Seria Tineri pentru Binele Comun. Un interviu cu Edmond Volosciuc și Cătălin Alb 

0

Seria „Tineri pentru Binele Comun”, un proiect editorial original realizat de România Pozitivă în parteneriat cu The Institute și Gala Societății Civile care își propune să prezinte implicarea noii generații în societatea civilă, se încheie cu un interviu cu Edmond Volosciuc și Cătălin Alb, tineri juraƫi ce au fost implicaƫi în evaluarea proiectelor înscrise în secƫiunea „Tineri de Bine” a Galei Societății Civile.

Interviurile ne oferă o privire în perspectivele inspiraționale  a doi tineri pasionați și angajați în conturarea viitorului societății civile din România.

Edmond și Cătălin sunt doi tineri care împărtășesc o pasiune comună pentru schimbările pozitive din societate și care se implică activ în promovarea valorilor civice și sociale.

Edmond Volosciuc își împărtășește viziunea despre implicarea activă în comunitate și despre importanța promovării sănătății mintale în rândul tinerilor. Studiind în prezent pentru un program de masterat la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Edmond a fost mereu inspirat de puterea colectivă a oamenilor de a face schimbări benefice în lume, evidențiind importanța promovării unei culturi a implicării și responsabilității în rândul comunității. Participarea lui ca jurat la Gala Societății Civile a reprezentat o oportunitate de a recunoaște și de a aprecia eforturile depuse de tineri pentru a îmbunătăți societatea. Prin implicarea sa în proiecte care vizează sănătatea mintală a tinerilor, Edmond își dorește să creeze un mediu sigur și de susținere, în care aceștia să se simtă înțeleși și sprijiniți. El crede în importanța oferirii de resurse și servicii accesibile pentru tineri, pentru a-i ajuta să navigheze prin provocările vieții.

Cătălin Alb, un profesionist implicat în domeniul cultural și al managementului cultural, împărtășește în rândurile următoare cum pasiunea sa pentru artă și cultură l-a condus către o implicare activă în societatea civilă. Având o experiență variată în diverse aspecte ale sectorului neguvernamental, Cătălin este motivat să continue să se implice și să susțină proiecte care promovează schimbarea pozitivă în comunitate. Inspirat de nevoile reale ale oamenilor și de impactul pe care inițiativele civice îl pot avea, el vede implicarea ca pe o modalitate de a aduce îmbunătățiri tangibile în societate. 

Ca mediator și jurnalist cultural, Cătălin își aduce contribuția în promovarea educației prin artă și medierea culturală, evidențiind rolul esențial pe care acestea îl au în modelarea unei comunități mai deschise și mai incluzive. Implicându-se în diverse ONG-uri și proiecte culturale, Cătălin aduce cu el o bogată experiență în gestionarea și coordonarea inițiativelor sociale, evidențiind importanța cooperării și colaborării între diferitele segmente ale societății. Pasiunea sa pentru artă și cultură îl ghidează în căutarea unor modalități de a influența pozitiv lumea din jurul său, iar Gala Societății Civile a reprezentat pentru el o oportunitate de a descoperi și de a contribui la proiecte inovatoare și cu impact în comunitate. 

În interviul de mai jos, România Pozitivă relatează poveștile de viață, ambițiile și preocupările unor tineri care au ales să contribuie la binele comun.

Să ne cunoaștem: Spune-ne câteva cuvinte despre tine și ce te-a inspirat să te implici anul acesta în jurizarea Galei Societății Civile?

Edmond Volosciuc (EV): Numele meu este Volosciuc Edmond-Roland, am 23 de ani și m-am născut în Baia Mare. Momentan locuiesc în Cluj-Napoca unde urmez un program de master la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Am fost mereu inspirat de puterea pe care oamenii o au atunci când se unesc pentru a face schimbări pozitive. Participarea ca jurat la Gala Societății Civile reprezintă o oportunitate minunată de a recunoaște și aprecia munca incredibilă pe care tinerii o depun pentru a îmbunătăți societatea în care trăim.

Cătălin Alb (CA): În primul rând este o onoare să fiu selectat în juriu. M-am implicat deoarece vreau să descopăr proiecte și grupuri de tineri care fac lucruri frumoase, cu impact, care își doresc o lume mai bună și lucrează activ în direcția aceasta. Mă interesează cultura, în special din punctul de vedere al educației prin artă, medierii și managementului cultural, adică instrumentele prin care putem modela lumea mai frumos. Acest lucru cred că se reflectă și în parcursul meu: am absolvit un liceu cu profil vocațional – arte plastice – și Facultatea de Istoria și Teoria Artei din cadrul UNArte București, în prezent lucrez ca mediator și jurnalist cultural, designer grafic și om de comunicare. 

Am activat în diverse ONG-uri și proiecte culturale, în toate departamentele posibile, de la voluntariat și coordonarea voluntarilor la comunicare, PR, management, logistică, moderator, dar și scrierea proiectelor pentru finanțări. Treptat, încerc să mă formez ca un manager cultural care înțelege toate aspectele și fațetele domeniului, iar Gala Societății Civile este locul ideal pentru a descoperi alte viziuni asupra modului în care putem aborda proiectele culturale. Astfel, pot contribui prin a oferi feedback proiectelor depuse de tineri, în speranța că le va fi de ajutor în proiectele viitoare. Dar pot învăța și eu de la ei deoarece fiecare ONG sau grup de inițiativă vine cu altă perspectivă asupra lumii.

Spune-ne câteva cuvinte despre o idee pe care ai vrea neapărat să reușești să o implementezi în viitor.

EV: Îmi doresc să implementez un proiect care să se concentreze pe îmbunătățirea sănătății mintale în rândul tinerilor. Vreau să creez un mediu sigur și de susținere pentru tineri, unde ei să se simtă înțeleși și ajutați. Cred că este esențial să avem resurse și servicii accesibile pentru tineri, pentru a-i ajuta să navigheze prin provocările vieții. Ca tineri, ne confruntăm cu o serie de provocări, inclusiv presiunea socială, stresul academic și anxietatea legată de viitor. Prin acest proiect, sper să pot oferi un spațiu unde tinerii pot vorbi deschis despre problemele lor și pot primi sprijinul de care au nevoie.

CA: Sunt un mare fan al scriitoarei Elif Shafak și printre lucrurile pe care mi le doresc cel mai mult este să o invit în România, în cadrul unui eveniment de promovare a literaturii și a cititului. Îmi imaginez că ar vrea să vorbească într-un discurs despre drepturile omului, egalitate de gen și lumea fascinantă a cărților de ficțiune. Multe dintre ideile ei despre empatia, înțelegerea, dreptatea din lumea prin care ne învârtim ar trebui promovate și duse mai departe în comunitățile noastre.

Ce te-a îndemnat să urmezi această cale, de a fi implicat activ în societatea civilă? Ce te motivează să continui să te implici în sectorul neguvernamental? De ce au nevoie oamenii ca să treacă de la indiferență la implicare?

EV: Dorința de a face o schimbare pozitivă în comunitatea mea m-a îndemnat să mă implic în societatea civilă. Am fost inspirat de curajul și dedicarea oamenilor și organizațiilor care lucrează în mod constant pentru a face o diferență în lume. Cred cu tărie că educația și conștientizarea sunt esențiale pentru a trece de la indiferență la implicare. Trebuie să înțelegem că fiecare dintre noi, indiferent de circumstanțele noastre, are puterea de a face o schimbare semnificativă. În acest sens, cred că este important să ne folosim vocea și acțiunile pentru a aduce schimbări pozitive în comunitatea noastră, fie că este vorba de a ne exprima opiniile, de a ne implica în proiecte locale sau, pur și simplu, de a ne susține vecinii.

CA: În perioada liceului am început să fac voluntariat la un ONG local, din Arad, unde lucram mai ales la evenimente cu public numeros, de obicei proiecții de film și discuții. Atunci mi-am dat seama că astfel de proiecte mă încarcă, sunt o sursă de inspirație. Fiind crescut la sat, nu știam că există jobul de manager cultural deși am fost atras de mic de artă și cultură. Dar a fost o descoperire grozavă. Cred că arta și cultura sunt principalele noastre instrumente de a aspira la lucruri mai înalte, mai frumoase și mai bune. Oamenii au o altă expresie după ce se întorc de la un eveniment cultural, fie o proiecție de film, o discuție cu scriitorul lor preferat, o expoziție de artă, un concert. Arta acționează niște butoane emoționale, te face să vezi lumea cu alți ochi, poate chiar să-ți stârnească mai multă sensibilitate și empatie.

În sectorul neguvernamental am găsit mereu oameni implicați peste măsură în ceea ce fac, care muncesc din greu și care uneori sunt trecuți ușor cu vederea. Este un sector care duce multe în spate și care de cele mai multe ori face tot posibilul pentru a aduce schimbarea pe care și-o dorește. Majoritatea inițiativelor civice și sociale pornesc din sectorul neguvernamental, de aceea cred că are nevoie de mai multă susținere, recunoștință și implicare din partea oamenilor. De aceea continui și eu să mă învârt prin proiecte și acțiuni făcute de ONG-uri. 

Cred că oamenii au nevoie să fie mobilizați prin diferite metode pentru a fi implicați cu adevărat. E dificil să ai o comunitate implicată pe termen lung când în lume se întâmplă atât de multe lucruri nedrepte și demoralizatoare care ne copleșesc și ne fac să fim indiferenți. Când încetăm să ne mai pese, am ajuns într-un punct din care ne va fi foarte greu să ne întoarcem.

Implicarea este o treabă greu de menținut și cred că poate fi acționată uneori prin a stârni niște emoții, când oamenii se simt ascultați și când simt că și celorlalți le pasă de ei și le pune și altcineva nevoile pe primul loc, atunci cred că îi poți scoate din indiferență și îi poți transforma în cetățeni activi și implicați. Toate aceste lucruri mă pasionează profund și îmi dedic cea mai mare parte a timpului gândindu-mă la soluții și proiecte de impact în acest sens.

Campania GSC 2024 vorbește despre binele comun. Ce înseamnă pentru tine bine comun?

EV: Pentru mine, binele comun reprezintă o societate în care fiecare individ are acces la oportunități egale, unde drepturile și libertățile tuturor sunt respectate și unde fiecare persoană poate trăi o viață demnă și împlinită. Cred că binele comun este atins atunci când lucrăm împreună pentru a construi o societate de care beneficiază toată lumea, nu doar anumite persoane sau grupuri. Acest lucru implică crearea unei societăți în care fiecare persoană este valorizată și are acces la resursele necesare pentru a-și atingepotențialul maxim.

CA: Binele comun este opusul egoismului. Când acționezi pentru binele comun te gândești mai mult la nevoile unei comunități decât la nevoile tale. Când vrei să-ți fie și ție bine, dar și celorlalți din jur cauți altfel de soluții, faci compromisuri, porți mai multe discuții, asculți mai mult, ești mai responsabil.

Care crezi că este emoția primară care încurajează schimbarea și implicarea pentru un bine comun?

EV: Cred că empatia este emoția primară care încurajează schimbarea și implicarea pentru un bine comun. Atunci când putem să ne punem în locul altora și să înțelegem experiențele și sentimentele lor, suntem mai motivați să acționăm și să ne implicăm pentru a aduce schimbări pozitive. Empatia ne permite să vedem lumea prin ochii altora și să înțelegem mai bine provocările cu care se confruntă. Acest lucru ne poate motiva să ne implicăm mai mult și să acționăm pentru a aduce schimbări pozitive în comunitatea noastră.

CA: Nu este neapărat o emoție primară, dar cred că speranța încurajează schimbarea și implicarea pentru binele comun. Derulăm proiecte și avem speranța că vom putea lăsa în urmă o situație și o lume mai bună decât am găsit-o. Cred că este și un fel de instinct de supraviețuire pe care inconștient îl perpetuăm, încercăm să avem grijă de lucruri, să le îmbunătățim, să evoluăm, iar cei care vin după noi să găsească ceva mai bun. Ne punem foarte mult credința în viitor și sperăm la mai bine pentru că îi iubim pe cei din jur și vrem să le oferim tot ce e mai bun, o lume mai fericită, mai verde, mai egală. 

Dă-ne un exemplu de inițiativă desfășurată de-a lungul timpului care te-a impresionat, în care vocile comunității au adus o schimbare reală în societate.

EV: Un exemplu de inițiativă care m-a impresionat profund este organizația internațională ,,Doctors Without Borders”. Această organizație oferă asistență medicală acolo unde este cel mai mare nevoie, indiferent de naționalitate, rasă, religie sau afiliere politică. Ei intervin în situații de criză, cum ar fi conflictele armate, epidemii și dezastre naturale. Eforturile lor sunt un exemplu de umanitate și compasiune, demonstrând că ajutorul poate ajunge acolo unde este cel mai necesar, chiar și în cele mai dificile circumstanțe.

CA: Am urmărit de-a lungul timpului programul Cu Apele Curate al Asociației Mai Mult Verde prin care s-au colectat peste 415 tone de plastic și deșeuri din Dunăre. Apreciez toate acțiunile pe care le face asociația, mai ales că dezvoltă proiecte comunitare de educare a populației și de conștientizare a efectului pe care îl au deșeurile în natură. Am văzut un impact real, o grijă mai mare a comunității locale față de mediul înconjurător, o schimbare reală.

Și dacă vorbim despre un bine comun, care crezi că este minima implicare pe care ar trebui să o aibă fiecare cetățean al României pentru a contribui la binele comun?

EV: În România, fiecare persoană deține capacitatea de a contribui la evoluția și îmbunătățirea societății. Un gest aparent simplu, cum ar fi votul, reprezintă o formă fundamentală de implicare, prin care fiecare își exprimă drepturile civice și modelează viitorul comunității.

Angajamentul activ, fie că se manifestă prin prezența la evenimente comunitare, prin voluntariat sau prin lansarea de noi inițiative, constituie o forță motrice pentru progres. Orice efort, chiar și cel mai mic, poate declanșa o reacție în lanț,aducând schimbări benefice și de lungă durată în societate.

CA: Cred că este de ajuns să ridici un ambalaj de pe stradă și să-l arunci la coșul de gunoi, să-ți ajuți vecinul când vezi că nu se descurcă singur, chiar dacă nu-ți cere expres ajutorul, să spui mai des mulțumesc, să asculți activ, să-i zâmbești vânzătoarei de la magazinul din colț când îi spui bună ziua, să donezi sânge, să fii mai atent la mediul înconjurător, să fii mai responsabil, să fii mai blând și mai bun cu ceilalți. Sunt lucrurile mici, detaliile pe care le ignorăm fie că ne grăbim, că avem prea multe pe cap sau la care ne gândim că nu ar conta. Dacă fiecare dintre noi ar fi mai atent la aceste lucruri și și-ar propune ca de fiecare dată când iese de pe ușa casei să facă un gest mic de bunătate, lumea ar fi un loc mult mai bun și mai plăcut.

Tu cum contribui la binele comun?

EV: Implicarea în voluntariat este o cale prin care contribui activ la binele comun. Prin participarea la diverse proiecte, fiecare acțiune pe care o întreprind are ca scop final îmbunătățirea calității vieții în jurul meu. Fără a mă limita la activități specifice, abordez voluntariatul cu o viziune holistică, concentrându-mă pe nevoile variate ale societății. Mai mult decât atât, prin această implicare, încurajez și pe alții să ia parte la acțiuni de voluntariat, creând astfel un lanț de bunătate care se extinde dincolo de cercul meu imediat.

CA: Încerc să mă implic în proiecte relevante pentru comunitate, care contribuie la bunăstarea oamenilor și prin care pot oferi ceva înapoi. În iunie voi participa la un festival interdisciplinar din Arad care își propune să atragă atenția locuitorilor asupra biodiversității orașului și asupra efectelor pe care omul le are în natură. În plus, încerc să reciclez mai mult și să nu mai folosesc atât de mult plastic, să merg mai mult pe jos, să consum alimente locale și de sezon, să fiu mai bun cu cei din jur și mai implicat în societate.

Ce mesaj ai transmite grupurilor de inițiativă și comunității în ansamblu pentru a încuraja și a mobiliza cât mai multe persoane să se implice în inițiative pentru binele comun?

EV: Este vital să conștientizăm că orice contribuție, indiferent de dimensiune, este un pas important spre progresul colectiv. Unindu-ne forțele, avem puterea de a genera schimbări pozitive care pot atinge viețile multora. Deși provocările pot părea descurajante, perseverența și colaborarea ne pot conduce la realizări remarcabile, cu efecte de lungă durată asupra comunității. Fiecare acțiune individuală, când este combinată cu eforturile altora, ne îndreaptă spre o societate mai echitabilă și mai prosperă. Prin angajamentul nostru comun și prin inițiativele pe care le susținem, contribuim la modelarea unui viitor mai luminos pentru noi toți.

CA: Le-aș spune că, dacă văd ceva care nu este în regulă în comunitate, să spună lucrurilor pe nume, să fie sinceri și să încurajeze implicarea oamenilor prin oferirea unor soluții clare. Le-aș recomanda să aibă răbdare și să fie cât mai adaptabili, să comunice deschis și să creadă că toți suntem vecini sau rude în satul, orașul sau țara în care locuim. Când le vrei binele celorlalți, te implici.

Care crezi că sunt cele mai importante 3 ingrediente pentru ca o inițiativă să aibă un impact real în societate? 

EV: În ceea ce privește ingredientele esențiale pentru ca o inițiativă să aibă un impact real în societate, aș sublinia importanța pasiunii, perseverenței și colaborării. Pasiunea ne oferă motivația de a ne dedica cauzei noastre fiind sursa de energie care ne alimentează dorința de a face o diferență și ne inspiră să ne depășim limitele. Perseverența este cheia pentru a depăși obstacolele și a continua să lucrăm chiar și atunci când lucrurile devin dificile, iar colaborarea ne permite să combinăm abilitățile, cunoștințele și resursele noastre pentru a crea soluții mai eficiente și mai eficace. Aceste trei ingrediente, combinate, pot duce la schimbări pozitive și durabile în societate, ne permit să ne transformăm viziunea în realitate și să creăm un impact semnificativ care poate îmbunătăți viețile oamenilor.

CA: În primul rând să fie bazată pe o nevoie/problemă reală a comunității, nu pe dorințele personale ale celor de la care vine inițiativa. În al doilea rând, să răspundă în mod responsabil, eficient și direct la această problemă prin activități și soluții gândite cu atenție, orientate către comunitate. În ultimul rând să aibă o echipă coerentă, dinamică, care lucrează cu plăcere și care dorește ca inițiativa lor să aducă o schimbare benefică și cu un impact real. Cred că, dacă aceste trei lucruri sunt bifate, orice inițiativă ar putea fi una de succes. 

Atât Edmond, cât și Cătălin  împărtășesc viziunea că binele comun reprezintă o societate în care fiecare individ are acces la oportunități egale și la un mediu în care drepturile și libertățile tuturor sunt respectate. Ei recunosc că implicarea activă a fiecărui cetățean este esențială pentru a contribui la schimbările pozitive în comunitate și că pasiunea, perseverența și colaborarea sunt ingrediente cheie pentru succesul inițiativelor sociale și civice. Prin angajamentul lor și prin promovarea valorilor de empatie, responsabilitate și solidaritate, Edmond și Cătălin își propun să fie exemple de lideri tineri implicați în construirea unei lumi mai bune și mai echitabile pentru toți membrii societății.

Cu Edmond și Cătălin vă veți întâlni și la Gala Societății Civile 2024, care va avea loc pe 20 iunie la Nord Events Center by Globalworth. Biletele sunt gratuite, iar accesul se va face prin scanarea biletelor care pot fi rezervate pe linkul de aici.

Seria „Tineri pentru Binele Comun” este un proiect editorial original realizat de România Pozitivă în parteneriat cu The Institute și Gala Societății Civile care își propune să prezinte implicarea noii generații în societatea civilă. 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.