Proiectul “Centenar Monica Lovinescu, vocea demnității” începe pe 2 octombrie la Radio România Cultural cu o lansare publică și primii Martori

0

Proiectul “Centenar Monica Lovinescu, vocea demnității”, realizat de Radio România Cultural și Humanitas, începe pe 2 octombrie cu o lansare publică, transmisă live de la Librăria Humanitas Cișmigiu, și cu difuzarea primelor episoade din seria Martor, în care secvențe din jurnalele Monicăi Lovinescu vor fi povestite de oamenii pe care i-a cunoscut. 

După cum s-a anunțat deja, Radio România Cultural o omagiază, în perioada 2 octombrie-19 noiembrie, pe Monica Lovinescu, jurnalistă și însemnat critic literar în perioada de după război, cea mai importantă voce feminină a exilului românesc. 

Amplul proiect editorial va fi lansat la librăria Humanitas Cișmigiu, luni, 2 octombrie 2022, de la ora 16.30. Vor lua cuvântul filosoful Gabriel Liiceanu și scriitoarea Ioana Pârvulescu, din partea Editurii Humanitas, cea care alături de Fundația Humanitas Aqua Forte a inițiat demersul de a marca o sută de ani de la nașterea Monicăi Lovinescu prin organizarea unui amplu program de evenimente ce se desfășoară de-a lungul întregului an 2023 – Anul Monica Lovinescu.

Radio România Cultural va fi reprezentat de managerul Radu Croitoru și de jurnalistele: Anca Mateescu (coordonatoarea proiectului la RRC), Georgiana Petrache și Diana Joicaliuc.

De pe pe 2 octombrie, în seria „Martor”, Gabriel Liiceanu, Marie France Ionesco, Gabriela Adameșteanu, Nicolae Manolescu, Dorin Tudoran, Matei Vișniec, Ana Blandiana, Vlad Zografi, Theodor Paleologu, Dinu Flămând, Doina Jela, Horia-Roman Patapievici, Vladimir Tismăneanu și mulți alții își vor aminti momente trăite împreună cu Monica Lovinescu. Mărturiile lor vor constitui un jurnal în oglindă, un portret al acestei personalități ce a marcat decisiv istoria noastră recentă. 

“Când te miști, când respiri, când trăiești, nu-ți dai seama ce miracol este. Înțelegi că ai trăit clipă de clipă un miracol numai când el îți este refuzat.

Acestea sunt ultimele cuvinte pe care le am de la Monica Lovinescu și, în economia vieții mele, ele sunt esențiale, pentru că deja înțelesesem, când Monica îmi spusese lucrul ăsta, că trăim o splendoare, pur și simplu. Că viața este un dar inimaginabil.” (Horia-Roman Patapievici)

“O Doamnă, o mare Doamnă, o intelectuală de primă mână la care mă gândesc cu drag ca la unul dintre cei mai apropiați oameni pe care i-am întâlnit în viață, la care am ținut foarte mult și a cărei dispariție m-a marcat profund”. (Nicolae Manolescu)

“S-a dăruit total si definitiv acestei lupte, s-a dăruit total, râzând, cu energia ei, cu forța ei și cu umorul ei, așa mi-o amintesc”. (Marie France Ionesco)

Proiectul  va continua cu seria de emisiuni „Discurile Monicăi“, cu introduceri de Horia-Roman Patapievici și cu difuzarea unei selecții din emisiunile realizate de Monica Lovinescu la Radio Europa Liberă. De asemenea, vor fi difuzate interviuri document cu Monica Lovinescu, realizate după căderea regimului comunist, de Anca Mateescu. 

Teatrul Național Radiofonic va realiza un spectacol de teatru dedicat acestei voci unice a culturii noastre, iar pe 19 noiembrie RRC va transmite, în direct de la Ateneul Român, Gala Monica Lovinescu, organizată de Editura Humanitas și Fundația Humanitas Aqua Forte. 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.