Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Turism la pas in Bucuresti!

3

Se poate face turism in Bucuresti? Are capitala oferta interesanta pentru vizitori sau chiar pentru bucuresteni? Asociatia Romana pentru Cultura, Educatie si Normalitate – ARCEN ne-a oferit cateva raspunsuri la interviul nostru despre proiectul lor, „Cu bastonul prin Bucuresti”. Te invitam sa descoperi cateva motive pentru care Bucurestiul poate sa fie destinatie turistica la …pas.

Interviu RomaniaPozitiva

·    Care este ideea centrala a initiativei „Cu bastonul prin Bucuresti…”?
Initiativa a pornit din dorinta noastra de a le redescoperi bucureştenilor orasul in care traiesc, de a-i ajuta sa inteleaga cat de important este sa-ti cunosti orasul pas cu pas. Intr-o perioada in care oamenii grabiti alearga dintr-un loc in altul , cand totul se petrece intr-o viteza extraordinara, putini mai au timp sa-si ridice privirea pentru a admira o cladire de secol XIX, o biserica in stil brancovenesc, arhitectura uimitoare a unor cladiri ce au reusit sa treaca testul timpului si sa-si pastreze farmecul intact.

Bucurestiul este un oras cu o istorie fascinanta care ar trebui pusa mult mai mult in valoare. Prin intermediul acestui proiect, “Cu bastonul prin Bucuresti…”, Asociatia Romana pentru Cultura, Educatie si Normalitate (ARCEN) formulează şi promovează o politică culturală locală si incearca atragerea unui număr cât mai mare de vizitatori din comunitatea locală (dar îi aşteptăm alături de noi şi pe cei care nu au buletin de Bucureşti!). Îi încurajăm astfel, pe rezidenti, sa descopere frumusetea orasului si sa constientizeze valoarea patrimoniului cultural al Capitalei, oferindu-le totodată şi o alternativa de petrecere a timpului liber in Bucurestiul destul de deficitar la capitolul agrement. De asemenea, încercăm să schimbăm percepţia unor cetăţeni asupra anumitor locuri ale oraşului (de exemplu, trebuie să descopere şi să privească Centrul Istoric al oraşului aşa cum se cuvine, ci nu ca un loc public de mâna a doua).

Astfel, intentionam sa atragem atentia asupra neglijentei autoritatilor, dar si a cetatenilor in ceea ce priveste distrugerile tot mai dese asupra cladirilor si zonelor de patrimoniu. Interesele economice de moment duc la pierderea unor valoroase monumente ale Bucurestiului, pline de istorie. Un exemplu concret pe care l-am expus cetatenilor este Hotelul Concordia, aflat pe strada Smardan, la numarul 39. In acest imobil s-a hotarat dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Tarii Romanesti, in seara zilei de 23 ianuarie 1859. Un loc de o importanta istorica deosebita, aflat acum in paragina, ascuns printre terase si reclame. Speram ca proiectul nostru sa trezeasca in constiinta cetatenilor dorinta de a participa direct la conservarea orasului Bucuresti, la salvarea sa de la o distrugere totala.

·    Cine sunt oamenii de la “ Cu bastonul prin Bucuresti…”?
Oamenii de la “Cu bastonul prin Bucuresti…” sunt voluntarii ASOCIATIEI ROMÂNE PENTRU CULTURÃ, EDUCATIE SI NORMALITATE – ARCEN. Suntem o echipa de tineri entuziasti si hotarati sa realizeze o schimbare in ceea ce priveste mentalitatea romanilor si modul de abordare a problemelor ce exista in societatea romaneasca actuala.  Dorim sa scoatem in evidenta importanta conservarii valorilor autentice, a culturii si a normalitatii atat in ceea ce priveste modul de a gandi, dar si de a actiona, considerand ca fiecare dintre noi putem fi schimbarea pe care o asteptam de la ceilalti. Voluntarii ARCEN sunt cei care au realizat textul turului, ajutati de o bibliografie vastã ºi de o documentatie serioasa si tot ei sunt cei care realizeaza ghidajul. Avem doi ghizi in fiecare saptamana, acestia realizand o incursiune prin Bucuresti, pornind cu bastonul la pas, de la Ateneul Roman si terminand la Hanul lui Manuc.

·    Care sunt planurile / proiectele de viitor?
Asociatia Romana pentru Cultura, Educatie si Normalitate are mai multe proiecte in derulare. Pe 23 august 2010 vom lansa Campania “Romania se pregateste sa moara”, campanie ce se va desfasura pana in august 2011.  Campania “Romania se pregatese sa moara” este organizata de ARCEN la initiativa tinerilor voluntari, studenti si elevi, care au constientizat lipsa societatii civile din Romania, lipsa de reactie a cetatenilor si gradul ridicat de indiferenta manifestat la toate nivelurile societatii. Scopul proiectului este trezirea constiintei civice, crearea unei societati civile active si stoparea fenomenului de ”pasivitate”.
Campania se va desfasura sub sloganul „Fii schimbarea pe care o astepti de la ceilalti!”. Vom organiza seri de lectura stradala, in fiecare luni, de la orele 20.00, pe esplanada de la Teatrul National, dar dorim sa realizam si conferinte si intruniri pe teme culturale si sociale, atat in Bucuresti, cat si in tara. Campania „Romania se pregateste sa moara” vizeaza implicarea directa a tinerilor in actiuni, proiecte, evenimente realizate si gandite in totalitate de tineri, toate avand ca scop incurajarea implicarii in societate si in problemele comunitatii. In ceea ce priveste “Cu bastonul prin Bucuresti…”, lucram la realizarea unui tur ghidat special cu ocazia Zilelor Bucurestiului, intre 20 si 24 septembrie. Cu aceasta ocazie, vom reinvia putin atmosfera Bucurestiului de altadata, prin costume, muzica si multe alte surprize. Turul ghidat va fi realizat nocturn si va reprezenta o calatorie in timp, cuprinzand mai multe obiective aflate pe treseul Hanul lui Manuc- Ateneul Roman. De asemenea, spre finalul acelei saptamanii, vom realiza o serata cu tema Bucurestiului, aceasta fiind inclusa intr-un alt proiect mai mare al asociatiei ce cuprinde serate culturale pe diferite teme, “Ceai, biscuiti, Cultura si Normalitate”. Invitam asadar bucurestenii sa ne insoteasca cu aceasta ocazie pentru ca vor avea parte de multe momente placute.

·    Cat de greu este sa faceti astfel de activitati in Bucuresti? Cum reactioneaza Bucurestenii? Cum reactioneaza autoritatile? (cred ca la aceasta intrebare este interesant de raspuns dupa lansarea de sambata)
Pana acum, bucurestenii au reactionat foarte bine la initiativa noastra. Toti cei care au participat la tur au fost incantati de ceea ce au aflat, ne-au multumit pentru ca i-am ajutat sa-si priveasca orasul cu alti ochi si sa admire lucruri pe care nu le observasera pana atunci.  Am fost felicitati si de catre straini care au fost atrasi de turul nostru, propunandu-ne sa realizam ghidajul si in alte limbi. Noi am promis ca vom lua in considerare aceste idei, insa am dorit sa ne adresam in special bucurestenilor, deoarece este important ca acestia sa-si cunoasca mult mai bine orasul. De curand, am introdus si un caiet de amintiri unde bucurestenii pot sa scrie impresii , sugestii si pot propune idei pentru imbunatatirea turului, dar si pentru conservarea patrimoniului bucurestean.

·    Ce credeti cã are nevoie Bucurestiul in aceasta perioada?
Credem că dacă investiţiile în structurile de agrement şi managementul acestora ar fi optimizate de urgenţă, s-ar putea înlătura lipsa actuală de competitivitate, comparativ cu oferta de acelaşi gen din capitalele ţărilor europene. Sigur că este greu în timpul săptămânii pentru că e traficul infernal, pentru că e mult praf şi pentru că e multă agitaţie, dar măcar la week-end să se poată face ceva mai mult în sensul acest; hotelurile nu sunt pline, avioanele nu sunt pline şi oraşul e gol, aşa încât pe ideea de City-break se pot crea programe pentru ca Bucureştiul cu Centrul său Istoric să devină o destinaţie turistică. Dar avem nevoie de atracţii, iar zona cuprinsă între Calea Victoriei şi Centrului Istoric reprezintă o atractivitate a oraşului şi trebuie să susţinem cu toate ideile posibile şi valabile refacerea clădirilor şi reamenajarea turistică a acestei zone.
Dar refacerea clădirilor şi reamenajarea turistică de aici trebuie să nu compromită “pitorescul” locului. Trebuie să existe un echilibru între reamenajarea turistică – reabilitarea clădirilor – conservarea patrimoniului. Iar cel mai mare pericol probabil ar fi să se creeze aici un fel de zonă „scoasă din cutie”, pseudoistorică, în care să nu se mai vadă ce e vechi şi ce e nou, în care toate felinarele de pe stradă şi toate pavajele să fie la fel şi să nu mai existe aceste contraste foarte poetice pe care le are Bucureştiul. Aceste elemente pot fi benefice pentru turismul viitorului, dar, fără o viziune care să pună pe primul plan conservarea patrimoniului cultural-istoric, pot fi calul troian al intereselor economice de moment. Deci, soarta Bucureştiul este dependentă mai ales de gestiunea acestuia şi mai puţin de  de calitatea intrinsecă a arhitecturii ori de valoarea cu adevărat istorică a locurilor.
Aşadar pe baza unor strategii de management şi marketing şi prin intermediul unor programe din domeniul dezvoltării zonelor centrale cu valoare de patrimoniu se pot realiza legături între turism, conservarea patrimoniului istoric, muzee, activităţi tradiţionale, artă, resurse naturale şi alte elemente de interes pentru a crea parteneriate puternice în scopul conservării, îmbunătăţirii, promovării şi gestionării acestor resurse ce nu pot fi înlocuite.

·    Bonus: Un mesaj de final de interviu pentru vizitatorii RomaniaPozitiva.

La final, dorim sa adresam o invitatie tuturor vizitatorilor RomaniaPozitiva, precum si tuturor bucurestenilor, aceea de a ne insoti intr-o calatorie de doua ore “Cu bastonul prin Bucuresti…”, in fiecare sambata de la 11.00 si duminica de la 17.00, pornind din fata Ateneului Roman pana la Hanul lui Manuc. Turul nostru ghidat pietonal este gratuit si se desfasoara pana pe 12 septembrie. Va asteptam sa descoperiti orasul pas cu pas! Pentru cei ce doresc sa urmareasca activitatea noastra, pot accesa direct blogul nostru : www.a-r-c-e-n.blogspot.com.

Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate – ARCEN este o organizaţie non-guvernamentală şi non-profit , organizaţie de tineret ce  promovează cultura naţională, valorile identitare şi autentice, acţiunile ce au în centrul lor tineri ce posedă calităţi deosebite, normalitatea şi moralitatea, precum şi acţiuni de voluntariat în sprijinul dezvoltării societăţii civile la nivel local şi regional.

Ideea creării unui organism non-guvernamental la nivel naţional pentru păstrarea culturii naţionale, pentru recunoaşterea valorilor autentice, pentru normalitate şi toleranţă a apărut pe fondul nemulţumirilor şi indignărilor provocate de dezinteresul  pe care îl manifestă instituţiile abilitate în vederea promovării şi păstrării, pe teritoriul statului Român, a valorilor menţionate mai sus.
ARCEN a desfasurat, incepand cu anul 2007, diferite proiecte culturale, sociale, ecologice, toate avand in centru tineri voluntari ce doresc sa realizeze o dezvoltare la nivelul societatii civile, luptand pentru pastrarea valorilor autentice si a culturii nationale.

PS: Multumim ARCEN pentru interviu!

RomaniaPozitiva, august 2010

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.