FILOSOFIA SLOW – FOOD MARCA PALANCA
Iată am ajuns la finalul ediţiei din acest an a Programului „European Schools for a living Planet”, organizatori fiind WWF şi ERSTE Foundation din Austria. VEZI AICI DETALII.
Rezultatele sunt pe măsura aşteptărilor, echipa Şcolii cu clasele I-VIII Palanca, judeţul Bacău este una dintre caştigătoarele competiţiei. Dintre cele trei teme propuse de organizatori, Dunărea – linia vieţii din Europa, Cetăţenie activă şi Amprenta ecologică – stilul de viaţă şi efectele ei globale asupra naturii, echipa din Palanca a ales-o pe cea din urmă, propunînd un proiect despre utilizarea resurselor de hrană proprii în vederea reducerii poluării mediului şi crearea premiselor unei dezvoltări durabile. Proiectul s-a numit „Colorează în verde amprenta ecologică a hranei tale”.
Amprenta de Carbon reprezintă totalitatea emisiilor de gaze cu efect de seră cauzate direct sau indirect de un individ, de o instituţie, sau un produs. O data ce “dimensiunea” amprentei de carbon este cunoscută, poate fi planificată şi chiar aplicată o strategie pentru a o reduce.
Activităţile proiectului nostru au fost acţinuni concrete în vederea reducerii de carbon în mod individual dar şi colectiv, promovand slow food – hrana produsă într-o manieră curată care să nu dăuneze mediului înconjurător, animalelor şi sănătaţii oamenilor, iar producătorii mancării trebuie să primească o plată justă pentru munca depusă.
Slow Food a fost fondată în 1986 de către Carlo Petrini ca răspuns la inaugurarea McDonald’s in Piazza Spagna a Romei. Cu aceasta ocazie pentru a demonstra împotriva deschiderii unui nou restaurant din lanţul de fast food-uri, Petrini a mâncat spaghete, o reţetă tradiţională italiană, în faţa noului local McDonalds.
Astăzi Slow Food Internaţional este o organizaţie internaţională a cărei misiune este să apere biodiversitatea mâncărurilor noastre, să răspândească educaţia gustului şi să conecteze producătorii de mâncăruri cu agricultorii prin intermediul evenimentelor si initiativelor. Astfel peste 85000 de membrii sunt implicati in peste 1000 de convivii – filialele locale – care se ocupă peste tot în lume de promovarea mâncării sănătoase şi de provenienţă locală. Proiectele sale protejează biodiversitatea agricolă şi îndeletnicirile tradiţionale aflate în pericol de dispariţie.
Iată cateva dintre principiile slow – food
– Stilul de viaţă fast-food dăunează grav sănătăţii.
– Copiii trebuie să înveţe că există o disciplină a gustului.
– Mâncarea nu se consumă în grabă.
– Orice masă trebuie să fie alcătuită numai din produse naturale, fără alt conservant decât sarea.
– Fiecare om are dreptul să fie gurmand.
– Fiecare agricultor şi producător slow – food trebuie să primească o remuneraţie corectă pentru munca depusă.
Acest articol are menirea de a introduce filozofia Slow Food celor care sunt interesati de o alternativă culinară sănătoasă şi de un stil de viaţă opus consumerismului şi alimentaţiei de tip fast food.
Prof. Andreea Juverdeanu
Şcoala cu clasele I-VIII Palanca, judeţul Bacău