Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

4 școli din România participă la competiția internațională dedicată protejării mediului înconjurător

0

4 școli din România participă la competiția internațională dedicată protejării mediului înconjurător “Şcoli europene pentru o planetă vie”

 

Săptămâna  trecută, reprezentanții a 4 școli din România au participat în Austria la evenimentul de lansare a unei noi ediții a competiției dedicate protejării mediului înconjurător “Școli europene pentru o planetă vie”, proiect realizat de către WWF în parteneriat cu Fundaţia ERSTE.

33 de  echipe de elevi și profesori din România și alte 8 țări europene, respectiv Austria, Bulgaria, Croația, Ungaria, Moldova, Serbia, Slovenia și Ucraina s-au întâlnit în sud- estul Vienei, la Illmitz, la academia de pregătire pentru competitia ”Şcoli europene pentru o planetă vie”. România a fost reprezentată de către profesorii: Alpar Voros din Cluj Napoca, Eugenia Fülöp Bîrsan din Sighișoara, Nicoleta Potorac din Iași, și Gheorghita Tifui din Piatra Neamț.

Prin workshop-uri și activități în aer liber ei au primit informații pe diverse teme legate de natură și conservarea mediului înconjurător. Din acest moment, elevii au la dispoziție tot anul școlar pentru a-și definitiva proiectele ecologice individuale. La finalul proiectului castigătorii vor participa într-o tabără ecologică în România.

Pentru al cincilea an consecutiv concursul aduce împreună elevi și profesori iubitori de natură din diferite țări și culturi. Suntem nerăbdători sa vedem ce idei mărete vor fi puse în practică la ediția din acest an.” a declarat Barbara Tauscher, coordonator al programului de educaţie de mediu din cadrul WWF Austria.

Cele două teme ale concursului sunt “Dunărea – linia vie a Europei” şi „Amprenta ecologică – Efecte globale ale consumului”.  “Subiectul care ne interesează în mod deosebit anul acesta este spiritul civic activ. Dorim să le arătăm copiilor că au posibilitatea de a se implica, de a-şi exprima opinia în public şi de a-i motiva pe ceilalţi să acţioneze.” a adăugat Barbara Tauscher.

Ideile de proiect şi implementarea lor vor depinde în totalitate de creativitatea copiilor, profesorii având doar rolul de suport. Pe parcursul ultimilor ediții concursul a cuprins foarte multe activităţi, precum campanii de tipul “elevii îi învaţă pe elevi”, piese de teatru, expoziţii şi evenimente de stradă sau zile dedicate reciclării.

Evoluţia proiectelor de conservare a naturii poate fi urmărită prin intermediul unui blog accesibil publicului larg: schools.foralivingplanet.eu. Aici elevii vor ţine jurnale de proiect, vor posta fotografii şi înregistrări video şi vor avea oportunitatea să îşi împărtăşească experienţele.

Fundaţia ERSTE sprijină iniţiativa “Şcoli Europene pentru o Planetă Vie”, adăugând propriilor proiecte de educaţie derulate în Europa centrală şi de sud-est o iniţiativă ecologică. A sprijini proiectele educaţionale înseamnă a lua viitorul Europei în serios. A arăta sensibilitate față de problemele ecologice prin intermediul unui proiect internațional este o experiență durabilă atât pentru tineri cât și pentru profesorii lor.”  a declarat Doraja Eberle, membru al Boardului Fundaţiei ERSTE.

Proiectul ”Şcoli europene pentru o planetă vie” s-a desfășurat  pentru prima dată în anul școlar 2008/2009. De atunci, 118 școli din 11 țări europene au participat la această competiție. Astfel, aproximativ 3000 de elevi cu vărste cuprinse între 12 și 17 ani si-au pus în practică proiectele ecologice individuale.

Pentru mai multe informații, vă rugăm accesați: schools.foralivingplanet.eu

Despre WWF

Înfiinţată în anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura. Mai multe detalii la: www.wwf.ro.

Despre Fundaţia ERSTE

În 2003, Fundaţia ERSTE a evoluat din “Erste oesterreichische Spar-Casse”, prima Bancă de Economii Austriacă. În prezent, Fundaţia ERSTE este actionarul majoritar al Grupului Erste. Fundaţia investeşte o parte din dividendele sale în dezvoltarea  societăţii civile din Austria şi Europa Centrală şi de Sud- Est. Fundaţia ERSTE susţine participarea socială şi implicarea societăţii civile. Obiectivul Fundaţiei este să-i aducă pe oameni împreună şi să ofere  informaţii despre istoria recenta a unei regiuni care a cunoscut schimbări dramatice începând cu 1989. Fiind o fundaţie activă, îşi dezvoltă propriile proiecte în cadrul a 3 programe: Dezvoltare Socială, Cultură şi Europa.

Mai multe detalii la: www.erstestiftung.org

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.