Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Campania Internațională pentru Abolirea Armelor Nucleare a primit Premiul Nobel pentru Pace

0

Premiul Nobel pentru Pace, considerată una dintre cele mai prestigioase distincții, a fost acordat anul acesta Campaniei Internaționale pentru Abolirea Armelor Nucleare (ICAN). Decizia Comitetului Norvegian Nobel a venit la câteva luni după ce Organizația Națiunilor Unite a votat în favoarea Tratatului de Interzicere a Armelor Nucleare.

Campania Internaționala pentru Abolirea Armelor Nucleare (ICAN) este o coaliție internațională formată din 468 de parteneri din 101 țări. Campania este prezentă și în România, din anul 2012.

Echipa de campanie este deosebit de onorată să primească această distincție, în semn de recunoaștere pentru eforturile depuse în crearea unui tratat de interzicere totală a armelor nucleare. Acest premiu este un tribut pentru toate eforturile de delegitimare a armelor nucleare, purtate de către activiștii din întreaga lume și mai ales pentru supraviețuitorii bombardamentelor de la Hiroshima și Nagasaki, ale căror testimoniale motivează și reamintesc de fiecare dată rațiunea și scopul campaniei.

„Ne-am alăturat Campaniei ICAN pentru că ne dorim o lume mai sigură, în care să nu ne simțim amenințați nici de un război nuclear, nici de o detonare accidentală a unei bombe nucleare. Am impărtășit aceleași valori și am crezut încă de la început în strategia ICAN, iar lupta împotriva consecințelor umanitare catastrofale ale armelor nucleare a fost întotdeauna motivul principal care ne-a ținut în luptă”, spune Anda-Ilona Șerban, coordonatoare ICAN România.  „Sperăm ca această distincție, Premiul Nobel pentru Pace, să tragă un semnal de alarmă acelor actori politici internaționali, care încă participă într-un joc de putere învechit și fals, dar care pun de fapt în pericol întreaga omenire. Din punctul nostru de vedere, nu există „mâini bune” în care să stea aceste arme de distrugere în masă.” 

În data de 7 iulie 2017, 122 de state au adoptat Tratatul de Interzicere a Armelor Nucleare, care a fost deschis semnăturilor și ratificării în luna septembrie. În mai puțin de o lună, 53 de state au semnat Tratatul, iar Guyana, Thailanda și Vatican sunt primele 3 state care l-au ratificat. Tratatul delegitimează aceste arme de distrugere în masă, deschizând calea către eliminarea lor totală. ICAN a jucat un rol major în crearea acestui tratat prin activitățile sale de advocacy și va continua să lucreze pentru implementarea sa totală.

„România a semnat Tratatul de Neproliferare a Armelor Nucleare (NPT) în prima zi a deschiderii spre semnare. Ne-am fi bucurat să avem aceeași susținere, din partea României, și pentru Tratatul de Interzicere a Armelor Nucleare, ținând cont că 47 de ani ar fi trebuit să fie suficienți pentru implementarea articolului VI al NPT-ului, care menționează un tratat de dezarmare generală și totală. Din păcate, România se află printre acele guverne care, într-un mod eronat, încă consideră armele nucleare o sursă de securitate, când ele de fapt sunt o sursă de incitare la proliferare și subminează eforturile de dezarmare. Împreuna cu ceilalți colegi din Campania ICAN, vom continua să promovăm o atitudine democratică la nivel internațional și să punem siguranța umanității în fața jocurilor de putere.” (Anda-Ilona Șerban, coordonatoare ICAN România)

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.