Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Filosofia Slow-Food sau despre cum a ajuns o scoala din Palanca printre castigatorii de la la European Schools For a Living Planet!

0

FILOSOFIA SLOW – FOOD MARCA PALANCA

Iată am ajuns la finalul ediţiei din acest an a Programului „European Schools for a living Planet”, organizatori fiind WWF şi ERSTE Foundation din Austria. VEZI AICI DETALII.

Rezultatele sunt pe măsura aşteptărilor, echipa Şcolii cu clasele I-VIII Palanca, judeţul Bacău este una dintre caştigătoarele competiţiei. Dintre cele trei teme propuse de  organizatori, Dunărea – linia vieţii din Europa, Cetăţenie activă şi Amprenta ecologică – stilul de viaţă şi efectele ei globale asupra naturii, echipa din Palanca a ales-o pe cea din urmă, propunînd un proiect despre utilizarea resurselor de hrană proprii în vederea reducerii poluării mediului şi crearea premiselor unei dezvoltări durabile. Proiectul s-a numit „Colorează în verde amprenta ecologică a hranei tale”.

Amprenta de Carbon reprezintă totalitatea emisiilor de gaze cu efect de seră cauzate direct sau indirect de un individ, de o instituţie,  sau un produs. O data ce “dimensiunea” amprentei de carbon este cunoscută, poate fi planificată şi chiar aplicată o strategie pentru a o reduce.

Activităţile proiectului nostru au fost acţinuni concrete  în vederea  reducerii   de carbon în mod individual dar şi colectiv, promovand slow food – hrana produsă într-o manieră curată care să nu dăuneze mediului înconjurător, animalelor şi sănătaţii oamenilor, iar producătorii mancării trebuie să primească o plată justă pentru munca depusă.

Slow Food a fost fondată în 1986 de către Carlo Petrini ca răspuns la inaugurarea McDonald’s in Piazza Spagna a Romei. Cu aceasta ocazie pentru a demonstra împotriva deschiderii unui nou restaurant din lanţul de fast food-uri,  Petrini a mâncat spaghete, o reţetă tradiţională italiană, în faţa noului local McDonalds.

Astăzi Slow Food Internaţional este o organizaţie internaţională a cărei misiune este să apere biodiversitatea mâncărurilor noastre, să răspândească educaţia gustului şi să conecteze producătorii de mâncăruri cu agricultorii prin intermediul evenimentelor si initiativelor. Astfel peste 85000 de membrii sunt implicati in peste 1000 de convivii – filialele locale – care se ocupă peste tot în lume de promovarea mâncării sănătoase şi de provenienţă locală. Proiectele sale protejează biodiversitatea agricolă şi îndeletnicirile tradiţionale aflate în pericol de dispariţie.

Iată cateva dintre principiile slow – food

–          Stilul de viaţă fast-food dăunează grav sănătăţii.

–           Copiii trebuie să înveţe că există o disciplină a gustului.

–          Mâncarea nu se consumă în grabă.

–          Orice masă trebuie să fie alcătuită numai din produse naturale, fără alt conservant decât sarea.

–          Fiecare om are dreptul să fie gurmand.

–          Fiecare agricultor şi producător slow – food trebuie să primească o remuneraţie corectă pentru munca depusă.

Acest articol are menirea de a introduce filozofia Slow Food celor care sunt interesati de o alternativă culinară sănătoasă  şi de un stil de viaţă opus consumerismului şi alimentaţiei de tip fast food.

Prof. Andreea Juverdeanu

Şcoala cu clasele I-VIII Palanca, judeţul Bacău

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.