Bibliotecari instruiți în atragerea fondurilor pentru comunități

0

Bibliotecile publice din România vor putea atrage fonduri europene prin Programul Tineret în Acțiune

Fundația IREX România și Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP) au semnat vineri, 22 martie, un acord de parteneriat, prin care bibliotecile județene vor fi susținute să participe la atragerea de fonduri europene prin programul  Tineret în Acţiune (TiA).

Bibliotecarii din bibliotecile județene vor fi instruiți cu privire la completarea cererilor de finanțare în contextul programului TiA pentru a încuraja implicarea tinerilor în comunitate. Astfel, bibliotecarii vor învăța să pregătească proiecte a căror finanțare ulterioară să faciliteze accesul cât mai multor tineri la activităţi de educație nonformală, schimburi de experiențe cu tineri din Europa sau voluntariat european.

Instruirea bibliotecarilor la nivel național

În perioada mai-iunie 2013, 85 de bibliotecari din întreaga țară vor fi instruiți în redactarea cererilor de finanțare, paşi privind înființarea unui ONG sau managementul voluntarilor. Obiectivul principal, în următoarele luni, este pregătirea a minim unei cereri de finanțare per bibliotecă județeană, totalizând astfel cel puțin 41 de proiecte dedicate tinerilor din comunităților locale care să poată primi finanțare prin programul TiA.

Bibliotecile și bibliotecarii răspund tot mai mult nevoilor comunității, iar acesta a fost obiectivul nostru principal în cei patru ani pe care i-am petrecut până acum alături, în România. Informațiile și abilitățile dobândite prin aceste cursuri specializate încurajează bibliotecile să își diversifice rolul în comunitate, ele fiind pregătite de acum să  atragă proiecte finanțate în beneficiul tinerilor din toate colțurile țării”, a declarat Paul Andre Baran, directorul programului Biblionet România.

Bibliotecile sunt foarte prezente în comunitatea locală. Prin acest parteneriat sperăm să le dezvoltăm capacitatea de a primi finanţare europeană prin programul Tineret în Acţiune pentru a realiza activităţi de educaţie non-formală care prind atât de bine la tineri (şi nu numai). Totodată, cu siguranţa va fi o dovadă a faptului că instituţiile publice pot coopera şi face lucruri bune pentru comunitatea lor”, a declarat Monica Calotă, directorul ANPCDEFP.

Tinerii se vor putea implica în implementarea proiectelor dezvoltate de bibliotecile județene. Totodată, aceștia vor fi informați cu privire la numeroase oportunități oferite de programul TiA și vor fi sprijiniți să ia inițiativa pentru a dezvolta proiecte proprii cu finanțare europeană.

 

Pentru mai multe informații accesați:

www.biblionet.ro

 carte2

Despre proiectul Biblionet

Biblionet este o inițiativă a Fundației Bill & Melinda Gates în valoare totală de 26,9 milioane de dolari, pe o durată de 5 ani, ce își propune facilitarea accesului la informație prin introducerea tehnologiei moderne în bibliotecile publice.

Programul Biblionet a dotat deja peste 2.000 de biblioteci locale cu peste 9.000 de calculatoare și echipamente aferente pentru a oferi acces gratuit la internet și a instruit  peste 2.600 de bibliotecari pentru a iniția și asista utilizatori în accesarea informației.

Despre ANPCDEFP şi Tineret în Acţiune

Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEFP) este instituţia publică din subordinea Ministerului Educaţiei Naţionale ce gestionează în România programele europene Învăţare pe tot parcursul vieţii şi Tineret în Acţiune. Misiunea ANPCDEFP este de afacilita accesul la alternative europene de învăţare continuă şi activă. Pentru fiecare!

Tineret în Acţiune este programul Uniunii Europene care susţine activităţi de învăţare nonformală pentru tineri prin finanţarea de proiecte. Anul acesta sunt disponibile 7,5 milioane de Euro pentru România. Mai multe informaţii găsiţi pe www.tinact.ro

 

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 55 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are 20 de ani de experiență ca trainer, facilitator pentru peste 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat (inclusiv social), ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, time management, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.