Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Prin forțe proprii

0

Ne face plăcere să îți aducem împreună cu prietenii de la Țara lui Andrei motive de optimism despre România inspirați fiind de raportul de implicare în comunitate al companiei Petrom. Este primul raport care nu arată a raport, ci spune o poveste şi este un instrument gândit să facă lumea mai optimistă. Alături de cifre, bugete şi detalii de implementare ale proiectelor, găseşti poveştile eroilor locali care au reuşit să îmbunătăţească viaţa comunităţilor.

Astăzi îți prezentăm povestea programului educaţional, ”Olimpicii Petrom”, program din care face parte și Paula Tătaru. Citește povestea ei de succes și încarcă-te cu optimism!  

Cum a învățat să aibă încredere în ea însăși o fostă olimpică la matematică, în prezent doctorandă în bioinformatică la Universitatea Aarhus, Danemarca.

Acum 13 ani, pe când era în clasa a VII-a, Paula Tătaru obținea primele premii naționale la Olimpiada de Matematică. Erau primele succese dintr-o întreagă serie. Astfel, în 2003, la doi ani după ce se înscrisese în programul ”Olimpicii Petrom” – tatăl ei lucra la Arpechim –, Paula Tătaru a obținut Premiul Special la Olimpiada Națională de Matematică, iar un an mai târziu, în cadrul aceluiași concurs, mențiune și medalie de argint.

27_file1Distincțiile și premiile s-au ținut lanț: Cambridge Certificate in Advanced English (2004), Medalia „Top 10”, programul High Performance, „Olimpicii Petrom” (2007), Certificat Oracle Academic Initiative, Facultatea de Matematică și Informatică, Universitatea București (2008), Academic IELTS Certificate, Universitatea Cambridge (2008), Diplomă de Merit, Concursul Național de Matematică pentru Studenți Traian Lalescu, Facultatea de Științe Aplicate, Universitatea Politehnică București (2009), Trofeu High Performance, „Olimpicii Petrom” (2012).

”Cea mai mare diferență dintre România și ce am văzut eu este numărul mare al oportunităților.”

Anul 2009 a reprezentat un important punct de cotitură în cariera Paulei Tătaru. Ea a plecat în Danemarca, la Universitatea Aarhus, pentru a face un master în bioinformatică. După jumătate de an, a aplicat pentru doctorat – Universitatea din Aarhus are un program combinat de master și doctorat, ca să atragă cât mai mulți studenți. ”Experiența mea în străinătate a fost foarte pozitivă și sunt foarte încântată că am decis să-mi încerc norocul. Cea mai mare diferență dintre România și ce am văzut eu este numărul mare al oportunităților”, spune Paula Tătaru. Unele dintre aceste oportunități s-au concretizat, pentru româncă, în participarea la mai multe școli de vară în Italia (Catania), Danemarca (Copenhaga), dar și la Oxford (Summer School in Computational Biology), unde a participat în 2010 ca student și anul trecut ca instructor.

”Cel mai mare obstacol pe care l-am avut de depășit a fost lipsa de încredere în mine însămi.”

Decizia de a pleca din țară este întotdeauna una extrem de dificilă și care necesită mult curaj – o spun toți românii care emigrează. Nici pentru Paula nu a fost ușor, pentru că a fost nevoită să-și suspende, în iunie 2009, studiile de master în Algoritmi și Bioinformatică pe care le urma la Facultatea de Matematică și Informatică din cadrul Universității București, a cărei licențiată în informatică devenise în iunie 2008.

”Mereu eram surprinsă când alții credeau în mine și nu înțelegeam ce văd în mine.”

29_file1Este nevoie de multă încredere în forțele proprii pentru a face acest pas. ”Cel mai mare obstacol pe care l-am avut de depășit a fost lipsa de încredere în mine însămi. Mereu eram surprinsă când alții credeau în mine și nu înțelegeam ce văd în mine”, povestește Paula Tătaru.

”Programul Olimpicii Petrom a avut un rol decisiv în decizia mea de a aplica la facultate în străinătate, pentru că acolo am aflat povești de succes ale celor de dinaintea noastră și am fost susținuți în a lua astfel de hotărâri. Tot acolo am învățat cum să alegem o facultate bună, din topul universităților din lume.”

22_file1În prezent, după ce s-a întors din Statele Unite ale Americii – a fost, în perioada ianuarie – iunie 2013, ”visiting scholar” în cadrul Departamentului de Informatică al University of California, Berkeley – Paula Tătaru spune că dorește să-și termine doctoratul în bioinformatică de la Universitatea din Aarhus, după care să se angajeze ca post-doctorand. ”Intenționez să urmez câteva poziții de post-doctorand în Europa si SUA, după care o să caut o poziție de profesor, cel mai probabil în Europa”, precizează Paula Tătaru.

”Programul Olimpicii Petrom a avut un rol decisiv în decizia mea de a aplica la facultate în străinătate, pentru că acolo am aflat povești de succes ale celor de dinaintea noastră și am fost susținuți în a lua astfel de hotărâri. Tot acolo am învățat cum să alegem o facultate bună, din topul universităților din lume.”

21_file1

”Olimpicii Petrom” este un program educaţional dedicat copiilor ai căror părinţi lucrează în industria petrolieră. Obiectivul programului este de a crea o comunitate, un ”spațiu” în care să fie schimbate, în mod constant informații, idei, proiecte științifice și de dezvoltare personală integrată. Scopul final al programului este de a stimula performanţa şi excelenţa. Programul este susţinut financiar din 1997 de Petrom.

Povestea în cifre

90.000 euro a fost susţinerea Petrom pentru programului ”Olimpicii Petrom” în 2012

294 de olimpici premiați în cadrul programului

37 bursieri din programul ”Olimpicii Petrom”

25 voluntari olimpici Petrom s-au implicat în proiecte de voluntariat pentru comunităţile în care trăiesc

500 de ore de voluntariat

80 de proiecte de responsabilitate socială realizate de Olimpicii Petrom

2 proiecte de robotică sponsorizate de Petrom, care au obținut premii naționale și internaționale

26_file1

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.