Aniversarea a trei ani de parteneriat de succes pentru dezvoltarea antreprenoriatului social în România și Elveția

0

Miercuri, 31 ianuarie 2018, Fundația NESsT România, împreună cu Fundația Alături de Voi, Iași, și Social Entrepreneurship Initiative and Foundation (seif), Elveția, sărbătoresc trei ani de colaborare în cadrul proiectului „Dezvoltarea de parteneriate în vederea consolidării antreprenoriatului social”.

Acest proiect a fost co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă (detalii la www.swiss-contribution.ro).

Activitățile desfășurate de către cei trei parteneri au vizat creșterea competențelor antreprenoriale a unui număr de 10 întreprinderi sociale aflate în portofoliul de incubare al NESsT. Antreprenorii sociali au beneficiat de servicii de consultanță individualizată conform nevoilor întreprinderilor sociale, precum și de programe de training construite astfel încât să vină în întâmpinarea provocărilor întâlnite de către ei în cursul normal al creșterii afacerilor.

Parteneriatul și-a extins aria de impact la nivel de ecosistem prin publicarea unor materiale și organizarea unor evenimente inedite. Ziua Întreprinderilor Sociale, care a avut loc în data de 8 noiembrie 2016, la București, a găzduit 130 persoane, reunind reprezentanți ai Guvernului cu mediul ONG, entități de finanțare publice si private naționale și internaționale, întreprinderi sociale de succes și în curs de dezvoltare. În cadrul evenimentului a fost lansată publicația: „Dezvoltând industria investițiilor sociale în Europa Centrală și de Est – cazul României” care evaluează nevoile de capital ale întreprinderilor sociale în paralel cu oferta din partea instituțiilor financiare.

 

Schimb de experiență: Împreună pentru ei și ADV

Dincolo de rezultatele cantitative, cei trei parteneri consideră cel mai mare merit al parteneriatul ca fiind trecerea câtorva dintre întreprinderi de la stadiul de start-up la stadiul de stabilitate și chiar creștere. NESsT, împreună cu partenerii săi, a reușit să sprijine antreprenorii în traversarea unor provocări de afaceri intense, să îi expună la modele de business de succes, să le sporească vizibilitatea și să le faciliteze accesul la noi instrumente de finanțare. În trei ani de zile, 60% din întreprinderile sprijinite prin program și-au crescut impactul social și au făcut pași importanți în consolidarea sustenabilității financiare. Pentru prima dată, în România, acestea au apărut pe radarul instituțiilor financiare bancare ca și modele de business complexe și diferite, dar al căror potențial de creare a impactului merită să fie cântărit în pofida dezvoltării lente și, uneori, anevoioase.

Partenerii speră ca structurile de finanțare publice să ofere în continuare posibilitatea stabilirii de astfel de parteneriate cu impact pozitiv pe termen lung asupra ecosistemului de antreprenoriat social.

Pentru mai multe informații vă rugăm să ne contactați la romania@nesst.org.
Persoana de contact: Sonia Oprean, Senior Manager, NESsT

Despre NESsT:
NESsT este un catalizator pentru întreprinderile sociale din țările cu piețe în dezvoltare și din întreaga lume. NESsT își îndeplinește misiunea prin furnizarea de capital financiar, training-uri, mentorat și acces la piețe de desfacere unui portofoliu de întreprinderi sociale cu impact ridicat din țările cu piețe emergente. NESsT combină instrumentele și strategiile specifice sectorului de afaceri și al investițiilor de capital cu misiunea și valorile sectorului social, pentru a permite portofoliului său să planifice mai bine, să își îmbunătățească capacitatea de management, să se dezvolte și să își crească impactul social. / www.nesst.org

Despre seif:
Social Entrepreneurship Initiative and Foundation (seif) organizație înființată în Zürich, Elveția, sprijină persoane și echipe ale căror idei inovative urmăresc să rezolve provocări ale afacerilor sociale. Seif oferă servicii profesionale de asistență pentru afaceri sociale prin consolidarea capacității organizaționale și networking, suport oferit în toate etapele de dezvoltare ale afacerii, de la conturarea ideii până la stadiul de creștere.

Despre ADV:
Fundația „Alături de Voi” (ADV) România este o organizație neguvernamentală, înființată în februarie 2002 a cărei misiune este incluziunea persoanelor seropozitive HIV și din alte grupuri vulnerabile. ADV România este prima organizație din țară care a înființat 3 unități protejate sub sigla Util Deco în care a creat locuri de muncă pentru persoane cu dizabilități. ADV România este unul din promotorii conceptului de economie socială la nivel național, deținând Centrul Național de Economie Socială la Iași și alte centre de resurse în domeniu, în Constanța și Târgu Mureș, și un centru de resurse on-line www.ropes.ro (Produs în Economia Socială din România).

Disclaimer: Acest comunicat de presa nu reprezintă neapărat poziția Guvernului Elvețian. Responsabilitatea aparține în exclusivitate Fundației NESsT Romania si partenerilor săi.

Despre autor

avatar

NESsT este un catalizator pentru întreprinderile sociale din țările cu piețe în dezvoltare și din întreaga lume. NESsT își îndeplinește misiunea prin furnizarea de capital financiar, training-uri, mentorat și acces la piețe de desfacere unui portofoliu de întreprinderi sociale cu impact ridicat din țările cu piețe emergente. NESsT combină instrumentele și strategiile specifice sectorului de afaceri și al investițiilor de capital cu misiunea și valorile sectorului social, pentru a permite portofoliului său să planifice mai bine, să își îmbunătățească capacitatea de management, să se dezvolte și să își crească impactul social. www.nesst.org

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.