Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Muzica, dragostea mea!

2

Pe lânga spectacolul naturii, care e din ce în ce mai surprinzător și mai dinamic, vineri, 28 ianuarie, va avea loc la Biblioteca Centrală Universitară, un spectacol muzical original: prezentarea compoziției 4’33”, a muzicologului John Cage, realizată în 1952. Este o partitură destul de controversată, pentru că este de fapt alcătuită din tăceri. Autorul a dorit să atragă atenția spectatorilor asupra sunetelor din mediul înconjurător, mai mult decât asupra notelor muzicale, aici inexistente. Evenimentul muzical este de fapt pretextul donării de către consulul Germaniei la Timișoara, a unei interesante colecții de carte germană din domeniile politologie, relații internaționale și studii europene. Vă propunem în continuare o serată muzicală și lirică alături de Éder Enikő, la Teatrul German. Seara va fi presărată cu cântece și vorbe dragi, într-o atmosferă prietenească. În aceeași seară, puteți asculta Strauss sau Ravel, în cadrul unui concert vocal simfonic, desfășurat la Sala Capitol.

Pe muzica lui Adrian Enescu își va face intrarea în scena literară, cartea Pseudokinematikos, semnată Marian Rădulescu. Dacă ați văzut Nunta de piatră, Concurs, Faleze de nisip sau Pas în doi (al cărui final este absolut  glorios), oamenii de film și specialialiști în acest domeniu, Lucian Ionică și Lucian Mircu, vă vor explica de ce orice cinefil ar trebui să aibe această carte în bibliotecă. În plus, aveți ocazia să urmăriți scurtmetrajul lui Cristian Mungiu, Zapping. Evenimentul amintit va avea loc luni, 31 ianuarie, la librăria Cărturești (Str. Mercy). De la aceeași oră, traversând Piața Libertății, la Teatrul German, se joacă piesa Mountainbikerii, de Volker Schmidt, în prezența autorului. În centrul atenției omul modern pus în fața unei dileme: ce faci când fericirea te face nefericit? Evident, o distrugi. Îi veți putea urmări la rampă pe Ioana Iacob, Rareș Hontzu, Daniela Török, Radu Vulpe și Horia Săvescu. În concluzie, zi grea pentru consumatorii de cultură, aflați în fața acestei alegeri letale: film sau teatru. Iar acum, pentru cei mai atenți cititori ai noștri vom strecura o surpriză: premiera acestei piese va avea loc sâmbătă, 29 ianuarie. Astfel încât dacă vă grăbiți puțin, poate mai găsiți și bilete!

muzica, dragostea mea

O expoziție interesantă, care implică și chiar încurajează folosirea propriului telefon mobil în timpul vizitei, este intitulată De la primele scrieri la multimedia. După cum deja vă imaginați se vor acoperi 12.000 de ani de comunicare umană în trei limbi: română, franceză și engleză. Expoziția are loc la Muzeul de Artă din Timișoara, marți, 1 februarie. Tot atunci se va afla la Teatrul Național Timișoara, Răzvan Mazilu, care ne va încânta cu spectacolul Depeche Dance, un spectacol de dans inspirat de muzica formației Depeche Mode.

Iar joi, 3 februarie, din nou o serată de film: seria Asta e Germania, și chiar mai mult continuă cu proiecția filmului Yella, de Christian Petzold, o producție a anului 2007. Protagonista peliculei, Nina Hoss, a câștigat Ursul de argint la Festivalul de Film Berlin, ediția 2007.

La final, după ce toată săptămâna v-am îndreptat către muzică sau către film, câteodată către manifestații ce coroborau aceste două arte, aș dori să lansez o întrebare (nu retorică!):

Cum v-a plăcut scurtmetrajul lui Alexandru Mavrodineanu, Muzica în sânge? Sau cum de nu v-a plăcut? Unde s-a apropiat de clișeu și unde a demonstrat originalitate? Așteptăm commenturi.

Despre autor

avatar

Evive.ro, artă și cultură - evenimente în Timișoara.

2 comentarii

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.