Prima ședință a Guvernului Copiilor și Tinerilor

0

La sfârșitul lunii mai, la Muzeul Imersiv al Noilor Arte, Guvernul Copiilor și Tinerilor și-a prezentat miniștrii și secretarii de stat, precum și programul de guvernare la care au lucrat în ultimele luni peste 100 de copii și tineri români și ucraineni.

Peste 40% dintre copii se află în risc de sărăcie sau excluziune socială, ceea ce poziționează România între primele țări cu cea mai ridicată rată din Uniunea Europeană. Între aceștia se numără și 23 de tineri și copii din programele Fundației „Inimă de Copil” care au avut curaj să spună care sunt provocările lor de zi cu zi (educaționale, sociale, financiare, de sănătate etc.) prin intermediul ,,Guvernului Tinerilor și Copiilor”.

De ce sunt importante vocile tinerilor și ale copiilor? Gândiți-vă la copilul din voi. Acum luați acest copil și așezați-l în sala de clasă unde colegii îl ignoră și râd de el pentru că are rechizite și este îmbrăcat sărăcăcios. Însoțiți acel copil acasă, unde părinții reușesc cu greu să țină familia pe linia supraviețuirii. Acum, luați copilul respectiv și treceți-l printr-un război. Obligați-l să asculte sunetul bombardamentelor, acompaniat doar de plânsetele celor care cândva i-au fost părinți, bunici, prieteni. Luați-l de lângă tot ce îi este familiar și aduceți-l într-un loc complet necunoscut. Un loc în care nu poate comunica și cei din jur nu îi înțeleg povestea. Cum ar arăta la final copilul din voi?

Pentru mulți tineri și copii acesta nu este un scenariu, ci realitatea. O realitate din care își trag puterile să spere și să se implice pentru un viitor mai bun. Despre asta a fost ziua în care Diana, Andreea și Gabriela au fost vocile Ministerului Incluziunii Sociale și au expus politicienilor prezenți la eveniment care sunt cu adevărat provocările din comunitățile aflate în dificultate. Și au venit și cu soluții. Începând cu îmbunătățirea sistemului de educație pentru a reduce decalajele educaționale din mediul rural și urban, trecând la susținerea copiilor imigranți (în special ucraineni), punctând necesitatea de promovare a incluziunii în comunitățile de copii români și refugiați din familii aflate în dificultate și metodele de combatere a discriminării și terminând cu soluțiile dedicate sănătății emoționale.

Prin aceste obiective, copiii și tinerii văd o societate echitabilă și incluzivă, unde toți, indiferent de origine, au șansa să-și atingă potențialul maxim. 

Guvernul Copiilor și Tinerilor este o inițiativă a Consiliului Tinerilor și Copiilor FONPC, împreună cu tineri și copii din cadrul organizațiilor Uniunea Elevilor Reprezentanți, Fundația SERA România, SOS Satele Copiilor România, World Vision România, Terre des hommes România, Societatea pentru Copii și Părinți (SCOP) – Timiș, Fundaţia de Ajutor Medical Profilaxis Timișoara, Fundația Serviciilor Sociale Bethany, Iași, Fundația Inima de Copil – Galați, Asociația „Bună ziua, Copii din România” și Club Sportiv Olimpic Snagov.

Inițiativa a fost dezvoltată în cadrul proiectului „Help to help Ukraine” implementat de FONPC – realizat cu sprijinul CARE – confederație globală care luptă de peste 75 de ani împotriva sărăciei și injustiției sociale, prin programul coordonat și implementat la nivel național de Fundația SERA România, cu sprijinul FONPC.

Despre Fundația Inimă de Copil

Inimă de Copil este cea mai mare organizație din regiune care administrează și implementează servicii sociale pentru copii și familii în nevoie, copii și tineri cu dizabilități și este recunoscută ca una dintre cele mai bune și eficiente organizații care furnizează servicii sociale. Inimă de Copil luptă de 27 de ani să ofere, prin educaţie, o șansă la un viitor mai bun copiilor vulnerabili și visează la o Românie în care, în mod firesc, oamenii fac bine celor aflați în dificultate. În anul 2023, peste 4000 de persoane, copii și familii defavorizate din România și copii și mame refugiate, au beneficiat de programele de educație, sănătate sau suport de urgență ale Fundației Inimă de Copil.

www.inimadecopil.ro

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.