Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

O ambarcațiune din 5.193 de ambalaje PET pe Dunăre!

0

Ne face plăcere să îți aducem împreună cu prietenii de la Țara lui Andrei motive de optimism despre România inspirați fiind de raportul de implicare în comunitate al companiei Petrom. Este primul raport care nu arată a raport, ci spune o poveste şi este un instrument gândit să facă lumea mai optimistă. Alături de cifre, bugete şi detalii de implementare ale proiectelor, găseşti poveştile eroilor locali care au reuşit să îmbunătăţească viaţa comunităţilor.

Astăzi îți prezentăm povestea incredibilă a unei ambarcațiuni din 5.193 de ambalaje PET, povestea PETscărușului.

Cântecul PETscărușului

 

Cum să construiești o ambarcațiune din 5.193 de ambalaje PET cu care să navighezi pe Dunăre pe o distanță de peste 200 de kilometri.

Bogdan Badiu (38 de ani), născut în Galați, dealer în rețeaua OMV – o benzinărie din Brăila – și artizanul proiectului ”PETScăruș Ecologic Tour”, se descrie astfel: ”Sunt un tip hotărât și competitiv cu mine însumi, atras de proiecte speciale, care cer efort și implicare”. Astfel, nici nu este de mirare că tocmai lui i-a venit ideea construirii unei ambarcațiuni din sticle de plastic, cu care să navigheze câteva sute de kilometri pe Dunăre, pentru a atrage atenția asupra problemelor grave pe care le cauzează ambalajele PET mediului înconjurător.

118_file1Lui Bogdan i s-au alăturat trei colegi de muncă de la benzinărie: brăileanul Iie Geru (26 de ani), student la Electronică în Galați; constănțeanul Ionuț Țuțuianu (32 de ani), absolvent al Academiei Navale ”Mircea cel Bătrân” și Cristian Pirpiriu (27 de ani), de fel din satul dunărean Chișcani și absolvent al secției Matematică-IT a liceului ”C.D. Nenițescu”. O echipă eterogenă din punct de vedere al vârstei și studiilor, dar unită de dragostea pentru apă. ”Toți ne-am născut și trăim în localități situate pe malul unei ape, iubim apa și vrem să fie cât mai curată posibil”, spune Bogdan Badiu. ”De asemenea, ne asemănăm în privința hotărârii și ambiției de a duce lucrurile la bun sfârșit, fie că este vorba despre o sarcină de lucru, fie despre un proiect special.”

”Trăim într-o lume strivită de plastic, suntem înconjurați de case gri fără personalitate și de emoții false, de asemenea din plastic.”

107_file1Iar ambiția și hotărârea au jucat un rol determinant în ducerea la ”bun sfârșit” a proiectului ”PETscăruş Ecologic Tour”. Primul pas a fost colectarea sticlelor din plastic necesare construirii ambarcațiunii. În acest proces au fost implicate aproximativ 400 de persoane, de la angajații a 12 benzinării OMV din județele Galați, Brăila, Ialomița, Constanța, Tulcea și până la elevii și cadrele didactice din șapte școli, organizația non-guvernamentală ”Pro Democrația”, Zodiar Club Galați și Romanian Scouts Organization.

”Toți ne-am născut și trăim în localități situate pe malul unei ape, iubim apa și vrem să fie cât mai curată posibil.”

113_file1Efortul colectiv a dat roade și au fost adunate 9.725 de sticle din plastic, dintre care au fost folosite 5.193 pentru construirea ambarcațiunii, după cum urmează: 1.021 de ambalaje PET de 2,5 litri; 585 – de 2 litri; 28 – de 1,5 litri; 3.456 – de 0,5 litri, în timp ce 499 de sticle din plastic au fost distruse în timpul testărilor. Surplusul de 4.136 de ambalaje PET a fost reciclat, iar astfel a fost îndeplinit parțial unul dintre scopurile proiectului și anume acela de a: ”colecta și recicla un număr mare de ambalaje PET, pentru a atrage atenția asupra eforturilor necesare eliminării din natură a cantității enorme de deșeuri generate de activitatea umană”.

Voiajul cu ambarcațiunea din sticle de plastic, a cărei construcție a durat 887 de ore, s-a întins pe o perioadă de o săptămână și a început în satul Chișcani, localitatea natală a lui Cristian Pirpiriu, situată în amonte de Brăila. Localitățile pe care PETscărușul le-a vizitat pe calea apei au fost Brăila, Galați, Reni, Isaccea, Tulcea, Mahmudia, Murighiol. Punctul terminus a fost satul Sfântu Gheorghe, unde Dunărea se varsă în Marea Neagră. Cu siguranță, membrii echipajului au atras din plin atenția în timpul navigării pe Dunăre, pe distanța de 201 kilometri.

”Fugind de această lume făcută din celofan, fără anotimpuri și forme de relief, vă provocăm: Depășiți-ne!”

 110_file1

Proiectul, pentru a cărui implementare au fost necesare șase luni de zile, ajunsese la final, iar motto-ul echipei de la începutul aventurii devenea mai actual ca niciodată: ”Trăim într-o lume strivită de plastic, suntem înconjurați de case gri fără personalitate și de emoții false, de asemenea din plastic. Am luat plasticul transformat în deșeu, i-am dat un aspect atrăgător și astfel s-a născut proiectul PETscărușul. Fugind de această lume făcută din celofan, fără anotimpuri și forme de relief, vă provocăm: Depășiți-ne!”

Povestea în cifre

2.800 euro a fost bugetul total al proiectului ”PETscărușul”

400 de persoane au contribuit la strângerea sticlelor de plastic

12 stații OMV şi Petrom din județele Galați, Brăila, Ialomița, Tulcea, Constanţa au colectat sticle din plastic

7 şcoli din Brăila implicate în colectare

3 ONG-uri Pro Democraţia, Clubul Zodiar din Galați, Organizația Cercetașilor din România care au ajutat la adunarea pet-urilor

9.725 de sticle colectate dintre care 5.193 au fost folosite pentru construirea bărcii, iar restul au fost reciclate

112_file1

 

115_file1

 

108_file1

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.