Șase politici publice pentru dezvoltare durabilă au fost depuse la Ministerul Mediului și Pădurilor

0

Cinci organizații de mediu din România au înaintat propuneri de politici publice pentru dezvoltare durabilă către Ministerul Mediului și Pădurilor pe șase domenii de interes major: gestionarea deșeurilor, energie și transporturi, păduri, risipă alimentară, calitatea aerului și accesul la apă potabilă.

Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, împreună cu Asociațiile Mai Bine din Iași, BioSilva din Suceava, 2Celsius și ECOTECA din București, alături de experți în politici publice au lucrat pentru îmbunătățirea unor domenii problematice prin formularea unor propuneri de politici publice alternative. Experții, împreună cu peste 120 de parteneri din ONG-uri și parteneri sociali au formulat cele șase politici și le-au expus spre consultare în întâlniri cu comunități și autorități, în perioada iunie 2018- octombrie 2019.

Activitățile au fost derulate în cadrul proiectului Politici Publice pentru Dezvoltare Durabilă, finanțat prin Programul Operațional Capacitate Administrativă, cofinanțat de Uniunea Europeană, din Fondul Social European. Proiectul a avut drept obiectiv creșterea capacității ONG-urilor și a partenerilor sociali cu interes în domeniile protecției mediului și a schimbărilor climatice de a colabora, cu scopul de a contribui la monitorizarea, evaluarea, formularea și promovarea de politici alternative la politicile publice formulate de Guvern, în șase domenii prioritare de mediu și dezvoltare durabilă.

Cele șase domenii și propunerile de politici publice sunt:

  1. Politică publică în vederea creșterii accesului la apă potabilă în spațiul public prin completarea Legii Serviciului de alimentare cu apă și de canalizare nr.241/2006. Coordonator: Loredana Pană, Ecopolis.

  2. Propunere de act normativ privind Gestionarea Deșeurilor Din Produse Farmaceutice și Parafarmaceutice provenite din afara Circuitului Sanitar-Medical. Coordonator: Raul Pop, ECOTECA.

  3. Politică publică în vederea creșterii calității aerului prin modificarea legislației cu privire la Timbrul de mediu pentru mașinile înmatriculate în România. Coordonator: Costel Popa, Ecopolis.

  4. Politică publică pentru modificarea normelor privind crearea unei infrastructuri de reîncărcare publică a vehiculelor electrice. Coordonator: Raul Cazan, 2Celsius.

  5. Modificarea și completarea legii privind diminuarea risipei alimentare. Coordonator: Anca Gheorghică, MaiBine.

  6. Politică publică în vederea îmbunătățirii legislației în domeniul pădurilor și a ariilor protejate din România prin instituirea în legislația specifică sectorului silvic a principiului transparenței care poate fi transpus în măsuri concrete în vederea sprijinirii gestionării durabile a pădurilor din fondul forestier național. Coordonator: Florin Grădinariu, BioSilva.

Echipa de experți se va implica în continuare în activitățile de promovare, dezbatere și aprobare a politicilor publice alternative propuse.

Proiectul Politici Publice pentru Dezvoltare Durabilă a fost implementat de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis în perioada iunie 2018- decembrie 2019.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.