Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Stagiunea camerală ICR la Ateneu / Ten Tors Orchestra, concert în premieră în România

0

Ten Tors Orchestra, cu dirijorul Simon Ible la pupitru, va susține marţi, 22 noiembrie 2011, de la ora 19.00, la Ateneul Român, primul său concert în România, alături de soliștii români Ladislau Csendes – violă, Alexandru Matei – percuție, Sorin Rotaru – percuție și Florian Mitrea – pian. Concertul are loc în cadrul celei de-a doua ediții a Stagiunii camerale ICR la Ateneu.

Programul cuprinde lucrări de Wolfgang Amadeus Mozart, John Ireland, Doina Rotaru, George Enescu și Edward Elgar.

Pe 21 noiembrie Simon Ible va susține un masterclass cu studenții Secției dirijat din cadrul Universității Naționale de Muzică București.

Participarea orchestrei britanice la Stagiunea camerală ICR la Ateneu consolidează o colaborare începută în noiembrie 2010, când s-a desfășurat, la Plymouth, festivalul Shadows of Romania, organizat de Institutul Cultural Român și University of Plymouth. Festivalul a reunit interpreți români și britanici, cu un program care a cuprins compoziții românești și universale, inclusiv lucrări în primă audiție dedicate festivalului. Ten Tors Orchestra s-a aflat în centrul acestui eveniment care l-a avut ca director artistic pe Simon Ible.

Ten Tors Orchestra este ansamblul în rezidență al programului artistic Peninsula Arts al Universității din Plymouth, Marea Britanie. Orchestra a fost înființată în 1998 cu fonduri oferite de Arts Council England și este singura orchestră profesionistă din regiunea de sud-vest a Angliei. Repertoriul ansamblului, extrem de variat, include și numeroase lucrări contemporane. Ten. Majoritatea muzicienilor din componența orchestrei sunt și membri ale unora dintre cele mai importante ansambluri camerale și simfonice britanice, precum Academy of St Martin-in-the Fields sau English Chamber Orchestra. Simon Ible, dirijorul și directorul artistic al orchestrei, a studiat trompeta la Newton Park College (actualmente Bath Spa University) cu David Mason, profesor la Royal College of Music, Londra, și dirijat la Hanovra, cu Klaus Donath. A beneficiat și de îndrumarea lui Sir Colin Davies, care este și patronul orchestrei Ten Tors. Are o vastă experiență ca dirijor de cor și a colaborat cu Bath Georgian Festival Choir, Chandos Singers, East Cornwall Bach Choir, The Two Moors Festival Chorus și Peninsula Arts Chorale. În prezent este director muzical al programului Peninsula Arts și al University of Plymouth Choral Society.

Ladislau Csendes a studiat vioara la Conservatorul bucureştean şi s-a perfecţionat apoi la Bruxelles, Lyon, Berncastle şi Szombathely cu André Gertler, Peter Csaba, Jenny Abel şi Georg Ligeti. Ladislau Csendes este un poliinstrumentist, alternând vioara cu viola şi viola d’amore, evoluând atât ca solist în compania celor mai importante orchestre din ţară, cât şi alături de ansamblurile Aperto, Pro Contemporania sau Lutheran Consort Bucharest.

Alexandru Matei a studiat cu renumitul Grigore Pop, alături de care a înfiinţat şi Ansamblul de Percuţie al Academiei de Muzică din Cluj-Napoca. Alexandru Matei este din 1985 membru al Ansamblului Archaeus. Profesor la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Alexandru Matei a înfiinţat şi conduce ansamblul de percuţie Game, împreună cu care a realizat numeroase concerte şi înregistrări radio şi pentru disc. Activitatea sa a fost încununată cu numeroase premii.

Sorin Rotaru a absolvit Universitatea Națională de Muzică București la clasa prof. dr. Alexandru Matei. A susținut numeroase concerte cu orchestre și ansambluri precum Orchestra Națională Radio, Orchestra de Cameră Radio, Opera Națională București, Ansamblul de Percuție Game, Ansamblurile Archaeus și Profil. Timp de două semestre a fost bursier al Academiei de Muzică Leos Janáček din Brno. În prezent este doctorand al Universității Naționale de Muzică București, unde predă percuția.

Florian Mitrea a început studiul pianului la vârsta de șase ani. Premiile la concursurile Ada Ulubeanu şi Jeunesse Musicales au fost urmate de o bursă la Royal Academy of Music din Londra, unde studiază în prezent cu Diana Ketler. Printre succesele sale se numără câștigarea Concursului Internaţional de Pian Viena – Panmusica 2010. În anul academic 2010-2011 a primit bursa Societății Enescu de la Londra, oferită de Institutul Cultural Român.

Biletele pentru concertul de pe 22 noiembrie au fost puse în vânzare la casa de bilete a Ateneului Român, tel. 021 315 68 75 (preț: 20 lei, 25 lei, 30 lei).

Stagiunea Camerală ICR la Ateneu este un proiect derulat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu“.

Mai multe informații: www.icr.ro/ten_tors_orchestra

Parteneri: Universitatea Națională de Muzică București, British Council.

Coproducător: TVR Cultural.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.