Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Asociația Go Free lansează înscrierile la prima Școală de Jurnalism Comunitar din România

1

Asociația Go Free lansează înscrierile la prima Școală de Jurnalism Comunitar din România. Termen limită pentru înregistrare: 18 mai 2018.

Școala de Jurnalism Comunitar StReEt este o inițiativă a Go Free – Asociația pentru Dezvoltarea Societății Civile care urmărește pregătirea practică a 35 de tineri în domeniul valorilor și comportamentelor democratice și combatere a discursului instigator la ură prin folosirea Jurnalismului Comunitar ca instrument de implicare civică și watchdog pentru democrație, pe o perioadă de 12 luni.

Proiectul are 2 componente, cuprinzând activități cu 2 grupuri: 20 de tineri (cu vârsta 15-35 de ani), cărora li se adresează și prezentul apel la înscrieri, iar pe de altă parte asociația Go Free va desfășura activități și cu elevi cu risc crescut de abandon școlar, din cadrul Școlii Gimnaziale Nicolae Iorga din Cluj-Napoca.

Înscrierile se fac online, completând până la data de 18 mai, ora 23:59, formularul disponibil aici: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc0TiZzVn9cj7JHNLkrACtZI2ncN_0caNL2WVLtW01n-G3eGw/viewform

Obiectivele proiectului sunt:

(1) Dezvoltarea competențelor în jurnalism comunitar pentru: (A) 20 tineri în Școala de Jurnalism Comunitar (componenta 1) și (B) minim.15 elevi în Școala Iorga/Club EduPlus din Cluj-Napoca (component 2), astfel încât să poată desfășura activități jurnalistice în comunitate și să poată elabora în echipă/individual materiale jurnalistice scrise/audio/foto/video despre comunități vulnerabile/civism din zone urbane periferice și comunități rurale StReEt (http://www.gofree.ro/harta-street/ ) din jud. Cluj și Sălaj, în spiritul promovării și ocrotirii valorilor democratice și combaterii discursului instigator la ură.

(2) Implementarea a 10 acțiuni de media advocacy și promovarea activității tinerilor jurnaliști comunitari pentru a face vizibile cazurile de excluziune/discriminare/impactul DIU, cât și propriile voci ale copiilor din medii defavorizate din Școala Nicolae Iorga/Clubul EduPlus.

Proiectul a rezultat din necesitatea construirii unei alternative în spațiul mediatic pentru modul în care sunt reflectate realitățile unor grupuri minoritare/vulnerabile, țintă a discursului instigator la ură, precum romi, evrei, LGBTQ+, imigranți etc, a informării corecte a societății românești și implicării tinerilor în promovarea diversității prin reprezentarea responsabilă în media a membrilor grupurilor amintite.

Jurnalismul Comunitar practicat de Go Free

În viziunea asociației Go Free, jurnalismul comunitar s-a conturat ca fiind genul de jurnalism centrat pe oamenii din localități și comunități multietnice mici și/sau vulnerabile, din zone rurale, ori cartiere/zone periferice ale marilor orașe. Instrumentul a fost dezvoltat de Go Free în cadrul proiectului “Jurnaliști Comunitari pentru Solidaritate Socială: StReEt, desfășurat în aprilie 2015-aprilie 2016, proiect desemnat Proiectul de voluntariat al anului în domeniul activism și drepturile omului la Gala Națională a Voluntarilor în 2016, și care a primit de asemenea 2 premii pentru combaterea discursului instigator la ură, în cadrul aceleași gale cât și la Gala Tinerilor din Romania.

Go Free a dezvoltat un Ghid al Jurnalistului Comunitar care cuprinde informații utile despre instrument și aplicarea lui în comunitățile vulnerabile, multietnice. Pentru detalii, ghidul poate fi consultat aici: http://www.gofree.ro/2016/06/09/ghidul-jurnalistului-comunitar-o-abordare-solidara-a-inechitatilor-in-media-romana-romani/

Mai multe detalii despre obiectivele Școlii de Jurnalism Comunitar StReEt, rolul jurnalistului comunitar și activitățile planificate pe parcursul celor 12 luni sunt disponibile pe site-ul asociației Go Free aici:  http://www.gofree.ro/2018/05/08/inscrie-te-in-echipa-street-mai-mult-activism-decat-jurnalism/ . Toate costurile activităților practice și de formare sunt acoperite de organizatori, prin programul Fondul pentru Inovare Civică.

Dacă mai ai întrebări le poți adresa pe adresa asociatiagofree@gmail.com .

Cine sunt partenerii din proiect?

>ACTEDO- Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului ;

>Asociația Centrul pentru Studiul Democrației ;

>Asociația pentru studiu și practică nonviolentă-ASPNR (Clubul EduPlus );

>Cluj School for Public Health;

>România Pozitivă;

>Școala Gimnazială Nicolae Iorga din Cluj-Napoca;

Proiectul “Școala de Jurnalism Comunitar StReEt” este realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program dezvoltat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu Romanian-American Foundation, sprijinit de Enel România, Raiffeisen Bank și Ursus Breweries. StReEt va fi implementat în perioada aprilie 2018 – aprilie 2019 de către Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile și partenerii.

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a programului Fondul pentru Inovare Civică sau a partenerilor.

“Experiența de jurnalist comunitar ridică multe întrebări și deschide oportunități de a cunoaște poveștile oamenilor de lângă tine. Te ajută să conștientizezi diferențele sociale, problemele și provocările întâmpinate de anumite comunităţi. Te provoacă să te întrebi care sunt influențele care au determinat anumite concepții și este o sursă continuă de exemple pozitive, de oameni proactivi pe care ajungi să îi admiri, atât din rândul celor cu care intri în contact pentru a cunoaște comunitatea, cât și al echipei cu care pornești la drum. E un proces care te invită la introspecție și îmbină spiritul civic cu dorința de a asculta vocile actorilor sociali cărora nu li se pun întrebări și pe care presa tradițională îi portretizează aproape exclusiv într-o lumină negativă. Informațiile și constatările din excursiile de documentare dau un nou sens realității și adaugă încă un stop dorinței de a te implica. Vorbindu-ţi despre viață lor și a comunității, despre încercări, eforturi și idealuri, nu ai cum să nu formezi o legătură cu aceștia și să te atașezi de povestea pe care o dai mai departe. Oricine poate să-și asume acest rol și să contribuie la rezolvarea problemelor cu care se confruntă ei, colegii sau vecinii lor, de la neregulile unui sistem la lipsa de solidaritate și empatie. Sau, dimpotrivă, să ne povestească de inițiative și oameni care inspiră prin ceea ce sunt și fac.” (Valentina Ștefanschi, Jurnalist Comunitar Go Free în perioada 2015-2016).

Despre autor

avatar

Go Free este o redacție independentă de tineri, din Cluj-Napoca, care promovează jurnalismul cetățenesc ca metodă de implicare în comunitate. Revista Go Free este o publicație online în care sunt abordate subiecte precum activism civic, democrație participativă, multiculturalism, educație nonformală, drepturile omului, bună guvernare.