana Maria Suciu dela Asociaţia Naţională a Birourilor de Consiliere pentru Cetăţeni (ANBCC), câştigatoarea celui de-al cincilea episod al Concursului Comunităţii Durabile.

 

Un alt câştigător – Romulus Eugen Matei, consilier pentru firma Auto Total din Bucureşti – crede că “pentru o comunitate deosebită cum sunt toate cele din Deltă, viziunea trebuie să fie axată pe dezvoltarea de mai multe proiecte similare cu atelierul de împletit, precum tricotaje locale, olărit sau altele care reprezintă tradiţia locală”. “Cred ca ar trebui speculată mai mult, în prezentarea atelierului şi a produselor, impresia foarte seducătoare de lucru bun, făcut de femei la ţară, purtător de specific al Deltei şi de mister”, adaugă Ruxandra Apetri dela Fundaţia pentru Dezvoltarea Popoarelor, o altă câştigătoare a concursului.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.