Cluj: Invitație la #DialogInclusiv. Cum facem participarea accesibilă pentru toți tinerii?

0

Pe 22 octombrie 2022, de la ora 17, Asociația Go Free mută discuțiile despre participare în Café Mozart (str. Cardinal Iuliu Hosu nr. 7, Cluj-Napoca), în cadrul evenimentului ProAction Café: participare accesibilă pentru toți tinerii.

Cultura participării tinerilor s-a schimbat în ultimii ani, iar pandemia a transformat în mod fundamental modul în care tinerii se implică în comunitățile lor. Asociația Go Free a întrebat câteva sute de tineri din județul Cluj ce-i motivează să se implice, dar și care sunt piedicile care stau în calea implicării lor. În urma acestui proces, împreună cu tinerii din proiectul Dialog Inclusiv, a dezvoltat o serie de direcții strategice de care autoritățile și organizațiile ar trebui să țină cont pe viitor atunci când iau decizii care-i privesc pe tinerii cu oportunități reduse din județul Cluj.

În ceea ce privește Participarea accesibilă pentru toți tinerii, printre direcțiile strategice dezvoltate se numără:

1.     Creșterea gradului de participare al tinerilor cu oportunități reduse în procesul de luare a deciziilor.

2.     Îmbunătățirea continuă a politicilor publice care au în vedere/produc efecte asupra tinerilor cu oportunități reduse.

3.     Promovarea unei abordări intersecționale, incluzive, în toate procesele decizionale.

4.     Conectarea autorităților publice din județul Cluj la nevoile și provocările actuale ale tinerilor cu oportunități reduse.

5.     Diversificarea contextelor și oportunităților de participare de calitate pentru tinerii cu oportunități reduse din județul Cluj.

Extras din draftul “Strategiei de dezvoltare multilaterală și incluziune socială prin măsuri consolidate a tinerilor cu oportunități reduse din județul Cluj” (document în lucru, dezvoltat de Asociația Go Free).

O parte din măsurile identificate pe domeniul participare sunt:

1.  Crearea de spații sigure pentru participarea tinerilor cu oportunități reduse.

2.  Promovarea voluntariatului în rândul tinerilor cu oportunități reduse.

3. Mobilizarea și organizarea (comunitară) a tinerilor cu oportunități reduse din județul Cluj și creșterea capacității acestora de a produce schimbări în comunitățile lor.

4. Informarea tinerilor cu oportunități reduse din județul Cluj cu privire la oportunitățile de implicare existente, drepturile cetățenești, instrumentele de participare publică și rolul autorităților publice.

5. Combaterea continuă a discriminării și barierelor în participare cu care se confruntă tinerii cu oportunități reduse din județul Cluj.

6. Creșterea bugetului alocat susținerii proiectelor de participare a tinerilor cu oportunități reduse.

7. Susținerea organizațiilor neguvernamentale din județul Cluj care implică tineri cu oportunități reduse în activitățile lor.

8. Promovarea Cartei Albe a Tinerilor din Mediul Rural, a programului European Youth Village, a Rezoluției Tinerilor, Strategiei Europene de Tineret sau a altor programe și politici publice relevante.

Extras din draftul “Strategiei de dezvoltare multilaterală și incluziune socială prin măsuri consolidate a tinerilor cu oportunități reduse din județul Cluj”.

Împreună cu participanții la ProAction Café, Go Free și-a propus să identifice acțiuni concrete care pot să ducă la o participare accesibilă pentru toți tinerii din Cluj-Napoca, dar și din alte orașe sau comune din județ.

Confirmă participarea ta în formularul online disponibil aici, cel târziu până joi, 20 octombrie 2022, ora 23:59. Sunt așteptați să participe tinerii cu vârsta între 14-30 de ani, dar și lucrători de tineret, reprezentanți ai ONGs de tineret sau ai autorităților, cât și membrii comunității Go Free.

Discuțiile se vor purta într-un mod informal și vor fi facilitate astfel încât fiecare participant să-și facă ideile auzite și să aibă oportunitatea de a interacționa cu cei prezenți. Ideile vor fi cuprinse în documentul de politică publică dezvoltat de Go Free în cadrul proiectului #DialogInclusiv.

Activitate organizată în cadrul proiectului “Dialog Inclusiv – conectăm politicile de tineret la tinerii cu oportunități reduse”, coordonat de Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile în parteneriat cu GAL Someș-Nadăș, finanțat prin programul Erasmus Plus al Uniunii Europene.

Despre autor

avatar

Go Free este o redacție independentă de tineri, din Cluj-Napoca, care promovează jurnalismul cetățenesc ca metodă de implicare în comunitate. Revista Go Free este o publicație online în care sunt abordate subiecte precum activism civic, democrație participativă, multiculturalism, educație nonformală, drepturile omului, bună guvernare.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.