Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Delta Dunării, promovată în sud-estul Europei de bloggerii români

0

Doru Panaintescu, un blogger român pasionat de avifauna Deltei Dunării, a dat startul, în primele zile ale lunii mai, unei expediţii inedite având ca destinaţie cele 8 delte ale Europei.

Primele două delte vizate au fost Delta Ropotamo (Bulgaria) şi Delta Nestos (Grecia), situate în sud-estul Europei. Excursia a avut un dublu rol educativ: pe de-o parte a prezentat Delta Dunării comunităţilor din Grecia şi Bulgaria, prin intermediul unei mini-expoziţii foto cu peisaje din oaza de biodiversitate românească, iar pe de altă parte, a prezentat publicului român tradiţiile şi obiceiurile locale din ţările străbătute.

Delta Ropotamo din Bulgaria ne-a uimit cu speciile de reptile şi ţestoase, specifice unui habitat stepic, întretăiat de dune de nisip şi păduri rare de pin, salcâm, stejar şi alte specii mediteraneene, în timp ce Delta Nestos, de lângă Thassos, ne-a uimit prin varietatea mare de specii de păsări sudice care trăiesc în zon, am reuşit chiar să vedem specii rare pe meleagurile noatre, precum presura cu cap negru . Cu toate acestea, nici noi nu am fost mai prejos: i-am impresionat pe cei din comunităţile deltelor sudice cu speciile de păsări din Delta Dunării şi pot să vă asigur că deja se gândesc la o vacanţă pe meleaguri româneşti. Mai mult, au fost plăcut surprinşi de cadoul nostru către ei: o carte cu specii de păsări din lunca şi Delta, specii ce pot fi văzute în proporţie de 95% şi mai la sud de Dunăre”, a declarat Doru Panaitescu, coordonatorul expediţiei.

Alte 6 delte ale Europei vor fi explorate de bloggerul român alături de echipa sa de călătorie, formată din alţi 20 de bloggeri, în următoarele patru expediţii, ce vor avea loc pe parcursul anului 2014. Astfel, comunităţile din Delta Dunarii, dar si din jurul Deltei Atmatei (Lituania), Deltei Rhonului (Franța), Deltei Padului (Italia), Deltei Ebrului (Spania) şi Deltei Lumi Drin (Albania) vor afla detalii despre flora şi fauna deltaica ale Deltelor Europei şi, la rândul lor, vor transmite publicului român prin intermediul blogurilor partenere poveşti despre obiceiurile şi tradiţiile locale ale fiecărei comunităţi.

Expediţia lui Doru Panaitescu poate fi urmărită pe blogul său http://www.dorupanaitescu.ro/

Expeditie Deltele Europei

Despre Deltele Europei

“Deltele Europei” este un proiect de travel blogging multicultural de promovare a Deltei Dunării din România în 20 de țări europene ce vor fi străbătute de bloggerii participanti la proiect pe drumul lor către cele 8 delte ale Europei. Proiectul are o componentă educaţională puternică: își propune să descopere și să împărtășească publicului român toate detaliile despre flora și fauna altor delte din Europa, precum și obieceiurile și tradiții locale ale comunităților întâlnite în drumul către Deltele Europei: Delta Atmatei (Lituania), Delta Rhonului (Franța), Delta Padului (Italia), Delta Ebrului (Spania), Delta Lumi Drin (Albania), Delta Dunării (România), Delta Ropotamo (Bulgaria), Delta Nestos (Grecia).

Despre Doru Panaitescu și pasiunea sa pentru Delta Dunării

Doru Panaitescu are o legătură strânsă cu Delta Dunării: născut în Brăila, pe malul Dunării, a fost dintotdeauna pasionat de speciile de păsări din zonă, iar după o lungă perioadă de activitate în domeniul marketingului, s-a dedicat pasiunii lui de a  explora habitatele naturale și a descoperi specii variate de păsări. Astfel, a inițiat pe cont propriu o serie de proiecte menite să promoveze biodiversitatea și frumusețile de neegalat din Delta Dunării. În luna aprilie, in cadrul evenimentului Ziua Pasarilor organizat de Societatea Ornitologică Română, a lansat un ghid pentru urmărirea și recunoașterea speciilor de păsări din Delta Dunării, intitulat „Păsări din Lunca și Delta Dunării”. Printre cititorii ce se vor bucura de cartea lui Doru se vor număra si olimpicii români la biologie de anul trecut.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.