Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

INTERVIU Cristina Hurdubaia, ambasador GivingTuesday: „Pentru mine, generozitatea e atunci când te trezești în fiecare dimineață și te întrebi pe cine mai ajuți azi”

0

Interviu Cristina Hurdubaia, ambasador Giving Tuesday @ România Pozitivă

1. Care este cea mai plăcută amintire a ta despre generozitate? Care e definiția ta personală a cuvântului generozitate?

Cristina Hurdubaia: Am multe amintiri plăcute, cea care îmi vine acum în minte este de anul acesta, când l-am întâlnit pe Florin, un tânăr de 30 de ani fără adăpost, crescut prin canale, care mi-a spus că de ziua lui își dorește un trening nou, pentru că n-a avut niciodată. Așa că de ziua lui, care era tot în acea perioadă, i-am cumpărat haine noi, de la lenjerie intimă, la trening, geacă și adidași, plus tot felul de alimente. Nu-mi pot scoate din minte privirea lui când m-am dus la ora și ziua stabilită pentru a ne întâlni și a primi ce își dorea, așa că da, aceasta este cea mai plăcută amintire de-a mea. Pentru mine, generozitatea e atunci când te trezești în fiecare dimineață și te întrebi pe cine mai ajuți azi.

2. Ai fost implicată în multe proiecte caritabile în trecut și există multe cauze ce au nevoie de susținere. Cum alegi proiectele în care te implici?

Cristina Hurdubaia: În afară de acțiunea Copacul cu fapte bune pe care am fondat-o, încerc să ajut singură sau cu ajutorul persoanelor din comunitatea de oameni frumoși și buni pe care am creat-o pe contul meu de facebook mai mulți copii vulnerabili și cu diferite necesități; unii au nevoie de haine, alții de ghiozdane, alții de bani pentru tratamente medicale, alții de case. Îi aleg după intuiție și mai ales după ce verific că aceste povești sunt reale. Intuiția e prietena mea de o viață și până acum m-a ajutat să fie bine.

3. Cum răspund oamenii la astfel de inițiative, îți este greu să îi convingi să se implice?

Cristina Hurdubaia: Eu am un mare avantaj, pe care l-am dobândit în timp: am gura mare pe facebook. Strig o singură dată că e nevoie și lumea se mobilizează rapid. Când e cazul, îi cert, când e iar cazul, îi pup. Deja oamenii mă știu ca Fata cu gura mare. Nu știu dacă e ușor sau greu să îi conving, aș tine să spun că e greu pentru că e multă energie de consumat, dar altfel, e foarte ușor, dar nu e meritul meu, e meritul îngerilor mei.

4. De ce ai acceptat propunerea de a fi ambasador Giving Tuesday? Care este inițiativa pe care o vei susține pe 3 decembrie?

Cristina Hurdubaia: Pe 3 decembrie voi demara o campanie de strângere de fonduri pentru construirea celui mai mare centru de zi pentru copiii vulnerabili, care va costa în jur de 1 milion de euro (va fi centru mare, pentru că va avea și anexe). Cu alte cuvinte, sunt ambasador și al Asociației Ana și copiii și voi avea o misiune, sper eu, nu foarte grea. Așadar, voi mobiliza oamenii să facă o faptă bună și să doneze pentru această campanie și tot pe 3 decembrie voi fi în redacția Europa FM unde, împreună cu colegii de aici, vom participa la o acțiune caritabilă tot pentru Ana și copiii.

5. Cine se poate alătura mișcării Giving Tuesday și cum poate face asta?

Cristina Hurdubaia: Eu cred că orice om cu inima mare poate face chiar zi de zi, nu doar de Giving Tuesday, o faptă bună, oricât de mică ar fi ea, fie că ridici un ambalaj căzut, că ajuți o bătrânică să traverseze strada, că îi oferi omului fără adăpost un covrig, că donezi prin sms unei cauze sociale, că faci curățenie în grădina blocului. Altfel, motto-ul meu în viață este: De Crăciun fii mai bun în fiecare zi din an. L-am inventat într-o zi, nervoasă pe oamenii care fac fapte bune doar de Crăciun. Știați că toți copiii nevoiași trebuie să mănânce și ei, ca și noi, în fiecare zi, de exemplu?

6. Un sfat pentru cititorii România Pozitivă?

Cristina Hurdubaia: Să rămână pozitivi până la capăt, dar să pună mâna să și facă fapte bune, pentru că fără fapte bune, țara asta se va duce de râpă.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.