Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Protejarea sturionilor, prioritară de Ziua Mondială a Peștilor Migratori

0

WWF și Societatea Mondială pentru Conservarea Sturionilor lansează azi “Declarația de la Viena privind conservarea la nivel mondial a sturionilor”

Ziua Mondială a Peștilor Migratori se sărbătorește odată la doi ani în data de 21 aprilie cu scopul de a ne reaminti cât de importante sunt apele dulci pentru toate formele de viață care le populează, în special pentru peștii migratori. În acest an, WWF și Societatea Mondială pentru Conservarea Sturionilor (World Wide Sturgeon Conservation Society- WSCS) marchează evenimentul prin lansarea Declarației de la Viena privind conservarea la nivel mondial a sturionilor. Documentul este rezultatul unei inițiative WSCS în urma consultărilor cu oamenii de știință și conservaționiștii în legătură cu ce este necesar pentru a asigura supraviețuirea celor mai periclitate specii de pești din lume, sturionii. Documentul actualizează și extinde aspectele cheie abordate în declarația RAMSAR din 2005 a WSCS.

Sturionii trăiesc doar în emisfera nordică a Pământului și au fost expuși pescuitului excesiv și altor amenințări ale oamenilor timp de zeci de ani, aducându-i în pragul dispariției. Declarația de la Viena solicită autorităților relevante și factorilor de decizie să ia măsuri imediate pentru a limita efectele negative asupra populațiilor de sturioni și pentru a susține reproducerea acestora în sălbăticie. Astfel, este vorba despre 22 de recomandări adresate factorilor de decizie și puncte practice privind modul de punere în aplicare a acestor recomandări.

Barajele, unele dintre principalele amenințări la adresa sturionilor

O parte din lucrările hidrotehnice, barajele, au oprit accesul la locurile de reproducere a sturionilor și a altor pești migratori, aceștia devenind mai vulnerabili în fața braconajului. Mai mult, în ciuda efectului distructiv pe care l-au avut asupra râurilor și tuturor formelor de viață pe care acestea le adăpostesc, se preconizează că, peste tot în Europa, mii de baraje hidroenergetice vor fi construite în viitorul apropiat. Europa de Est și Balcanii, care dețin unele dintre cele mai valoroase râuri de pe continent, sunt deosebit de vulnerabile. De aceea, este esențial ca guvernele UE să își asume acum, pe deplin, obligațiile legale în temeiul Directivei Cadru Apă1 pentru a menține starea ecologică bună și foarte bună a tuturor râurilor.

WWF-România lucrează de peste 6 ani pentru conservarea sturionilor din Dunăre, iar cu sprijinul proiectului Protejați sturionii, cel mai valoros dar al Dunării (LIFE for Danube Sturgeons), părțile interesate din România, Bulgaria, Serbia și Ucraina vor fi implicate în Declarația de la Viena. În perioada următoare, factorii de decizie din zona Dunării Inferioare și alte state unde mai trăiesc sturioni sălbatici vor primi toate cele 22 de recomandări. WWF și WSCS vor continua să pledeze pentru protejarea ultimelor specii sălbatice de sturioni.

Tinerii din Jurilovca au descoperit bogăția naturală a sturionilor

Cu ocazia Zilei Mondiale a Peștilor Migratori, tinerii din Jurilovca, județul Tulcea, au pătruns în tainele enigmaticilor sturioni, specie simbol pentru Dunăre și Delta Dunării. Cu ajutorul activităților educaționale non-formale, aceștia au învățat să privească sturionii dincolo de legendele și valoarea economică pe care le știau deja de la bătrâni, să le înțeleagă istoricul încă de pe vremea dinozaurilor și mai ales, comportamentul și importanța conservării acestora pentru generațiile viitoare. Comunitatea din Jurilovca este una dintre cele 5 comunități în care proiectul Protejați sturionii, cel mai valoros dar al Dunării implementează o serie de acțiuni care să vină în sprijinul conservării sturionilor din Dunăre. Mai multe informații despre proiect găsiți aici.

Directiva Cadru Apă solicită protejarea, îmbunătățirea calității râurilor și renaturarea râurilor, a zonelor umede, a lacurilor și a apelor costiere, însă statele membre UE nu reușesc în prezent să o pună în aplicare pe deplin;

Prin adoptarea Directivei Cadru Apă, guvernele UE s-au angajat să asigure faptul că râurile nu vor fi deteriorate în continuare și să obțină starea bună pentru marea majoritate a corpurilor de apă până în 2015 și cel mai târziu până în 2027;

Acolo unde a fost pusă în aplicare, Directiva Cadru Apă s-a dovedit a fi eficientă în atingerea obiectivelor de stare ecologică bună a corpurilor de apă și de stopare a deteriorării acestora, luând în considerare cerințele de mediu, sociale și economice.

Despre autor

avatar

Înfiinţată în anul 1961, WWF (World Wide Fund for Nature) este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura. În România, WWF lucrează din anul 2006 pentru protejarea mediului sălbatic din Munții Carpați și din lungul Dunării: arii protejate, păduri, urși bruni, Delta Dunării, sturioni. La toate acestea se adaugă stimularea tranziției spre economia verde și un program de educație de mediu adresat tinerilor. Mai multe detalii la: www.wwf.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.