Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

“Ziua Internaţională fără Cumpărături” – Buy Nothing Day in 26 noiembrie

0

Asociația Mai Bine marchează la Iași „Ziua Internaţională fără Cumpărături” – o zi de protest împotriva consumerismului sărbătorită în peste 65 de naţiuni în cele mai carnaveleşti, subversive şi creative moduri. Această zi se celebrează în ultima zi de vineri din luna noiembrie în America şi un ultima zi de sâmbătă ale aceleaşi luni la nivel internaţional.

„Ziua Internaţională fără Cumpărături” a venit din necesitatea de a atrage atenţia publicului larg asupra impactului pe care consumul excesiv de produse îl are asupra mediului înconjurător şi, implicit, asupra noastră. Pornind de la cei 3 R din Ecologie – Redu Consumul, Reutilizează, Reciclează – am hotărât să ne ocupăm de primul şi cel mai important dintre aceştia. Dorinţa noastră insaţiabilă de a poseda produse din ce în ce mai multe şi mai arătoase, şi de a le schimba din ce în ce mai des este cauza fundamentală pentru care resursele pământului sunt întinse până la limită, iar poluarea atinge cote alarmante.

Buy Nothing Day, aşa cum este ea cunoscută la nivel internaţional, este o zi în care spunem „Nu!” consumului excesiv, „Nu!” cumpărăturilor fără rost, „Nu!” achiziţionării de lucruri şi obiecte pe care ni le dorim doar sub imperiul unor impulsuri efemere şi pe care le vom arunca într-un colţ uitat al casei sau direct la coşul de gunoi. Şi bineînţeles că această acţiune nu îşi propune să ne schimbe modul de viaţă pentru o singură zi pe an, ci să aruncăm o privire de ansamblu asupra efectelor pe care relaţia noastră cu produsele pe care noi le cumpărăm o are asupra noastră, a mediului şi a celor din jurul nostru”, declară Alexandru Bodnar, asistent de proiecte în cadrul Asociaţiei Mai Bine şi iniţiatorul acestei acţiuni.

Asociaţia Mai Bine organizează proiecţii de filme documnetare de mediu vineri şi sâmbătă, 25, respectiv 26 noiembrie. De asemenea vineri, începând cu ora 22.00, vă invităm la un concert de jazz susţinut de Radu şi Bogdan Grădinariu în Phoenix Cafe(subsol).

Buy Nothing Day este susţinută şi de un Free Shop, o alternativă economică la sistemul capitalist actual, la care toată lumea este invitată să participe. Modul de funcţionare a „magazinului” este simplu: oricine are vreun obiect acasă de care nu mai are nevoie, de care s-a plictisit sau pe care crede că va ajuta pe altcineva mai mult decât pe el însuşi este invitat să îl aducă cu el vineri seară, la Phoenix Cafe. Este binevenit orice de la o carte la acuarele, de la o umbrelă la un coş pentru fructe. Toate aceste obiecte vor fi adunate la un loc şi oricine va avea posibilitatea de a lua ceva acasă, pe gratis, în funcţie de utilitatea obiectelor găsite. Nu este obligatoriu de a aduce un produs pentru a pleca cu un obiect acasă, la fel cum nu este obligatoriu de a lua vreun obiect, chiar dacă persoana respectivă a contribuit la această acţiune – există această libertate!

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.