Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Timisoara in muzica iernii

0

Muzica răsună pe fiecare străduţă, în fiecare piaţetă şi fiecare părculeţ zilele astea în Timişoara. Fie că sunt colinde, concerte de pian sau vioară, demonstraţii de măiestrie în câte o cafenea, ne învăluie muzica de iarnă cu fiecare zi care ne desparte de Sărbători.

Pentru început, asociaţia All is Music (Allma), ne propune o expoziţie sonoră: “Podurile Timişoarei -Tradiţie şi modernitate în arta contemporană”. Este vorba despre o expoziţie de artă plastică şi fotografică, ce îşi propune conştientizarea publicului cu privire la valorile artistice si istorice ale oraşului de pe Bega. Cele 10 poduri în cauză au fost multă vreme trecute prea uşor cu vederea, de către noi, trecătorii grăbiţi, care am uitat de încărcătura istorică şi culturală de sub paşii noştri. Vernisajul va avea loc joi, 9 decembrie şi va fi de găsit la Infocentrul Turistic până în data de 7 ianuarie 2011.

Şi dacă tot sunteţi în zonă, aruncaţi o privire şi la câteva bijuterii cu poezii, în cadrul expoziţiei Renaştere” a Danielei şi Adrian Popa. Ne sunt promise unicate din ambele domenii!

Înaintaţi agale spre Piaţa Unirii, un locşor magic pentru orice copil ce-şi scoate pentru prima dată cizmuliţele la plimbare. Acolo, în centrul atenţiei se află Domul Catolic şi Concertul de colinde şi cântece de Crăciun. Cum fiecare concert vocal-instrumental este o poveste fantastică în Dom, suntem siguri că acesta este un final de seară perfect.

Sâmbătă, 11 decembrie, vă invităm la bal! La invitaţia Centrului Cultural Francez din Timişoara, “Un Belle Epoque” vă va purta înapoi în timp la seducătoarea perioadă a sfârşitului de secol XIX. Costumele fanteziste şi coafurile elaborate vor încânta orice domnişoară şi îi vor impresiona pe domni. Dată fiind raritatea acestor evenimente sociale cu un mare impact istoric şi cultural în Timişoara, nu puteţi rata acesta seară distins de elegantă, în compania valsului vienez sau a cadrilului francez.

Duminică, cu mic, cu mare, sunteţi aşteptaţi la teatrul de păpuşi Iulia, unde povestea inedită a “Lupului fioros” vă va amuza pe voi şi îi va impresiona pe juniori. Şi dacă lupul fioros nu v-a adus şi puţină zăpadă, vă puteţi bucura totuşi de ea, în spectacolul “Feeria fulgilor de nea” la Opera Naţională.

Acum, trecuţi fiind prin Ceaikovski, Vivaldi şi Chopin vă sugerăm să vă îndreptaţi puţin privirile spre Camus. Al doilea cel mai tânăr laureat al Premiului Nobel (după Rudyard Kipling) şi cel care spunea “Fără libertate nu există artă, arta trăieşte doar prin constrângerile pe care şi le impune, şi moare la orice alte constrângeri”, este prezent la CCF prin documentarul lui Jean Daniel şi Joël Calmettes, miercuri, 15 decembrie. Vă invităm să descoperiţi dacă Albert Camus s-a împăcat vreodată cu etichetarea “existenţialist”, impusă de canoanele vremii.

PS: Multumim Evive si Bianca Daniliuc pentru informatie!

Despre autor

avatar

Evive.ro, artă și cultură - evenimente în Timișoara.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.