Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

CLUJUL e centrul românesc al fotografiei! Expoziții din toată lumea la Photo Romania Festival.

0

Zeci de expoziții, workshop-uri, conferințe și proiecții de fotografie ale unor artiști din toată lumea pot fi văzute la Cluj, în cadrul celei de-a cincea ediții a Photo Romania Festival. Cel mai mare eveniment românesc dedicat fotografiei a început vineri, 15 mai, și durează 10 zile.

Xavi Bassols - Pinhole Barcelona

Evenimentele perioadei 17-20 mai

Duminică, 17 mai, începând cu ora 18:00, la Casa Tranzit, vor avea loc vernisajele expozițiilor Blanco y Negro a spaniolului Josep Maria Ribas Prous, Pinhole Barcelona a lui Xavi Bassols și prezentarea seriei fotografice expuse de membrii Oitzarisme.ro, la care va participa coordonatorul proiectului, Cristian Bassa. Evenimentele vor fi urmate de o proiecție de fotografie a artiștilor Ionel Onofraș, Laura Bâlc și Bo Zwir (St. Petersburg), la Casa Photo Romania din Piața Ștefan cel Mare, numărul 18. Proiecția va începe la ora 20:00. A treia seară de festival se va încheia printr-un concert al trupei Les Elephants Bizarres în curtea Muzeului de Artă Cluj-Napoca, de la ora 21:00.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Josep Maria Ribas Prous (Barcelona, 14 decembrie 1940) este un fotograf celebru la nivel mondial, specializat în tehnica argentică (alb-negru). E primul autor spaniol căruia i s-a acordat titlul de „Maître a Federației Internaționale de l’Art Photographique” (1985). Este membru de onoare al unora dintre cele mai importante societăți fotografice din lume, iar lucrările sale sunt expuse în 62 de muzee și colecții private de pe tot globul. Expoziția Blanco y Negro aduce la Cluj portrete, senzații, sentimente, emoții, toate transmise prin intermediul fotografiilor ce își transpun privitorul într-o altă lume.

Seria Pinhole Barcelona a lui Xavi Bassols conține fotografii făcute cu ajutorul camerei obscure și realizate manual, una câte una, cu metode chimice ale secolului al XIX-lea. Artistul captează lumina naturală a Barcelonei fără a interpune niciun filtru.

Luni, 18 mai, Photo Romania Festival propune un vernisaj special al expoziției germanului Felix Dobbert, Reconstructions – Still Life in Progress. Evenimentul se va desfășura la Galeria Urania de pe strada Horea, numărul 4, începând cu ora 17:00. Felix Dobbert este unul dintre cei mai apreciați artiști europeni de fotografie conceptuală și va expune la Cluj o serie de lucrări care cercetează procesul de formare al imaginii și tema spațiului sugestiv în fotografie. De asemenea, Casa Photo Romania va găzdui, de la 18:00, prezentarea proiectului Minorități a artiștilor Sorin Onișor și Bogdan Comănescu.

Marți, 19 mai, va avea loc, pentru prima dată în România, o întâlnire a managerilor celor mai importante festivaluri de fotografie din Europa, sub titlul Industry Days. Evenimentul se va desfășura începând cu ora 10:00, la Casa Photo Romania. Aceeași zi va aduce la Cluj și o conferință națională de fotografie de nuntă, care va avea loc la Casinoul din Parcul Central, de la ora 10:00.

Atlasul frumuseții și Midnight Milk la Muzeul de Artă

Atlasul frumusetii - Mihaela Noroc

Ziua de 20 mai propune vernisajele a două expoziții de talie mondială: Atlasul frumuseții a Mihaelei Noroc și Midnight Milk, serie realizată de norvegienca Marie Sjøvold și expusă la Cluj în cadrul parteneriatului dintre Photo Romania Festival și Nordic Light Festival din Norvegia. Ambele evenimente vor avea lor la Muzeul de Artă Cluj-Napoca, începând cu ora 18:00.

Mihaela Noroc călătorește în jurul pământului și captează diversitatea planetei prin intermediul chipurilor feminine pe care le fotografiază. Atlasul frumuseții e un proiect românesc independent, susținut de oameni din întreaga lume. Povestea din spatele lui a fost tratată de publicații ca „The Telegraph”, „Forbes”și posturi de televiziune ca CNN

Proiectul Midnight Milk se concentrează asupra schimbărilor pe care le produce maternitatea în identitatea femeii. Felul în care femeile din Europa se autoreprezintă se află într-o schimbare continuă, însă rolul de mamă nu se mișcă în aceeași direcție și cu aceeași viteză, ceea ce creează un conflict și o situație ambivalentă pentru multe dintre ele. Eseul fotografic  Midnight Milk e o călătorie a artistei prin propria ei viață, în încercarea de a surprinde conștiința unică oferită de această schimbare identitară.

Photo Romania Festival aduce la Cluj 10 zile de expoziții, conferințe, ateliere și concursuri de fotografie. Festivalul este cel mai mare eveniment de profil din Europa de SE, iar ediția din acest an include 70 de expoziții ale unor fotografi români și străini de renume internațional, peste 20 de workshopuri susținute de specialiști, de la fotografia de nud la cea de arhitectură, conferințe, concerte și alte evenimente speciale.

Creat în 2010, sub titulatura FIAF, Festivalul Photo Romania a adus fotografia în prim-planul vieţii culturale româneşti şi a reuşit să înscrie Clujul în reţeaua mondială a festivalurilor de fotografie de înaltă ţinută. De altfel, prestigioasa publicaţie britanică „The Telegraph” a inclus Photo Romania în lista celor mai importante festivaluri de profil din lume.

Pentru mai multe detalii și programul complet al evenimentelor, accesați pagina de Facebook (www.facebook.com/PhotoRomaniaFestival), site-ul festivalului (www.photoromaniafestival.ro) și citiți Photo Sinteza, publicația oficială a Photo Romania Festival: http://issuu.com/photoromaniafestival/docs/photosinteza.

Proiectul Photo Romania 2015 este finanţat prin intermediul Mecanismului Financiar SEE 2009-2014, programul PA17/RO13 „Promovarea diversităţii în cultura şi artă în cadrul patrimoniului cultural european” și co-finanțat de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca.

 Afis-general

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.